2018-06-15 00:00:06
Φωτογραφία για Γιατί τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι γνωστά και ως Αφροδίσια;
Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) ονομάζονται ασθένειες ή μολύνσεις οι οποίες μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της ανθρώπινης σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Μερικά ΣΜΝ μπορούν να μεταδίδονται και μέσω της χρήσης βελόνας που προηγουμένως χρησιμοποιήθηκε από μολυσμένο άτομο, καθώς και μέσω της γέννας ή του θηλασμού.

Μέχρι τη δεκαετία του 1990 τα ΣΜΝ ήταν ευρέως γνωστά ως αφροδίσια νοσήματα (venereal diseases). Το επίθετο «αφροδίσιος» προέρχεται από το όνομα Αφροδίτη (Venereal, από το λατινικό Venus), που ήταν η αρχαιοελληνική και ρωμαϊκή θεά του έρωτα. Πάντως, σήμερα προτιμάται ο όρος «σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις», καθώς εμπεριέχει ένα ευρύτερο φάσμα εννοιών.

Το πρώτο καταγεγραμμένο ΣΜΝ στην Ευρώπη

Τα ΣΜΝ είναι γνωστά εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Όμως πριν από την εφεύρεση των σύγχρονων φαρμάκων, ήταν γενικά ανίατα και η θεραπεία περιοριζόταν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της νόσου.

Το πρώτο καταγεγραμμένο επί ευρωπαϊκού εδάφους σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα είναι η σύφιλη, που εμφανίστηκε το 1494 σε άντρες των γαλλικών στρατευμάτων που πολιορκούσαν τη Νάπολη. Η νόσος σάρωσε τότε ολόκληρη την Ευρώπη, σκοτώνοντας περισσότερους από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους.

 

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ