2018-05-29 12:07:10
Φωτογραφία για Αναβιώνουν οι κοινότητες της Λεμεσού
H Λεμεσός, κατά γενική παραδοχή, έχει καταφέρει μέσα από μια σειρά έργων, ως αποτέλεσμα της δημόσιας και ιδιωτικής πρωτοβουλίας (ή και συνεργασίας των δύο), ή με τη χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να περάσει στα χέρια της τα σκήπτρα σε διάφορους τομείς.

Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια έχουν υλοποιηθεί αρκετά έργα υποδομής πολλών εκατομμυρίων ευρώ και σε κοινότητες της Λεμεσού, με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα ή από εθνικούς πόρους με τα ανάλογα κονδύλια από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, αλλά και με κονδύλια που εξασφαλίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από συντονισμένες ενέργειες και χειρισμούς της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λεμεσού, ΑΝΕΛΕΜ Λτδ.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία συμμετέχει σε διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα που στόχο έχουν τη διασφάλιση συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης και καλύτερης ποιότητας ζωής για τους κατοίκους των κοινοτήτων Λεμεσού και τους ξένους επισκέπτες. «Η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λεμεσού ως Οργανισμός έχει αναγνωριστεί ως ένας φορέας χρηματοδότησης συγχρηματοδοτούμενων και ευρωπαϊκών πόρων, λειτουργώντας με απώτερο σκοπό την αναβάθμιση της αγροτικής κοινωνίας της περιοχής», δήλωσε στον «Φ» ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας, Ράκης Πιερίδης.


Ενδεικτικά, όπως ανέφερε ο κ. Πιερίδης, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λεμεσού αποτελεί καλό παράδειγμα για το μέγεθος του οφέλους που είχε η χώρα μας από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δραστηριότητα της εταιρείας για την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων δεν σταματά, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερίδης, τονίζοντας ότι η Εταιρεία συνεχίζοντας την πορεία της προς την υλοποίηση του προγράμματος LEADER και με βάση το ετήσιο πρόγραμμα που έχει συνταχθεί, προγραμματίζει με την τρέχουσα προγραμματική περίοδο να χρηματοδοτήσει και κάποια άλλα σημαντικά έργα και δράσεις στην περιοχή παρέμβασης, η οποία βρίσκεται υπό την αιγίδα της και απαρτίζεται από 75 μετόχους (71 κοινότητες της επαρχίας της Λεμεσού, Ένωση Κοινοτήτων Λεμεσού, Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού, ΣΠΕ Τροόδους, ΣΠΕ Περιφερειακής Λεμεσού).

Η περιοχή παρέμβασης της Αναπτυξιακής Εταιρείας Επαρχίας Λεμεσού, όπως ανέφερε ο κ. Πιερίδης, διαθέτει πλούσιο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, το οποίο ένα σημαντικό μέρος του δεν έχει αξιοποιηθεί όσο θα έπρεπε. Παράλληλα, σημείωσε, οι αξιοποιήσιμοι φυσικοί και ανθρωπογενείς πόροι στερούνται μιας αντάξιας προβολής τους.

«Ο εμπλουτισμός της περιοχής δράσης με παραδοσιακές -μικρής κλίμακας- υποδομές φιλοξενίας, εστίασης και λιανικής πώλησης τοπικών γεωργικών προϊόντων που να συνάδουν και να αναδεικνύουν την αυθεντικότητα και τον χαρακτήρα της αγροτικής Λεμεσού αποτελεί ένα βασικό κομμάτι της συνολικής διαδικασίας για το χτίσιμο μιας εικόνας (image) και της απόκτησης φήμης, ώστε η περιοχή να αποτελέσει πόλο έλξης τόσο για ξένους και ντόπιους επισκέπτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Eταιρείας Ράκης Πιερίδης.

Οι δράσεις οι οποίες προτείνονται είναι βασισμένες στα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα περιοχής, ούτως ώστε να επέλθει η μέγιστη προστιθέμενη αξία προς την ύπαιθρο.

Δράσεις προς χρηματοδότηση

Όπως ανέφερε ο κ. Πιερίδης, την περίοδο αυτή έχει ανακοινωθεί η Προκήρυξη του Καθεστώτος 19.2 – Δράση 19.2.2: «Δράσεις Ενίσχυσης Επενδύσεων για μη Γεωργικές Δραστηριότητες» που υλοποιείται στο πλαίσιο της Στρατηγικής Τοπικής Ανάπτυξης LEADER Επαρχίας Λεμεσού 2014-2020.

Στόχος της Δράσης, όπως σημείωσε, είναι η στήριξη για τη δημιουργία και ανάπτυξη μη γεωργικών δραστηριοτήτων, καθώς και επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον αγροτουρισμό.

Οι επιλέξιμες προς χρηματοδότηση δράσεις είναι οι ακόλουθες:

Δημιουργία, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης (τουριστικά καταλύματα και μικρά ξενοδοχεία). Δημιουργία, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί χώρων εστίασης (ταβερνών/εστιατορίων/καφετεριών /καφενείων κ.λπ.). Εμπλουτιστικές δραστηριότητες. Δημιουργία, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί μονάδων οικοτεχνίας, χειροτεχνίας, παραγωγής ειδών παραδοσιακής τέχνης, καταστημάτων λιανικής πώλησης που σχετίζονται με γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα και άλλων εμπλουτιστικών δραστηριοτήτων που συνδέονται με τον τοπικό πολιτισμό, την τοπική παράδοση και τα παραγόμενα τοπικά προϊόντα (π.χ. θεματικά πάρκα).

Ο συνολικός προϋπολογισμός που θα διατεθεί ανέρχεται στο ποσό των €1.193.500 από τα οποία τα €632.555 αποτελούν την Κοινοτική Συμμετοχή (53%) που καλύπτεται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και τα €560.945 την Εθνική Συμμετοχή (47%). Η ενίσχυση χορηγείται στον δικαιούχο με τη μορφή επιχορήγησης και το ύψος της υπολογίζεται ως ποσοστό των επιλέξιμων δαπανών του έργου.

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για χορηγίες

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Αναπτυξιακής Εταιρείας, η δημοσίευση της πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων για αξιοποίηση του Σχεδίου Χορηγιών έγινε από τις 7 Μαΐου, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους μέχρι και την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου.

Δικαιούχοι των χρηματοδοτικών ενισχύσεων που θα παραχωρούνται μέσω της Δράσης είναι: οι πολύ μικρές ή μικρές επιχειρήσεις οι οποίες ασκούν ή προτίθενται να ασκήσουν οικονομική δραστηριότητα με την υλοποίηση της δράσης τους σε αγροτικές περιοχές, φυσικά πρόσωπα που διαμένουν σε αγροτικές περιοχές, καθώς και γεωργοί ή μέλη γεωργικού νοικοκυριού. Οι δυνητικοί δικαιούχοι/αιτητές θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση για χορηγία η οποία θα υλοποιηθεί στην περιοχή παρέμβασης της Ομάδας Τοπικής Δράσης-ΟΤΔ στην επαρχία Λεμεσού.

Το ύψος της χορηγίας ανέρχεται στο 50% πάνω στις επιλέξιμες δαπάνες της επένδυσης. Στις επενδύσεις που γίνονται στις ορεινές περιοχές, όπως αυτές ορίζονται στο ΠΑΑ 2014-2020, το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 60% πάνω στις επιλέξιμες δαπάνες της επένδυσης. Το κατώτατο ποσό χορηγίας (Δημόσιας Χρηματοδότησης) είναι το ποσό των €10.000 και ανώτατο ποσό χορηγίας το ποσό των €200.000. H ενίσχυση θεωρείται ως ενίσχυση ήσσονος σημασίας (de minimis).

Οι δράσεις που μπορούν να συγχρηματοδοτηθούν από το Σχέδιο Χορηγιών αφορούν:

Α. Δημιουργία/επεκτάσεις/εκσυγχρονισμούς μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης. Στη δράση αυτή επιλέξιμα είναι τα τουριστικά καταλύματα και τα μικρά ξενοδοχεία. Τα μικρά ξενοδοχεία για να είναι επιλέξιμα δεν θα πρέπει να έχουν περισσότερες από 30 κλίνες.

Β. Δημιουργία/επεκτάσεις/εκσυγχρονισμούς χώρων εστίασης. Σκοπός της συγκεκριμένης Δράσης είναι η ενίσχυση χώρων εστίασης κατάλληλων για την ανάπαυση και ψυχική ανάταση κυρίως των περιηγητών και των επισκεπτών της περιοχής. Οι επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν αφορούν στη δημιουργία, επέκταση, εκσυγχρονισμό κέντρων εστίασης (ταβερνών, εστιατορίων, καφετεριών και άλλων χώρων εστίασης (π.χ καφενεία).

Γ. Εμπλουτιστικές δραστηριότητες, που συνδέονται με τον πολιτισμό, την παράδοση, τα τοπικά προϊόντα κ.λπ.

Ως παράδειγμα αναφέρονται τα θεματικά πάρκα, τα εκθετήρια πώλησης παραδοσιακών προϊόντων, τα καταστήματα λιανικής πώλησης παραδοσιακών προϊόντων, τα εργαστήρια παραδοσιακών προϊόντων/τεχνών/ άλλων ασχολιών, τα εργαστήρια καλών τεχνών, μουσειακοί/εκθεσιακοί χώροι κ.ά.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ