2018-06-11 11:25:27
Φωτογραφία για Κι αν πεθάνει ο Κουφοντίνας; Σκέψεις αστυνομικών
Πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού, αποφάνθηκε ο Μπίσμαρκ. Και η Δικαιοσύνη είναι πυλώνας, ο τρίτος κατά σειρά στην διάκριση των εξουσιών ως θεμελιώδης αρχή του κράτους δικαίου

και βεβαίως της δημοκρατίας, όπως έγραψε ο Μοντεσκιέ.

Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Μα επειδή και η Δικαιοσύνη οφείλει να έχει δεύτερες πολιτικές σκέψεις. Και ειδικά σε περιπτώσεις όπως αυτή του Δημήτρη Κουφοντίνα, προασπιζόμενη τις αρχέγονες αρχές του Κράτους Δικαίου.

Το πρώτο ερώτημα είναι εάν δικαιούται άδεια ο Κουφοντίνας. Το νομοθετικό πλαίσιο που καθόρισαν από κοινού και η νομοθετική και η εκτελεστική εξουσία του το επιτρέπει. Το δεύτερο ερώτημα είναι εάν θα έπρεπε ν' αποκηρύξει την τρομοκρατική δράση του ως ο εκτελεστικός, νομοθετικός και δικαστικός βραχίονας της 17Ν. 'Έγκριτοι ποινικολόγοι σημειώνουν πως όχι. Συνεπώς, προς τί οι αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις;

Ένα τρίτο ερώτημα είναι εάν μας απασχολεί αυτή καθαυτή η περίπτωση Κουφοντίνα. Η απάντηση είναι πως όχι. Αλλά για το συγκεκριμένο λόγο θέσαμε ως bloko.gr το ερώτημα σε κάποιους αξιωματικούς, μεταξύ των οποίων και της αντιτρομοκρατικής, ζητώντας μια διαλεκτικής μορφής τοποθέτηση τους πάνω σε αυτόν τον προβληματισμό και σας παραθέτουμε την συνισταμένη των απόψεων.


Ο Κουφοντίνας πήρε δύο άδειες, προκλήθηκε ο ντόρος που συνόδευσε την έξοδο του από την πύλη του Κορυδαλλού, αλλά επέστεψε κανονικά και πριν από την ώρα του. Την τρίτη και την τέταρτη φορά ουδείς επρόκειτο ν' ασχοληθεί, παρά μόνο η συντεχνία.

Το θέμα επί της ουσίας δεν είναι ο Κουφοντίνας, αλλά η διδαχή προς όλους όσοι συμμερίζονται αυτές τις ιδεοληψίες, ότι η Δημοκρατία και ο ανθρώπινος νόμος είναι πολύ περισσότερο ανθρωπιστικός από την κριτική του όπλου και έτσι, ίσως κάποιους από αυτούς να τους αφοπλίσει, ή έστω να τους προβληματίσει.

Κι αν πεθάνει ο Κουφοντίνας; Ποιος θα επωμιστεί το βάρος των συνεπειών που θα επακολουθήσουν; Η αστυνομία, αλλά και η κοινωνία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα προκληθεί μια υπερδιέγερση μακράς διάρκειας και ασύμμετρων συνεπειών.

Τί λοιπόν είναι ποιο ορθολογιστικό, πέραν από ανθρωπιστικό; Να συνεχιστεί η χορήγηση αδειών στον Κουφοντίνα. Είναι πιο εφικτό.

του Γιώργου Καραϊβάζ
_
bloko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ