2018-05-30 20:27:44
Φωτογραφία για ΖΑΕΦ: ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤ΄ΑΡΧΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ, ΟΧΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ
Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το όνομα, δήλωσε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στις αρχές, καθώς και στη νομική πλευρά της συμφωνίας. Σε δηλώσεις του, ο κ. Ζάεφ επεσήμανε ότι η κυβέρνηση της χώρας του συνεχίζει τις συνομιλίες με την κυβέρνηση της Ελλάδας. «Ποτέ δεν ήμασταν πιο κοντά στη λύση», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για κατ' αρχήν συμφωνία.

Ανέφερε εξάλλου ότι οι πολίτες της χώρας του θα έχουν τον τελευταίο λόγο, καθώς η συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Είπε επίσης ότι η «μακεδονική», όπως τη χαρακτήρισε, γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του «έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα».

Την ίδια ώρα πάντως, σε δικές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος της γειτονικής χώρας Γκιόρκι Ιβανόφ εξέφρασε την αντίθεσή του σε ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes).

Ενημέρωση με φόντο τις δηλώσεις Ζάεφ ζητεί η Ν.Δ.


Να ενημερώσουν άμεσα τους Έλληνες πολίτες και «να πάψουν να κρύβονται», καλεί η Νέα Δημοκρατία τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Ζάεφ.

Σε ανακοίνωσή της, η Πειραιώς σημειώνει ότι: «Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σήμερα όχι μόνον ότι ήδη ''υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία'' με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ότι ''η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η πΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία''. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η ''μακεδονική'' γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του ''έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα” και ότι ο ίδιος “λαχταρά μια «Μακεδονία» στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος''».

Η Ν.Δ. υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα στα εξής ερωτήματα:

«Έχει ήδη δεχθεί ο κ. Τσίπρας την αναγνώριση ''μακεδονικής γλώσσας'' και ''μακεδονικής ταυτότητας'' για τους γείτονές μας;»«Έχει υπαναχωρήσει ο κ. Τσίπρας από την εθνική θέση erga omnes, προκειμένου το όποιο όνομα των Σκοπίων να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων;»«Έχει ήδη δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της πΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές;»«Κι αν όλα αυτά τα έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας, δεσμεύει την Ελλάδα μη έχοντας καν τη στήριξη της κυβέρνησής του. Ή όσα είπε ο κ. Ζάεφ τα συνυπογράφει και ο κ. Καμμένος;»

«Οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τους Έλληνες πολίτες και να πάψουν να κρύβονται», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η Πειραιώς.

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ