2018-06-09 18:51:15
Φωτογραφία για Αυγά: Συμβάλλουν ή όχι στη πρόληψη ασθενειών;
Οι περισσότεροι γνωρίζουμε πως οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των τροφών -σημαντικές για την σωστή λειτουργία του οργανισμού μας- βρίσκονται σε πολλά είδη φρούτων και λαχανικών.

 

Αυτό που δεν γνωρίζουμε όμως είναι ότι και τα αυγά περιέχουν αυτές τις θρεπτικές ιδιότητες αντιοξειδωτικών.

 

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Χημείας Τροφίμων αποκαλύπτει ότι ένα ωμό αυγό και ιδίως ο κρόκος του, περιέχει τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων, όσο δηλαδή ένα μήλο και ακόμα περισσότερο.

 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα του Τμήματος Γεωπονίας Τροφίμων και Διατροφής, μελέτησαν τους κρόκους αυγών, από τα αυγά που παράγονται από κότες που τρέφονται αποκλειστικά με σιτάρι ή καλαμπόκι και ανακάλυψαν σ 'αυτά τα αυγά υπάρχουν υψηλά επίπεδα τρυπτοφάνης και τυροσίνης, δύο αμινοξέων γνωστών για τις πλούσιες αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες. Οι κρόκοι αυγών είναι επίσης πλούσιοι σε καροτενοειδή αντιοξειδωτικά, συστατικά υπεύθυνα για κίτρινο χρώμα τους (ή πορτοκαλί εάν προέρχονται από κότες ελευθέρας βοσκής), καθώς και πεπτίδια.


 

"Η έρευνα μας εστιάζεται στη χαρτογράφηση των αντιοξειδωτικών στους κρόκους αυγών και έτσι πρέπει να εξετάσουμε όλες οι ιδιότητες των κρόκων που θα μπορούσαν να περιέχουν αντιοξειδωτικά, καθώς και το πώς προσλαμβάνονται στα αυγά", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Τζιάπινγκ Γου.

 

Σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη θεωρία πως τα αυγά είναι ανθυγιεινά, γιατί περιέχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, διαπιστώθηκε πως τα πεπτίδια που περιέχονται στα αυγά βοηθούν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

 

Προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη και πάλι από τον Δρ. Γου απέδειξε ότι οι πρωτεΐνες του κρόκου μετατρέπονται σε ένζυμα του λεπτού εντέρου και του στομάχου και λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και τα φάρμακα των αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου, αποτέλεσμα το οποίο λειτουργεί ως ένα είδος φυσικής άμυνας για τη ρύθμιση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης.

 

Με βάση τις δύο προηγούμενες μελέτες και το πόρισμα αυτών, η ομάδα των ερευνητών αναμένεται να ανακαλύψει την σχέση του κρόκου με τις ευεργετικές ουσίες των αντιοξειδωτικών, καθώς και τις διαφορές αυτών που παρέχουν υγεία στον οργανισμό μας.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ