2018-06-08 13:06:26
Φωτογραφία για Πόσο κοστίζουν οι «μαϊμούδες» στην οικονομία - Τα χαμένα έσοδα και οι θέσεις εργασίας
Σχεδόν στο 1,5 δισ. ευρώ ανήλθε το 2015 ο τζίρος των «μαϊμού» προϊόντων που διακινήθηκαν στην ελληνική αγορά, με τα φάρμακα (!) και τα είδη ένδυσης να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας της πλαστογραφίας.

Αυτό προκύπτει από την έκθεση του Γραφείου Πνευματικής - Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO), που διαπιστώνει ότι τα έσοδα από την παραποίηση - απομίμηση προϊόντων σε 13 κλάδους, ανήλθαν στο 1,395 δισ. ευρώ, στερώντας τουλάχιστον 15.356 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ο κάθε Έλληνας «πληρώνει» 125 ευρώ ετησίως για προϊόντα απομίμησης, όταν το αντίστοιχο ποσό στην ΕΕ (μέρος όρος) ανέρχεται στα 116 ευρώ.

Η έκθεση εξετάζει 13 κλάδους και εκτιμά ότι λόγω της παρουσίας προϊόντων παραποίησης - απομίμησης αυτοί χάνουν ετησίως το 12,3% των άμεσων πωλήσεών τους στην Ελλάδα, όταν πανευρωπαϊκά το αντίστοιχο ποσοστό είναι 7,5%. Οι τομείς αυτοί είναι: καλλυντικά και προϊόντα ατομικής περιποίησης, είδη ένδυσης, υποδήματα και εξαρτήματα ένδυσης, αθλητικά είδη, παιχνίδια κάθε είδους, κοσμήματα και ρολόγια χεριού, τσάντες χεριού και είδη ταξιδιού, ηχογραφημένη μουσική, αλκοολούχα ποτά και κρασί, φαρμακευτικά προϊόντα, φυτοφάρμακα, έξυπνα κινητά τηλέφωνα, μπαταρίες και ελαστικά.


Οι πέντε κλάδοι στους οποίους διαπιστώνεται μεγαλύτερη απώλεια πωλήσεων είναι οι εξής:

Φάρμακα: Είναι ενδεικτικό ότι το 10,5% των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην αγορά (σε αξία) είναι προϊόντα παραποίησης, με το κόστος από διαφυγούσες πωλήσεις νόμιμων εταιρειών της αγοράς να αγγίζει τα 490 εκατ. ευρώ. Στο σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς οι αντίστοιχες απώλειες ανέρχονται σε 15,953 δισ. ευρώ ή 6,6% της αγοράς.

Είδη ένδυσης: Τα είδη ένδυσης είναι ο δεύτερος κλάδος με τις μεγαλύτερες απώλειες λόγω παραποιημένων προϊόντων, με τα στοιχεία του EUIPO να εκτιμούν αυτές τις απώλειες σε 394 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 12,8% της αξίας της αγοράς. Το ποσοστό κυμαίνεται και πάλι πάνω από το αντίστοιχο της ευρωπαϊκής αγοράς, που ανέρχεται στο 8,1% ή 23,247 δισ. ευρώ.

Σημαντική είναι η αιμορραγία και στον κλάδο καλλυντικών, όπου οι απώλειες ανέρχονται σε 195 εκατ. ευρώ, δηλαδή 16,8% της αξίας της αγοράς, όταν στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 8,9% ή 5,828 δισ. ευρώ.

Έξυπνα κινητά: Διπλάσιο συγκριτικά με το σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς είναι το ποσοστό των πωλήσεων που χάνει η ελληνική αγορά smartphones από την διακίνηση απομιμήσεων κινητών. Κάθε χρόνο χάνονται πωλήσεις 90 εκατ. ευρώ ή το 16,9% της αγοράς. Στην Ευρώπη οι απώλειες είναι 4,212 δισ. ευρώ ή 8,3% της αγοράς.

Κρασιά και αλκοολούχα ποτά: Στα κρασιά και τα αλκοολούχα ποτά η νοθεία κοστίζει περίπου 50 εκατ. ευρώ ετησίως, ποσοστό 10,7% της αγοράς ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό είναι 6,9% ή 2,744 δισ. ευρώ.

Για όλη την ΕΕ οι απώλειες κάθε χρόνο λόγω απομιμήσεων στους 13 βασικούς κλάδους της οικονομίας που αναλύονται από το EUIPO είναι 60 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις θέσεις εργασίας, εκτιμάται ότι εξαιτίας της πλαστογραφίας, χάνονται άμεσα 434.000 άμεσες θέσεις εργασίας.

Πού οφείλεται η έκταση του φαινομένου

Σύμφωνα με την έκθεση του EUIPO, η μεγάλη αξία, οι επιεικείς ποινές και η υψηλή απόδοση των επενδύσεων συγκαταλέγονται μεταξύ των κινήτρων που οδηγούν τις εγκληματικές οργανώσεις στην άσκηση δραστηριοτήτων παραποίησης/απομίμησης. Οι μέθοδοι τις οποίες εφαρμόζουν τα εν λόγω εγκληματικά δίκτυα γίνονται ολοένα και πιο σύνθετες, λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας και των διαύλων διανομής, ενώ παράλληλα αυξάνεται το εύρος των προϊόντων που αποτελούν αντικείμενο παραποίησης - απομίμησης.

Τα επιχειρηματικά μοντέλα τα οποία υιοθετούν όσοι δραστηριοποιούνται στην παραποίηση -απομίμηση προϊόντων χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό το διαδίκτυο για τη διανομή των προϊόντων τους και για την προώθηση της διανομής και κατανάλωσης παράνομου ψηφιακού περιεχομένου.

Οι δικτυακοί τόποι που πωλούν προϊόντα παραποίησης - απομίμησης επωφελούνται από πρόσθετα διαφημιστικά έσοδα, τα οποία προέρχονται από διαφημίσεις «υψηλού κινδύνου» (προϊόντα και υπηρεσίες για ενήλικες, παιχνίδια και κακόβουλο λογισμικό) και, παραδόξως, από νόμιμες μάρκες, οι οποίες ως εκ τούτου πλήττονται διπλά από τη διαφήμιση σε τέτοιου είδους δικτυακούς τόπους (ζημία για την εμπορική επωνυμία τους και παροχή αξιοπιστίας στον δικτυακό τόπο που φιλοξενεί τις διαφημίσεις).
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ