2018-05-27 22:00:07
Φωτογραφία για Το Φαινόμενο της Εθνικής Καμερούν στο Μουντιάλ του 1990 [video]
Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 πραγματοποιήθηκε στη γειτονική Ιταλία σε μία χώρα που την συγκεκριμένη περίοδο είχε το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα του κόσμου, το γνωστό σε όλους μας Καμπιονάτο.

 Πρόκειται για μία από τις χειρότερες διοργανώσεις από πλευράς θεάματος, κάτι που επιβεβαιώνουν και οι αριθμοί. Σημειώθηκε ο χαμηλότερος μέσος όρος τερμάτων ανά αγώνα (2,21 γκολ) και σε 52 ματς βγήκαν 164 κίτρινες κάρτες  και 16 κόκκινες .

Ωστόσο υπήρξε μία ομάδα που έλαμψε με την αγωνιστικότητα της και προκάλεσε την έκπληξη του φίλαθλου κοινού. Η εθνική ομάδα του Καμερούν έφτασε μια ανάσα από τα ημιτελικά του θεσμού,αφού αποκλείστηκε στην παράταση με 3-2 σκορ (2-2 καν. διάρκεια) από την Αγγλία στα προημιτελικά, στον πιο συναρπαστικό αγώνα του ιταλικού Μουντιάλ.

Ο πιο γνωστός ποδοσφαιριστής που διέθετε στο ρόστερ της, ήταν ο τερματοφύλακας Ν' Κόνο, τον είχαμε γνωρίσει από την καλή του παρουσία με την Εσπανιόλ, σε εκείνο τον συγκλονιστικό χαμένο τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ 1988, κόντρα στην νικήτρια Μπάγερν Λεβερκούζεν.


Τα ''αδάμαστα λιοντάρια'' που είναι και το ποδοσφαιρικό τους προσωνύμιο, έδειξαν τα δόντια τους με το καλημέρα κόντρα στην κάτοχο του θεσμού Αργεντινή. Νίκησαν την πρωταθλήτρια κόσμου του Μαραντόνα με σκορ 1-0, αφήνοντας άφωνο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη και βάζοντας σε περιπέτειες τους αργεντίνους.

Στο δεύτερο παιχνίδι είχε να αντιμετωπίσει τη Ρουμανία του Χάτζι και του Λάκατους, αλλά ούτε και εκεί δεν φοβήθηκε η αφρικανική ομάδα, με μία κίνηση ματ ο σοβιετικός κόουτς Νεπομνιάσκι ρίχνει στο παιχνίδι ως αλλαγή, τον παίκτη αποκάλυψη Ροζέ Μιλά και παίρνει τη νίκη με 2-1 σκορ. Ο 38χρονος καμερουνέζος επιθετικός σκόραρε και τα δύο γκολ για την ομάδα του και έγινε παγκοσμίως γνωστός πέρα από την εκτελεστική του ικανότητα, για τον τρόπο που πανηγύριζε τα τέρματα του στη γραμμή του κόρνερ, λικνίζοντας τη μέση του χορευτικά.

Αξίζει να λεχθεί, ότι ο συγκεκριμένος παίκτης συμπεριλήφθηκε την τελευταία στιγμή για να συμπληρώσει τη σύνθεση της ομάδας με παρέμβαση του Προέδρου της χώρας. Επιπρόσθετα ήταν ποδοσφαιρικά άστεγος, μιας και είχε ολοκληρώσει την καριέρα του στα γαλλικά γήπεδα. Έπειτα συνέχισε την πορεία του σε ομάδα της πατρίδας του και κατάφερε να γράψει ιστορία, ως γηραιότερος σκόρερ σε Παγκόσμιο Κύπελλο, στα γήπεδα της Αμερικής το 1994.

Στη συνέχεια της φάσης των ομίλων το Καμερούν, ηττήθηκε σε ένα αδιάφορο για αυτό παιχνίδι με 4-0 από την Σοβ. Ένωση και τερμάτισε πρώτο στον όμιλο του, με απολογισμό 2 νίκες και μία ήττα. Στους δεκαέξι, αντιμετώπισε την Κολομβία του Βαλντεράμα και του Χιγκίτα, λευκή ισοπαλία η κανονική διάρκεια και στην παράταση μίλησε πάλι το ''μαύρο διαμάντι'' (Ρ.Μιλά), πετυχαίνοντας δύο τέρματα και πρόκριση στα προημιτελικά με 2-1 τελικό σκορ.

Το τέλος της επιτυχημένης πορείας για την ομάδα φαινόμενο, γράφτηκε στο ατμοσφαιρικό γήπεδο του Σαν Πάολο στην Νότια Ιταλία, με τους 55 χιλιάδες φιλάθλους να βιώνουν τον πιο θεαματικό αγώνα της διοργάνωσης. Τα ''βασιλικά λιοντάρια'' του νησιού, επικράτησαν εναντίον των ''αδάμαστων λεόντων'', με 3-2 σκορ στην παράταση (2-2 καν.διάρκεια).

Μάλιστα, η ομάδα της Αφρικής κατάφερε να γυρίσει το εις βάρος της 1-0 σε 1-2, πάλι με πρωταγωνιστή τον γερό-Μιλά, αφού στο πρώτο γκολ κέρδισε πέναλτι και στο δεύτερο δίνει την ασίστ, αλλά αυτή τη φορά δεν ήταν αρκετά να της χαρίσει την συμμετοχή της στα ημιτελικά του τουρνουά. Αποχαιρέτησαν το Μουντιάλ με ψηλά το κεφάλι, με μία εξαιρετική παρουσία που όλη θα θυμόμαστε.

Επιμέλεια : Tommy T.
Tromaktiko
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ