2018-05-27 21:29:45
Φωτογραφία για ΑΝΝΑ ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟΥ - Η Ανάγκη αναβάθμισης των Τοπικών Συμβουλίων
Η ολοένα αυξανόμενη σημασία της λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο στο επίπεδο της ποιότητας ζωής του κάθε πολίτη όσο και στην δυναμική της τοπικής ανάπτυξης αποτελεί, πλέον, αναμφισβήτητα γεγονός.

Η διαπίστωση αυτή έχει αρχίσει να φέρνει κοντά στα τοπικά τεκταινόμενα ακόμα και πολίτες που δεν διεκρίνοντο για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους για τα κοινά.

Το ότι οι πολίτες συνειδητοποιούν συνεχώς το ρόλο της τοπικής Αυτοδιοίκησης στη δική τους ευημερία δεν σημαίνει ότι συνειδητοποιούν και το λόγο που αυτό συμβαίνει. 

Με άλλα λόγια, από πού πηγάζει η δυνατότητα ενός δήμου να παίζει καθοριστικό ρόλο στην επίλυση πολλών και πιεστικών προβλημάτων στην καθημερινότητα του πολίτη;

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δεν είναι απλή! 

Μια πρώτη σωστή διαπίστωση είναι ότι το εύρος των αρμοδιοτήτων που έχει σήμερα ένας δήμος καλύπτει την συντριπτική πλειοψηφία των λειτουργιών που συνιστούν την καθημερινότητα όλων μας. 


Δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς ότι δεν υπάρχει τομέας άσκησης πολιτικών όπου ένας σύγχρονος δήμος δεν έχει σημαντικές και ουσιαστικές αρμοδιότητες:

Σε όλες τις λειτουργίες που αφορούν στην προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και την προώθηση της κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης, την προστασία και αναβάθμιση του Περιβάλλοντος, την προστασία και αναβάθμιση των υποδομών Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού, την Ασφάλεια από ατύχημα ή παραβατικές συμπεριφορές, την προστασία και ενίσχυση της Τοπικής οικονομίας ή την Πολιτική προστασία, ένας δήμος έχει σημαντικότατες αρμοδιότητες!

Πέρα όμως από την ευρύτητα των αρμοδιοτήτων που έχει σήμερα ένας δήμος, αυτό που κάνει ξεχωριστή τη λειτουργία του είναι ο θεσμικός τρόπος που ασκεί αυτές τις αρμοδιότητες.

Αναφέρομαι στην Αρχή της εγγύτητας προς το πρόβλημα. Είναι προφανές πως όσο εγγύτερα στον πολίτη και στο πρόβλημά του βρίσκεται ένας φορέας τόσο πιο έγκαιρα, πιο οικονομικά, αλλά και πιο αποτελεσματικό θα λυθεί το πρόβλημα. Αυτή είναι η μεγάλη αξία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης: βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη από ό,τι οποιοσδήποτε άλλος πολιτειακός θεσμός!

Για την όσο το δυνατόν πιο ανόθευτη και αποτελεσματική εφαρμογή της Αρχής της Εγγύτητας από τα Όργανα της Αυτοδιοίκησης ο νομοθέτης έχει προβλέψει την λειτουργία στους Δήμους, των Τοπικών Συμβουλίων. 

Ο νόμος 3852/2010 (Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης - Πρόγραμμα Καλλικράτης) προβλέπει ένα πλήθος αρμοδιοτήτων για τα τοπικό Συμβούλια.

Αυτό αποκαλύπτει τη βούληση του νομοθέτη να αποκτήσουν τα τοπικά Συμβούλια ουσιαστική συμμετοχή στη διαμόρφωση αποφάσεων για θέματα που επηρεάζουν τόσο την καθημερινότητα του πολίτη όσο και το πνεύμα λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών.

Μέσα σε αυτό το σύνθετο θεσμικό πλαίσιο είναι προφανές πως επιβάλλεται στις δημοτικές αρχές να εξασφαλίσουν πως τα τοπικά Συμβούλια παίζουν ουσιαστικό και όχι δευτερεύοντα ρόλο στην επίλυση των τοπικών προβλημάτων και στη διαμόρφωση πολιτικών που προωθούν την εξυπηρέτηση των πολιτών και την τοπική κοινωνική ανάπτυξη.

Βεβαίως, για την περίπτωση του δήμου μας ακούγεται υπερβολικό να ζητάμε την αναβάθμιση του ρόλου του τοπικών Συμβουλίων όταν η παρούσα δημοτική Αρχή συστηματικά και απροκάλυπτα υποβαθμίζει τη λειτουργία του ίδιου του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Τόσο η διαδικασία ανάδειξης προέδρου του ΔΣ όσο και η προχειρότητα ή οι ελλείψεις στις εισηγήσεις των θεμάτων, δείχνουν ότι η παρούσα δημοτική αρχή θεωρεί τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου ως τυπική διαδικασία. 

Αυτό όμως, δεν αναιρεί την πιεστική ανάγκη σεβασμού των θεσμικών οργάνων, κάτι που περιλαμβάνει την ουσιαστική συμμετοχή του ρόλου των τοπικών Συμβουλίων στη διαμόρφωση των τοπικών πολιτικών.

Είναι προφανές πως όσο εγγύτερα στον πολίτη και στο πρόβλημα του βρίσκεται ένας φορέας τόσο πιο έγκαιρα, πιο οικονομικά, αλλά και πιο αποτελεσματικά θα λυθεί το πρόβλημα.

 "Ο ΔΗΜΟΤΗΣ της Ανατολική Αττικής", 25.05.2018
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ