2018-06-08 13:34:09
Φωτογραφία για Μυτιλήνη, το νησί με τα πολλά «πρόσωπα»
Η αγαπημένη εποχή των περισσότερων είναι ήδη προ των πυλών το καλοκαίρι. Οι συζητήσεις για άδειες έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί, πως φαντάζεται ήδη τον εαυτό του σε μία ξαπλώστρα (ή όχι) να πίνει τον καφέ του και να μην κάνει … τίποτα, ως αποζημίωση μίας απαιτητικής χρονιάς.

Είναι η περίοδος, που όπου βρεθεί και όπου σταθεί κανείς ακούει αυτό το διόλου πρωτότυπο «τελικά εσύ που σκέφτεσαι να πας διακοπές;».

Ευτυχώς όντας στην Ελλάδα, μία χώρα που βρίθει υπέροχων νησιών και γενικότερα τοπίων, οι επιλογές είναι σχεδόν αναρίθμητες. Το μόνο, που χρειάζεται είναι η πρόταση για ένα μέρος και το να αφιερώσει κανείς λίγο χρόνο, ώστε να περιηγηθεί, έστω και μέσω ίντερνετ σε αρχικό στάδιο, στις ομορφιές του κάθε τοπίο.

Ένα πανέμορφο νησί και μία ιδανική επιλογή είναι η Μυτιλήνη, γενέτειρα πνευματικής και βιομηχανικής δραστηριότητας. Κυριολεκτικά από τα λίγα νησιά, που μπορούν να συνδυάσουν φυσική ομορφιά, ιστορία και εξέχουσα πνευματική και πολιτισμική ανάπτυξη. Εντούτοις η Μυτιλήνη δεν είναι και ο πιο βολικός προορισμός, εάν λάβουμε υπόψη την απόσταση, αλλά το νησί σίγουρα θα σε αποζημιώσει.


Πριν ξεκινήσουμε την ξενάγηση στο νησί και στις ομορφιές του, αξίζει να σημειωθεί, πως το να πάρει κανείς ή να νοικιάσει αυτοκίνητο κρίνεται απαραίτητο, δεδομένου ότι η Μυτιλήνη ανήκει στα λεγόμενα «Μεγάλα νησιά».

Τι μπορεί να δεί κανείς σε αυτό το νησί;

Η περιοχή του Μολύβου είναι πανέμορφη με αποκορύφωμα το δεσπόζον κάστρο της. Το κάστρο ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί ως χώρος διεξαγωγής εκδηλώσεων και παραστάσεων, πέρα από αξιοθέατο.

Μοναδική εμπειρία αποτελεί το απολιθωμένο δάσος της, το οποίο είναι ένα από τα δύο μεγαλύτερα απολιθωμένα δάση στον κόσμο (!). Απλώνεται μεταξύ 150 χιλιομέτρων και με τους απολιθωμένους κορμούς αποτελεί ένα πραγματικά σπάνιο θέαμα!

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χάσει το μουσείο μοντέρνας Τέχνης του Τεριάντ, το οποίο φιλοξενεί δημιουργίες των ζωγράφων Ματίς και Πικάσο. Το μουσείο βρίσκεται μόλις 4 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη.

Σε απόσταση, σχεδόν αναπνοής, θα συναντήσει κανείς και το μουσείο του Θεόφιλου, το οποίο στεγάζεται σε έναν παλιό Ελαιώνα και φυλάσσει έργα του λαϊκού, αυτοδίδακτου ζωγράφου Θεόφιλου, που γεννήθηκε στο νησί.

Φυσικά και όποιος πάει στο νησί δεν μπορεί να παραλείψει και να μην επισκεφτεί τον Ι.Ν. του Αρχάγγελου Ταξιάρχη στην περιοχή του Μανταμάδου, ο οποίος θεωρείται και ο προστάτης ολόκληρου του νησιού! Να αναφερθεί, πως υπάρχει και η δυνατότητα ψηφιακής περιήγησης στο Ναό της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών, εγχείρημα, που υλοποιήθηκε  από την Sardine Digital Media, μέλος της Επικοινωνίας Αιγαίου.

Για τους λάτρεις του ποτού και ιδιαίτερα του ούζου αξίζει να επισκεφτεί κανείς το μουσείο του ούζου, όπου αναπαρίσταται η παραγωγή του γνωστού ούζου Μυτιλήνης.. Γενικότερο το ποτό έχει γερές ρίζες στο νησί, καθώς θεωρούνταν πάντα ως βασικός πυλώνας της κουλτούρας του.

Ένας λάτρης των παραδόσεων δεν θα μπορούσε να μην επισκεφτεί το εκκλησάκι της Παναγίας της Γοργόνας, το οποίο βρίσκεται στο βορειότερο άκρο του νησιού. Το εκκλησάκι πήρε το όνομα του από μία τοιχογραφία, που αναπαριστά την Παναγία με ουρά γοργόνας άγνωστου λαϊκού δημιουργού. Ενώ αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το ομώνυμο έργο του Λέσβιου συγγραφέα, Στρατή Μυριβήλη.

Μοναδική εμπειρία και μάλιστα άκρως χαλαρωτική, μία επίσκεψη σίγουρα θα πείσει τον καθέναν μας, είναι τα ιαματικά λουτρά στην Εφταλού. Πρόκειται για μία αγνή πηγή σε ένα υπέροχο σημείο, η οποία πέρα από θεραπευτικά λειτουργεί και χαλαρωτικά.

Η αλήθεια είναι, πως το νησί της Λέσβου καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα επιλογών (και πολλών ακόμα πέρα των ανωτέρω) και δύσκολα θα μπορούσε να αισθανθεί κανείς πλήξη.

Το νησί διαθέτει ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, πλούσια και επιβλητικά τοπία ενώ δεν θα πρέπει να παραληφθούν και τα παραδοσιακά πιάτα, όπως η σαρδέλα της Καλλονής, η οποία μαζί με το ουζάκι αντιπροσωπεύουν την φιλοσοφία των νησιωτών.

Τέλος να αναφερθεί, πως σε ολόκληρο το νησί δεσπόζουν παλιά, επιβλητικά αρχοντικά διαφορετικού αρχιτεκτονικού στυλ, που δίνουν έναν ιδιαίτερο αέρα στο νησί και συνθέτουν μία μοναδική εικόνα ομορφιάς και έλξης. Πολλά από αυτά είναι καλοσυντηρημένα και έτσι ο καθένας μπορεί να θαυμάσει τις μοναδικές τοιχογραφίες, τα ξυλόγλυπτα ταβάνια, τους περίτεχνους πίνακες ζωγραφικής αλλά κυρίως να γνωρίσει ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν!

Η Μυτιλήνη, όπως και κάθε νησί στην Ελλάδα έχει μία μοναδική, ανεπανάληπτη ομορφιά και το μόνο, που χρειάζεται είναι να δοθεί η δυνατότητα στον καθένα μας να επισκεφτεί αυτό το νησί-θαύμα.  Κλείνοντας θα αναφέρω την φράση του σπουδαίου Ελύτη, που περιγράφει με τον πιο εναργή τρόπο την μοναδικότητα του νησιού: «Πουθενά σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου, ο Ήλιος και η Σελήνη δεν συμβασιλεύουν τόσο αρμονικά, δεν μοιράζονται τόσο ακριβοδίκαια την ισχύ τους, όσο επάνω σε αυτό το κομμάτι γης…».
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ