2018-06-06 09:03:12
Φωτογραφία για ΕΚΤΑΚΤΟ: Εναρξη τουρκικών γεωτρήσεων πριν τις 24/6 – Στα περίχωρα της Κύπρου το τουρκικό Ναυτικό – Δίπλα στο Καστελόριζο ο πρώτος στόχος 0 SHARES
Τρέχουν με ταχύτητα φωτός οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ καθώς το τουρκικό επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων με αιφνιδιαστική ειδική ανακοίνωση του υπογραμμίζει ότι συνεχίζεται η «Επιχείρηση Ασπίδας Μεσογείου» στην Ανατολική Μεσόγειο, με την συμμετοχή σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας.

Ο Πορθητής παραμένει αγκυροβολημένος στη Αττάλεια μέχρι νεοτέρας αναμένοντας «σήμα» από την Άγκυρα για έναρξη της πολύκροτης γεώτρησης στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, επιδιώκεται ημερομηνία έναρξης της πρώτης γεώτρησης λίγο πριν τις εκλογές στην Τουρκία, με τις εκλογές να αποτελούν και την αιτία ενδεχόμενων εκπλήξεων ως προς τη δραστηριότητα του τουρκικού γεωτρύπανου, λόγω του απρόβλεπτου της πολιτικής συμπεριφοράς του Ερντογάν.

Αυτό σημαίνει πως οι επόμενες μέρες, θα είναι ημέρες «φωτιά» για τα ενεργειακά και όχι μόνο.

Πληροφορίες θέλουν την Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου να προγραμματίζει εντός καλοκαιριού δύο γεωτρήσεις. Ο πρώτος στο στόχο «Αλάνια 1» 100 περίπου χιλιόμετρα από το ακρωτήρι Ακάμα που φαίνεται να βρίσκεται στα όρια μεταξύ της μέσης γραμμής που χωρίζει τις δύο χώρες, και ο δεύτερος στον στόχο «Φοινίκη 1», ανοικτά του κόλπου Αττάλειας και σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από το Καστελλόριζο.


«Στην Ανατολική Μεσόγειο, στα πλαίσια της Επιχείρησης Ασπίδας Μεσογείου, η οποία διεξάγεται με απώτερο στόχο την επίγνωση της κατάστασης στην θάλασσα και τη συμβολή στη ναυτική ασφάλεια και την προστασία των συμφερόντων της Τουρκικής Δημοκρατίας στις ναυτικές περιοχές δικαιοδοσίας, μια φρεγάτα, μια κορβέτα, μια κανονιοφόρος και ένα υποβρύχιο συνεχίζουν την αποστολή της αναγνώρισης, επιτήρησης και περιπολίας», υπογραμμίζεται στο τουρκικό ανακοινωθέν.

Εκεί αναφέρεται επίσης και η παρουσία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού με μια κορβέτα στην επιχείρηση της UNIFIL για την απαγόρευση εισόδου απαγορευμένων όπλων και πολεμοφόδιών στα χωρικά ύδατα και λιμάνια του Λιβάνου.

Θεόδωρος Τσακίρης –  Επίκουρος Καθηγητής Γεωπολιτικής

«Δεν πρόκειται περί θεαθήναι, πρόκειται περί πραγματικής γεώτρησης. Είναι η γενική πρόβα για να δει κατά πόσον θα μπορέσει εφόσον επιτύχει η γεώτρηση να μπορεί να συνεχίσει το έργο αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της ΚΔ και νοτιότερα»

«Ένα τμήμα της NAVTEX που έχει εκδώσει η Τουρκία με την οποία οριοθετεί τις περιοχές μέσα στις οποίες θα προχωρήσει σε γεώτρηση, επικαλύπτεται με το βορειοδυτικό κομμάτι της κυπριακής ΑΟΖ, το οποίο ακόμα δεν έχει οριοθετηθεί. Σε περίπτωση που θα προχωρήσει σε γεώτρηση στο επικαλυπτόμενο αυτό σημείο, τότε ουσιαστικά αποτελεί προμήνυμα και πρόκριμα για πολύ πιο επιθετικές ενέργειες από την πλευρά της, στο νοτιότερο τμήμα της υφιστάμενης οριοθετημένης κυπριακής ΑΟΖ ή ενδεχομένως στο πιο ακραίο σενάριο των αντιδράσεών της, ακόμα και σε τεμάχια που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί»

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Επίκουρος Καθηγητής Γεωπολιτικής υποστηρίζει την επιβολή κυρώσεων εναντίον μη Τούρκων πολιτών και των μη τουρκικών φυσικών και νομικών προσώπων, που βοηθούν την γεώτρηση.

«Καλό θα ήταν η κυβέρνηση να εξετάσει πολύ σοβαρά αυτό το οποίο είχε αναδείξει σε προεκλογικό επίπεδο, δηλαδή να καταθέσει συντεταγμένες οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας της ΚΔ έναντι της Τουρκίας και γιατί όχι ενδεχομένως έναντι της Συρίας»

Σχέδιο περικύκλωσης ολόκληρης περιοχής της κυπριακής ΑΟΖ σχεδιάζουν οι Τούρκοι με την αποστολή Στόλου ανοικτά των κυπριακών ακτών, πριν προβούν στην απονενοημένη κατά την Ουάσιγκτον κίνηση προσπάθειας εξόρυξης πιθανότατα εντός της κυπριακής ΑΟΖ κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου της θάλασσας.  

Αυτό είναι το απώτερο σχέδιο της Τουρκίας, να περικυκλώσει την Κύπρο και από την πλευρά του Λιβάνου.

Υπενθυμίζουμε ότι ισχυρές μονάδες του 6ου αμερικανικού στόλου πλέουν στην περιοχή με επικεφαλής το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS TRUMAN .

Την ίδια στιγμή ο ελληνικός στόλος έχει απλωθεί σε όλο το Αιγαίο ενώ  ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης , ο Αρχηγός ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Νικόλαος Τσούνης παρακολουθούν καθημερινά την μεγάλη άσκηση του πολεμικού ναυτικού “ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2018”, στο πλαίσιο παρακολούθησης δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης του ΠΝ.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημερώνεται συνεχώς για όλα τα τεκταινόμενα της άσκησης και κυρίως για τις αντιδράσεις των Τούρκων που προκαλούν συνεχώς σε αέρα και πιθανόν και σε θάλασσα .

Εκτιμήσεις ειδικών αναφέρουν ότι οι Τούρκοι δεν σκοπεύουν πραγματικά να ξεκινήσουν πραγματικές έρευνες κοντά στην Κύπρο αλλά ότι προσπαθούν  να νομιμοποιήσουν την δράση τους με οριοθέτηση ολόκληρης περιοχής , κατά τον ίδιο τρόπο που έδρασαν και στα Ίμια, τα οποία σήμερα τα θεωρούν ως τουρκικό έδαφος .

ΠΗΓΗ: https://www.pentapostagma.gr
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ