2018-06-03 13:23:20
Φωτογραφία για Αφαίρεση θυρεοειδούς: Ποια είναι η κατάλληλη διατροφή;
Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας με ανοιχτά φτερά, που βρίσκεται μπροστά στο λαιμό, κάτω από το μήλο του Αδάμ.

Παράγει ορμόνες που συμβάλουν στη ρύθμιση του μεταβολισμού μας, όπως για παράδειγμα τους χτύπους της καρδιάς μας, τη θερμοκρασία του σώματος ή ακόμη και το ρυθμό με τον οποίο «καίμε» θερμίδες. Οι ορμόνες που παράγει είναι οι Τ3, Τ4 και η καλσιτονίνη. Οι Τ3 και Τ4 είναι οι λεγόμενες θυρορμόνες, που εμπλέκονται ενεργά στο μεταβολισμό μας, για τη σύνθεση των οποίων αποτελεί βασικό συστατικό το ιώδιο. Η καλσιτονίνη εμπλέκεται στον οστικό μεταβολισμό και στο μεταβολισμό του ασβεστίου.

Τι είναι οι όζοι;

Ο θυρεοειδής μπορεί να αναπτύξει έναν ή περισσότερους όζους. Οι όζοι είναι μικροί όγκοι, συνήθως καλοήθεις. Σε ορισμένες, όμως, περιπτώσεις μπορεί να είναι κακοήθεις και σε αυτές τις περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη η αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, όπως αναφέρει η Κωνσταντίνα Τσουτσουλοπούλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ph.D.c, τη σημασία της αφαίρεσης του συγκεκριμένου αδένα για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και του σωματικού βάρους.


Θυρεοειδεκτομή: πότε εφαρμόζεται;

Η θυρεοειδεκτομή (δηλαδή η μερική ή η ολική αφαίρεση του θυρεοειδή) εφαρμόζεται για να θεραπεύσει διαταραχές του θυρεοειδή, όπως κακοήθειες, βρογχοκήλη (καλοήθη διόγκωση του αδένα) ή τον  υπερθυρεοειδισμό (αυξημένη δραστηριότητα του αδένα).

Τι συνεπάγεται αυτό;

Λόγω της ολικής θυρεοειδεκτομής, κρίνεται αναγκαία η καθημερινή και εφόρου ζωής λήψη θυρορμονών (θυροξίνη-T4), προκειμένου να υποκατασταθεί η πρότερη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδή αδένα της, καθώς πλέον οι συγκεκριμένες ορμόνες δεν παράγονται καθόλου από τον οργανισμό μας. Η ακριβής δοσολογία θα ρυθμιστεί από τον ενδοκρινολόγο μας, μετά από τακτικό εργαστηριακό έλεγχο. Είναι πιθανό, επίσης, να χρειαστεί για λίγο καιρό η συμπληρωματική χορήγηση ασβεστίου και βιταμίνης D από το στόμα, με την πιθανότητα, ωστόσο, να χρειαστεί να το παίρνουμε εφόρου ζωής να είναι περίπου 1-2%.

Πώς διαμορφώνονται οι διατροφικές ανάγκες ατόμου με υποθυρεοειδισμό;

Όταν αφαιρείται ο θυρεοειδής αδένας, το άτομο ουσιαστικά γίνεται υποθυρεοειδικό (χωρίς όμως να έχει ταυτόχρονη παραγωγή μικρής ποσότητας θυρορμονών από τον αδένα, μιας και έχει αφαιρεθεί ήδη). Επομένως οι διατροφικές ανάγκες καθορίζονται αντίστοιχα, αναφέρει η κ. Τσουτσουλοπούλου. Πιο συγκεκριμένα:

Ασβέστιο

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο (π.χ. γαλακτοκομικά) ή συμπληρωμάτων ασβεστίου μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση της θυροξίνης από τον οργανισμό μας. Συνεπώς, θα πρέπει η κατανάλωση αυτών των τροφίμων να απέχει τουλάχιστον 4 ώρες από τη λήψη της T4. Θα πρέπει να αποφεύγετε την προσθήκη γάλακτος στον καφέ σας το πρωί, συστήνει η ειδικός, αφού είναι μικρό το χρονικό διάστημα που έχει περάσει από τότε που λάβατε τη θυροξίνη. Αντίστοιχα, και τα συμπληρώματα ασβεστίου που λαμβάνετε, θα πρέπει να απέχουν 4 ώρες τουλάχιστον από τη λήψη της T4.

Σίδηρος

Η λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου μπορεί να μειώσει την απορρόφηση της θυροξίνης από τον οργανισμό μας. Συνεπώς, θα πρέπει η λήψη τους να απέχει τουλάχιστον 2 ώρες από τη λήψη της T4.

Ιώδιο

Όσον αφορά στο ιώδιο, δεν υπάρχει σαφής οδηγία στην περίπτωση της ολικής θυρεοειδεκτομής, παρά μόνο στις περιπτώσεις που το άτομο ακολουθεί θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο για τη θεραπεία του καρκίνου του θυρεοειδούς. Σε αυτή την περίπτωση, συστήνεται ο περιορισμός της πρόσληψης ιωδίου για περίπου 2 εβδομάδες πριν την έναρξη της θεραπείας. Η συμπληρωματική χορήγηση ιωδίου δεν είναι απαραίτητη στα υπόλοιπα άτομα με ολική αφαίρεση θυρεοειδούς, καθώς ήδη λαμβάνεται η θυροξίνη ως φαρμακευτική αγωγή.

Σόγια

Η σόγια παρεμποδίζει την απορρόφηση της θυροξίνης, γι’ αυτό και συστήνεται η αποφυγή της κατανάλωσής της ή τουλάχιστον η ύπαρξη μεγάλων διαστημάτων μεταξύ της λήψης της T4 και της κατανάλωσης τροφών με βάση τη σόγια.

Κραμβοειδή ή σταυρανθή λαχανικά

Αν και στην περίπτωση των ατόμων με διαταραχές του θυρεοειδή συστήνεται προσοχή όσον αφορά στην κατανάλωση ωμών κραμβοειδών λαχανικών (π.χ. μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, ρόκα, ραπανάκι), αυτό δεν συμβαίνει όταν υπάρχει ολική αφαίρεση του θυρεοειδούς, λέει η κ. Τσουτσουλοπούλου.

Πώς να αντιμετωπίσουμε την αύξηση βάρους μετά τη θυρεοειδεκτομή;

Σε αρκετές περιπτώσεις ολικής αφαίρεσης του θυρεοειδούς υπάρχει πιθανότητα αύξησης του βάρους, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι απαραίτητα σίγουρο. Πιθανή αύξηση του βάρους μπορεί να προκύψει εξαιτίας της μη ορθής τήρησης της φαρμακευτικής αγωγής. Σε κάθε περίπτωση, όμως, συστήνεται η σταδιακή απώλεια βάρους ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

Κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων μες την ημέρα

Μπορείτε να καταναλώνετε τουλάχιστον 3 κυρίως γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2-3 ενδιάμεσα μικρό-γεύματα (δεκατιανό, απογευματινό ή/και προ του ύπνου) πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες και χαμηλά σε λίπος, αλάτι και ζάχαρη. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να ρυθμίσετε καταλληλότερα το επίπεδο των θερμίδων που προσλαμβάνετε μες την ημέρα και θα αποτραπεί η τυχόν υπερκατανάλωση, ιδιαίτερα το βράδυ, λόγω του αυξημένου αισθήματος πείνας.

Κατανάλωση ισορροπημένου πρωινού

Το πρωινό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεύματα της ημέρας, ενώ μπορεί να βοηθήσει και στη διαχείριση του σωματικού μας βάρους, βοηθώντας να ελέγξουμε το αίσθημα πείνας μέχρι την κατανάλωση του επόμενου γεύματος, αναφέρει η κ. Τσουτσουλοπούλου. Συμβουλεύουμε, συνεπώς, να συμπεριλάβετε το πρωινό στη διατροφή σας (αφήνοντας να περάσει τουλάχιστον μισή ώρα από τη λήψη της θυροξίνης), επιλέγοντας να καταναλώσετε αμυλούχα τρόφιμα ολικής αλέσεως, φρούτα, αβγό, μιας και τα γαλακτοκομικά τρόφιμα (π.χ. γάλα, γιαούρτι, τυρί) θα πρέπει να απέχουν 4 ώρες τουλάχιστον από τη λήψη της θυροξίνης. Σε περίπτωση που δεν έχετε χρόνο να φάτε κάτι πριν φύγετε για τη δουλειά σας, μπορείτε να καταναλώσετε κάτι στο δρόμο ή αμέσως μόλις πάτε στην εργασία σας.

Κατανάλωση υγιεινών σνακ

Μπορείτε να καταναλώνετε στο δεκατιανό φρούτα, λαχανικά-μπαστουνάκια, κράκερς ολικής αλέσεως, μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, ενώ το απόγευμα μπορείτε να προσθέσετε και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών.

Υιοθέτηση σωματικής δραστηριότητας

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλλει στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα πρέπει να κάνουμε άσκηση πολύ υψηλής έντασης ή να φτάσουμε στο σημείο της εξάντλησης. Για άτομα που δεν ασκούνται, συστήνεται η σταδιακή εισαγωγή της σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινότητά τους. Για παράδειγμα, αναφέρει η κ. Τσουτσουλοπούλου, μπορείτε αρχικά να κάνετε έναν αργό περίπατο (80-100 βήματα/λεπτό) των 30 λεπτών όταν γυρίσετε από τη δουλειά σας, 5 φορές την εβδομάδα και στη συνέχεια να αυξήσετε σταδιακά την ένταση του περπατήματος (120 βήματα/λεπτό), τη διάρκεια και τη συχνότητα. Στην πορεία, και καθώς θα βελτιώνεται η σωματική σας κατάσταση, μπορείτε να επιδιώξετε να κάνετε κάτι πιο απαιτητικό.

Πηγή: mednutrition.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ