2012-06-02 16:49:03
Φωτογραφία για Πιέσεις στο Βερολίνο για διαλλακτικότητα
Η στροφή 180 μοιρών την οποία φέρεται έτοιμη να κάνει η Άγκελα Μέρκελ, δίνοντας παράταση χρόνου στην Ισπανία να υλοποιήσει... τις δεσμεύσεις της και να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία της, αλλά και η περαιτέρω πίεση που ασκούν οι αγορές, είτε με την αύξηση του κόστους δανεισμού των χωρών της ευρωπεριφέρειας, είτε με πιο «καίρια» χτυπήματα, όπως η υποβάθμιση της ιταλικής οικονομίας από τον οίκο αξιολογήσεων Εgan Jones, δίνουν τον τόνο των εξελίξεων των τελευταίων ωρών στην Ευρωζώνη.

Εξελίξεις αρνητικές, που επισκίασαν μάλιστα και την έγκριση από τους Ιρλανδούς του περιβόητου δημοσιονομικού συμφώνου, Η «καυτή πατάτα» της κρίσης χρέους και των πιθανών καταστροφικών συνεπειών που μπορεί να έχει για τη συνοχή της Ένωσης μια «έξοδος» χώρας από το ευρώ, υποχρεώνουν τους Ευρωπαίους ηγέτες σε «αναδίπλωση» και δυνητικά βάζουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων νέα «εργαλεία» αντιμετώπισης της κατάστασης.


Παρά τη δεδομένη κάθετη άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να συζητήσει θέμα υιοθέτησης ευρωομολόγων, ή σύσταση ενός πανευρωπαϊκού ταμείου διάσωσης τραπεζών, ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι παράγοντες πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση, υπολογίζοντας ότι η κλιμάκωση της κρίσης και οι συνεχείς πιέσεις των αγορών θα κάμψουν τη γερμανική στάση.Τελευταίος χρονικά που αναφέρθηκε στο θέμα της στήριξης των τραπεζών ήταν ο Γάλλος οικονομολόγος και μέλος του Δ.Σ της ΕΚΤ κ. Benoit Coeure, ο οποίος ανέφερε στο Reuters ότι η Ε.Ε. πρέπει να επιτρέψει στις τράπεζες της ευρωζώνης να αντλήσουν απευθείας από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς διάσωσης τα κεφάλαια που έχουν ανάγκη, προειδοποιώντας παράλληλα για την «αποσύνθεση που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή στην αγορά κεφαλαίων στην Ευρώπη».

«Φτάνουμε σε ένα σημείο όπου μπαίνει σε κίνδυνο το ίδιο το κοινό νόμισμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Coeure.Νωρίτερα, σε συνέχεια των «προειδοποιήσεων» του Ιταλού πρωθυπουργού Μόντι περί «πιθανής μελλοντικής εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ» ο τέως πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι έθεσε δημοσίως θέμα … σχέσεων στην Ευρωζώνη, καλώντας τη Γερμανία να φύγει από το ευρώ! Στο πλαίσιο αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία η εκτός προγράμματος συνάντηση που θα έχει η Γερμανίδα καγκελάριος με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο το απόγευμα της Δευτέρας.Επισήμως η συνάντηση αφορά στα τρέχοντα ευρωπαϊκά ζητήματα που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και την προετοιμασία για την επόμενη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Η κυρία Μέρκελ και ο πρόεδρος της Κομισιόν είχαν συναντηθεί και την Τετάρτη, στο συνέδριο του Συμβουλίου των Κρατών της Βαλτικής Θάλασσας, με τη γερμανίδα καγκελάριο να δηλώνει ότι συμφώνησαν πως το δημοσιονομικό σύμφωνο της Ευρώπης για τη δημοσιονομική πειθαρχία είναι μόνο το πρώτο από τα πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν προς τη μεγαλύτερη ενοποίηση της Ευρωζώνης και την παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας στην Ε.Ε.Αλλά το ζητούμενο είναι πώς θα αντιδράσουν στις τελευταίες εξελίξεις οι υπόλοιποι ηγέτες της Ευρωζώνης, πολλώ δε μάλλον όταν ενδέχεται τα δεδομένα να έχουν αλλάξει μέχρι τα τέλη Ιούνη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η επόμενη Σύνοδος Κορυφής.
blog.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ