2018-06-17 19:13:13
Φωτογραφία για ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ ΚΑΜΙΑ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΗΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Ορόσημο χαρακτηρίζει την 21η Αυγούστου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Die Welt. Ο Πρωθυπουργός τονίζει πως δεν θα επιτραπεί καμία οπισθοδρόμηση στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, ενώ αναφερόμενος στην υπόθεση Γεωργίου, δηλώνει πως ουδείς αμφισβητεί την αξιοπιστία της ΕΛΣΤΑΤ. Επισημαίνει ότι «δεν απαιτούμε να μπουν στο αρχείο οι υποχρεώσεις μας» για το χρέος και στέκεται στον ρόλο της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στο προσφυγικό.

Αναλυτικότερα: Σε ό,τι αφορά το χρέος, αναφέρει ότι θεωρεί «δεδομένο πως θα εφαρμοστούν τα σημεία της περσινής συμφωνίας με τους εταίρους της Ευρωζώνης». Σε αυτά, όπως προσθέτει περιλαμβάνονται ελαφρύνσεις του χρέους «για να μπορέσουμε να σταθούμε σταθερότερα στα δικά μας πόδια και να έχουμε διαρκή πρόσβαση στις αγορές».

Όπως συμπληρώνει: «Επεξεργαζόμαστε ακόμα τις λεπτομέρειες της καλύτερης δυνατής λύσης, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαχείριση των μελλοντικών ληξιπρόθεσμων οφειλών της Ελλάδας μέσω της χρήσης των μη καταβεβλημένων, αλλά ήδη υπεσχημένων ευρωπαϊκών κονδυλίων και την επιμήκυνση των προθεσμιών αποπληρωμής από το 2022 και μετά
. Αυτή θα ήταν μια λύση, που δεν θα κόστιζε στους Ευρωπαίους φορολογουμένους τίποτα, η οποία όμως αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την πρόσβαση στις αγορές και τη δημιουργία των απαραίτητων αποθεμάτων ρευστότητας. Δεν απαιτούμε να μπουν στο αρχείο οι υποχρεώσεις μας».

Ο Πρωθυπουργός επισημαίνει ότι «θα πρέπει να συνεχίσουμε τη σταθεροποίηση της χώρας και της οικονομίας της, και γι’ αυτό χρειαζόμαστε σημαντικές μεταρρυθμίσεις… Μετά τις επιτυχίες των μεταρρυθμίσεων θα υπάρξουν και ελαφρύνσεις για τους αδύνατους της κοινωνίας». Σε άλλο σημείο, αναφέρει ότι «μετά από οκτώ χρόνια κρίσης είμαστε εν τω μεταξύ σε θέση να καταλάβουμε οι ίδιοι ποιες μεταρρυθμίσεις είναι ορθές για μας. Ίσως μερικές φορές να το ξέρουμε κιόλας αυτό καλύτερα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Δεν είμαστε τόσο κουτοί να γυρίσουμε για μια ακόμα φορά στην άθλια κατάσταση του 2010».

Για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση παραδέχεται πως ήταν σκληρή. Προσθέτει ότι «σε αυτήν χρωστάμε τη δημοσιονομική εξυγίανση. Συνενώσαμε δεκάδες συνταξιοδοτικά ταμεία, για πρώτη φορά, σημειωτέον, μετά τη δεκαετία του ’50. Δεν θα επιτρέψουμε καμία οπισθοδρόμηση σε αυτόν τον τομέα».

Αναφερόμενος στην ολοκλήρωση του προγράμματος, επισημαίνει πως «ο ελληνικός λαός δεν μπορεί ακόμα καλά - καλά να το συνειδητοποιήσει. Τα προηγούμενα χρόνια, εμείς οι Έλληνες κάναμε μεγάλες θυσίες από τότε που ξέσπασε η κρίση. Το τέλος αυτής της φάσης θα ενισχύσει την ψυχή του λαού μας». Σημειώνει επίσης πως «αν μιλήσετε με τον κόσμο, θα διαπιστώσετε ότι έχει επιστρέψει ένα αίσθημα κανονικότητας».

Ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας «τα πέντε προηγούμενα χρόνια είχαμε μεν προγράμματα λιτότητας, αλλά τους στόχους που είχαν συμφωνηθεί με αυτά η χώρα δεν τους πέτυχε ποτέ». Επίσης, σημειώνει: «Εμείς φέραμε τα πάνω κάτω. Η Ελλάδα πετυχαίνει τώρα στα δημοσιονομικά πρωτογενές πλεόνασμα. Το πρώτο τρίμηνο του 2018 η οικονομική ανάπτυξη βρισκόταν στο 2,3% σε σύγκριση με πέρσι. Αυτή τη στιγμή πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη. Η ανεργία υποχώρησε κατά 7% στη διάρκεια της διακυβέρνησής μας... Ο ΟΟΣΑ μάλιστα μας αποκαλεί πρωταθλητές των μεταρρυθμίσεων. Πριν κυβερνήσουμε εμείς, τα πράγματα ήταν διαφορετικά». Ο πρωθυπουργός παραδέχεται πάντως ότι η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή, αλλά υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικότερο να παρατηρούμε τον ρυθμό της μείωσης.

Αναφορικά με τον ρόλο του ΔΝΤ τονίζει πως «αυτό εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος από το ίδιο το Ταμείο. Νομίζω ότι μια παραμονή του ΔΝΤ για τους υπόλοιπους μήνες του τρίτου προγράμματος θα εξυπηρετούσε πολύ την αξιοπιστία όλων μας. H Eλλάδα δεν έχει τίποτα να κρύψει. Και νομίζω ότι και μετά τη λήξη του προγράμματος θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους Ευρωπαίους, για να δείξουμε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται διαρκή έλεγχο». Πάντως, επαναλαμβάνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αποδείξει ότι λύνει η ίδια τα προβλήματά της. «Δεν μπορούμε συνέχεια να εμπιστευόμαστε τους άλλους οργανισμούς περισσότερο από τους δικούς μας», προσθέτει.

Ερωτηθείς για αν ήταν λάθος η απόφαση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος το 2015, απαντά: «Η κατάσταση τότε ήταν πολύ δύσκολη. Εκ των υστέρων και με τη γνώση που έχουμε τώρα, μπορούμε φυσικά να αξιολογήσουμε διαφορετικά τα πράγματα. Αλλά πρέπει να αποφασίζουμε, όταν τα έχουμε μπροστά μας. Και αντίθετα με όσα λέτε, δεν επρόκειτο για δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή στο ευρώ. Ήταν ψηφοφορία για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για τη χώρα μου. Αμέσως μετά έδωσα εντολή να ακολουθήσουν εκλογές και τις κέρδισα. Αυτό δεν θα ήταν απαραίτητο, μπορούσα να είχα κυβερνήσει ακόμα τρεισήμισι χρόνια, χωρίς εκλογές».

Κληθείς να σχολιάσει την υπόθεση Γεωργίου, αναφέρει πως πρόκειται για «καυτό» ζήτημα, καθώς και ότι η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου. «Εδώ υπάρχει διάκριση των εξουσιών. Ως Πρωθυπουργός δεν λειτουργώ σχολιάζοντας τη δουλειά του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Παρά ταύτα θα ήθελα να πω κάτι. Η δίκη κατά του κ. Γεωργίου αφορά την παράβαση των καθηκόντων του έναντι του εποπτικού συμβουλίου του. Και η ΕΛΣΤΑΤ είναι ανεξάρτητη. Κανείς δεν αμφισβητεί την αξιοπιστία της Αρχής», λέει ο Πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για τον σκεπτικισμό που υπάρχει στη γερμανική βουλή για την Ελλάδα ο πρωθυπουργός τονίζει: «Οι Γερμανοί βουλευτές δικαίως είναι προβληματισμένοι. Αλλά θα τους έλεγα: Είμαστε συνεπιβάτες στο ίδιο ευρωπαϊκό καράβι. Μια επιτυχία της Ελλάδας είναι και επιτυχία της Ευρώπης, συνεπώς και της Γερμανίας. Η Ελλάδα έκανε μεγάλες θυσίες, και η Γερμανία με τη βοήθειά της επίσης. Μια επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους θα διασφάλιζε αυτήν την επιτυχία, χωρίς να ενοχλήσει άλλους επιβάτες».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος κατά τη Die Zeit δήλωσε την περασμένη βδομάδα στο Μόναχο πως οι Έλληνες θα μισήσουν τους Γερμανούς και οι Γερμανοί τους Έλληνες, ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει: «Δεν ξέρω τι είχε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο μυαλό του, όταν τα έλεγε αυτά. Έχει πει συχνά ήδη πάρα πολλά πράγματα σε πολύ λίγο χρόνο. Ένα όμως είναι σίγουρο: Τα πρώτα χρόνια της κρίσης υπήρξαν και στις δύο πλευρές πολλές προσβολές και δυσφορία. Οι Γερμανοί θεωρούν τεμπέληδες τους Έλληνες. Οι Έλληνες πιστεύουν ότι οι Γερμανοί εκμεταλλεύονται την Ελλάδα και θέλουν να καθορίζουν τις τύχες της χώρας. Και τα δύο είναι λάθος. Και οι δύο κυβερνήσεις πρέπει να προσπαθήσουν να αποφεύγουν τη δημιουργία τέτοιων εντυπώσεων».

Ο Πρωθυπουργός εγκωμιάζει εξάλλου τον ρόλο της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ στο προσφυγικό. «Για μένα, η πολιτική της στο προσφυγικό, είναι μια από τις πιο θετικές πλευρές της κ. Μέρκελ. Σ’ αυτήν την προσφυγική κρίση προσπάθησε να δράσει ευρωπαϊκά. Αυτό δεν ήταν εύκολο», αναφέρει.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ