2018-05-29 17:30:14
Φωτογραφία για Ταούκ γκιοσού
Πλέον το γνωρίζω. Υπάρχουν και γεύσεις, που αν και δυο δεκαετίων "ηλικιωμένες", καταφέρνουν να σου προσφέρουν μικροσκοπικές δόσεις παιδικής αθωότητας σε κάθε μπουκιά.

Ταούκ γκιοκσού! Ενα γλυκό το οποίο δοκίμασα και έφαγα πριν είκοσι ολόκληρα χρόνια. Ενα γλυκό το οποίο βρήκα σήμερα σε ενα συνοικιακά, μεγάλο, μοντέρνο ζαχαροπλαστείο που ειδικεύεται στα Ανατολίτικα γλυκά.

Ολα ομως τα καλά, τα ευχάριστα τελειώνουν αργά ή γρήγορα και σε καιρούς δύσκολους και άκρως πονηρούς οπου στο τελος αδελφός θα μαχαιρώσει αδελφό, οι μικρές μπουκίτσες αθωότητας και νοσταλγικού παρελθόντος ίσως καταφέρουν να μας αφυπνήσουν γιατι βλέπετε.. κάποτε σκεφτόμασταν ορθά.

Δοκιμάσετε να το δημιουργήσετε, μην βιαστείτε - απολαύστε κάθε στιγμή παραγωγής και κατανάλωσης.

Να τα πάρουμε απο την αρχή. Πρώτα η ονομασία. Είναι τουρκικές οι λέξεις, ταούκ (tavuk) σημαίνει κοτόπουλο και γκιοσού (göğsü) σημαίνει στήθος. Οπότε, μιλάμε για ένα γλύκισμα που έχει ως βάση το στήθος κοτόπουλου.


Ο πρώτος όρος προφέρεται και ακούγεται ως τα(β)ούκ (ταούκ), δεν ακούγεται δηλαδή το v (β) που υπάρχει μέσα.

Όσον αφορά στον δεύτερο όρο göğsü, εδώ έχουμε πολλές διαφορές στην προφορά. Παλαιότερα στο τουρκικό γράμμα ğ (με τη σημείο ν από πάνω του) προφερόταν το γ. Σήμερα, με την εξέλιξη στην καθομιλουμένη τουρκική, προφέρεται λιγότερο και σχεδόν δεν ακούγεται. Οπότε, το göğsü προφέρεται και ακούγεται σήμερα ως γκιοσού (με «παχύ» το σ). Πάντως, σήμερα στην Ελλάδα, έχει επικρατήσει ως ταούκ γκιοκσού, αλλά θα το συναντήσουμε και ως ταούκ κιοκτσού/κιοκσού/γκοκσού/γκιουκσού/γιουκσού/γκιολσού.

ΥΛΙΚΑ

3250 ΓΡ ΓΑΛΑ

550 ΓΡ ΖΑΧΑΡΗ

180 ΓΡ ΚΟΡΝ ΦΛΑΟΥΡ

185 ΓΡ ΡΙΖΑΛΕΥΡΟ

150 ΓΡ ΣΤΗΘΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΒΡΑΣΜΕΝΟ

100 ΓΡ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ

ΒΑΝΙΛΙΑ

Για να κάνουμε τον χυλό ρυζιού, ρίχνουμε μέσα σε ένα κατάλληλο σκεύος (λεκάνη) νερό και ρυζάλευρο. Τα ανακατεύουμε και αφήνουμε τόσο (μισή ώρα περίπου) όσο να κάτσει το ρυζάλευρο στον πάτο της λεκάνης. Το υπόλοιπο νερό που μένει, το πετάμε (αν έχετε γλάστρες, καλό θα τις κάνετε!).

Στο μεταξύ, όσο περιμένουμε να κατακάτσει το ρυζάλευρο, σε μια κατσαρόλα με νερό κι αλάτι, βράζουμε το κοτόπουλο. Αφού βράσει, ρίχνουμε το κοτόπουλο σε άλλο σκεύος με νερό, για να το κρυώσουμε. Μόλις κρυώσει, αρχίζουμε και μαδάμε καλά το κοτόπουλο σε πολύ ψιλές «κλωστές».

Μέσα σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το μαδημένο κοτόπουλο, την κρέμα (χυλό ρυζάλευρου), την ζάχαρη, την βανίλια και τα βράζουμε, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι όλα αυτά να χυλώσουν. Στο τέλος ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος και ξανά βγάζουμε μέχρι να χυλώσει.

Αφού χυλώσει το γλυκό μας, το αδειάζουμε σε κατάλληλα σκεύη (ατομικές γυάλινες κούπες). Το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στα κουπάκια και έπειτα μπορεί να σερβιριστεί με κανέλα ή και παγωτό.

 

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ