2018-06-07 21:30:24
Φωτογραφία για Μίνι Αφιέρωμα στο Μουντιάλ 1994  [video]
Παγκόσμιο Κύπελλο 1994 για πρώτη φορά στην ιστορία του η διοργάνωση γίνεται στις ΗΠΑ. Ένα πείραμα που εν τέλει είχε επιτυχία, αφού ξεπέρασε σε θέαμα το προηγούμενο ''σφικτό'' ιταλικό μουντιάλ, με μ.ο γκολ 2.7 ανά παιχνίδι και προσέλευση 3.5 εκ. θεατές συνολικά. Ίσως από τα πιο χορταστικά σε παραγωγικότητα Μουντιάλ της τελευταίας 20ετίας.

Αναφορικά ως Έλληνες φίλαθλοι θα είναι χαραγμένο στη μνήμη μας, γιατί ήταν η πρώτη μας συμμετοχή σε παγκόσμιο κύπελλο παρόλες τις τραγικές εμφανίσεις και απολογισμό 3 ήττες και 0-10 τέρματα. Δίκαια εκείνη η εθνική ομάδα χαρακτηρίστηκε ως ''περιπλανώμενος θίασος'', διότι η προετοιμασία που είχε κάνει στην Αμερική ήταν σε τραπεζώματα και δεξιώσεις από τους ομογενείς, παρά σε προπονήσεις στο χορτάρι.

Φυσικά μεγάλο γεγονός που προκάλεσε αίσθηση στην συγκεκριμένη διοργάνωση, ήταν ο πρόωρος αποκλεισμός του αργεντινού άσσου Ντιέγκο Μαραντόνα, για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Επιπλέον στα ψιλά δεν μπορεί να περάσει και η μαφιόζικη δολοφονία του παίκτη της εθνικής Κολομβίας Αντρες Εσκομπάρ, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως ο υπεύθυνος για τον αποκλεισμό της ομάδας του, λόγω ενός αυτογκόλ που σημείωσε.


Θα θυμόμαστε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 για τα παρακάτω: 

- Τη μεγάλη Βουλγαρία του Κρίστο Σκόϊτσοφ που έφτασε στα ημιτελικά του θεσμού, αφήνοντας εκτός μουντιάλ την κάτοχο Γερμανία στα προημιτελικά με ανατροπή του σκορ.

- Την τρίτη στο Π.Κ  σκληροτράχηλη Σουηδία του επιθετικού διδύμου Νταλίν και Μπρολίν.

- Την ομάδα έκπληξη Ρουμανία του Γκεόργκε Χάτζι, που έστειλε σπίτι της την παρέα του Μπατιστούτα στον πρώτο νοκ άουτ αγώνα, νικώντας 3-2.

- Τον αδιάφορο αγώνα των ρεκόρ, στη φάση των ομίλων μεταξύ Ρωσίας - Καμερούν (6-1 υπέρ των Ρώσων) , αφενός για τα 5 γκολ του Όλεγκ Σαλένκο και αφετέρου για το τέρμα του Ροζέ Μιλά σε ηλικία 42 ετών.

- Την απόλυτη ισοβαθμία στον 5ο όμιλο (Μεξικό, Έιρε, Ιταλία, Νορβηγία) μεταξύ των 4 ομάδων, με συγκομιδή για την καθεμιά, μία νίκη - μία ισοπαλία και μία ήττα και μηδενικό συντελεστή τερμάτων. Για την ιστορία  μέτρησε το κριτήριο της καλύτερης επίθεσης και έμεινε εκτός η Νορβηγία.

Τελικά το κύπελλο το πήρε η Βραζιλία των Ρομάριο - Μπεμπέτο -Ντούνγκα -Μπράνκο σε ένα άνοστο παιχνίδι που κρίθηκε στα πέναλτι εναντίων της Ιταλίας του ''μικρού βούδα'' Ρομπέρτο Μπάτζιο, που δεν ήταν ο μοιραίος ποδοσφαιριστής επειδή έχασε το τελευταίο πέναλτι, αλλά αντιθέτως πήρε στις πλάτες του μία μέτρια Ιταλία και την οδήγησε στον τελικό. 

Επιμέλεια : Tommy T.

Δείτε ένα πρωτότυπο περιληπτικό βίντεο με καρτούν
Tromaktiko
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ