2018-06-18 11:35:14
Φωτογραφία για Επενδυτής από Κατάρ για τις Φλέβες-18 «φιλέτα» ΥΠΕΘΑ προς αξιοποίηση
■ Έως το τέλος του 2018.

■ Άνοιξε ο δρόμος για την παραχώρηση του νησιού, που βρίσκεται απέναντι από τον Αστέρα Βουλιαγμένης, σε ιδιώτες επενδυτές μετά την τακτοποίηση δασικών, αρχαιολογικών και περιβαλλοντικών εκκρεμοτήτων.

■ Στο νησί θα αναπτυχθούν luxury resorts, τουριστικές κατοικίες υψηλών προδιαγραφών, καθώς και συνεδριακό κέντρο.

Το υπουργείο Άμυνας προχωρά άμεσα στην προκήρυξη διαγωνισμών για την αξιοποίηση «φιλέτων» ανά την επικράτεια.

Στο ραντάρ ενός μεγιστάνα από το Κατάρ έχει μπει το νησί Φλέβες η αξιοποίηση του οποίου βρίσκεται σε πρώτο πλάνο από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Πληροφορίες αναφέ­ρουν πως το νησί του Αργοσαρωνικού έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ενός επιχειρηματία από το εμιράτο της Μέσης Ανατολής ο οποίος ανα­πτύσσει δραστηριότητα στους τομείς του του­ρισμού και των κατασκευών. Ο ίδιος μάλιστα, ζήτησε να του αποσταλεί ο φάκελος για την αξι­οποίηση του νησιού, προκειμένου να καταθέσει πρόταση για την εκμετάλλευσή του.


Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δρομολογεί όλες τις απαραίτητες διαδικα­σίες προκειμένου το νησί να διατεθεί άμεσα προς αξιοποίηση από τους εν δυνάμει επενδυ­τές. Πηγές που παρακολουθούν στενά την πο­ρεία αξιοποίησης των ακίνητων που έχει στην ιδιοκτησία της η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακί­νητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) αναφέρουν πως η μελέτη ωρίμανσης για την εκμετάλλευση του νησιού εγκρίθηκε τις προηγούμενες ημέρες, εξέλιξη η οποία επιτα­χύνει τις διαδικασίες για την παραχώρηση του. «Η έγκριση της μελέτης ωρίμανσης "απελευ­θερώνει" το νησί από κωλύματα που θα μπο­ρούσαν να αναστείλουν την αξιοποίησή του από το επενδυτικό κοινό και πλέον είναι "καθαρό" τόσο σε δασικό όσο και σε περιβαλλοντικό και αρχαιολογικό επίπεδο», εξηγούν στη Realnews. Οι ίδιες πηγές τοποθετούν χρονικά την προκήρυξη διαγωνισμού για την παραχώρηση του «φιλέτου» των Ενόπλων Δυνάμεων πριν από το τέλος του 2018.

Η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας προσδοκά πολλά από την αξιοποίηση του «φιλέτου» του Αργοσαρωνικού, καθώς θα δημιουργηθεί ένα νέο τουριστικό προϊόν για επισκέπτες υψηλού εισοδηματικού προφίλ, ενώ ταυτόχρονα θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στο Ελληνικό κράτος με την καταβολή του μηνιαίου μισθώματος. Το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες θα οριστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα ισχύουν στην περιοχή της Βουλιαγμένης απέναντι από την οποία βρίσκεται το νησί. Η τοποθεσία μάλιστα των Φλεβών, ως συνέχεια της Αθηναϊκής Ριβιέρας αποτελεί μεγάλο μπόνους για τους επίδοξους επενδυτές καθώς έχει δρομολογηθεί η κατασκευή νέων, πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων σε όλο τον άξονα του παραλιακού μετώπου της Αττικής γεγονός που θα αναβαθμίσει την περιοχή, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία.

Οι άλλοι μνηστήρες

Η εκμετάλλευση του νησιού έχει αποτελέσει εδώ και καιρό το «μήλον της Έριδος» για επενδυτές τόσο από την Ελλάδα όσο και  από το εξωτερικό, οι οποίοι θέλουν διακαώς να αποκτήσουν τις Φλέβες και να τις αναδείξουν τουριστικά, εκμεταλλευόμενοι τις ισχυρές επιδόσεις που καταγράφει τα τελευταία χρόνια ο Ελλη­νικός τουρισμός. Η έντονη ζύμωση, άλλωστε, που υπήρχε γύρω από την εκμετάλλευση του συγκεκριμένου νησιού κινητοποίη­σε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προς την κατεύθυνση άρσης όποιων κωλυμάτων θα απέτρεπαν την εκκίνηση των διαδικασι­ών παραχώρησής του. Στο παρελθόν, το «φιλέτο» του Αργοσαρωνικού έχουν πολιορκήσει Έλληνες και ξένοι επιχειρηματίες οι οποίοι κατά καιρούς έχουν έρθει σε επαφές με τη διοίκηση της ΥΠΑΑΠΕΔ, καταθέτοντας τα σχέδιά τους για την καλύτερη ανάδειξη του νησιού. Προς αυτή την κατεύθυνση, παράγο­ντες της αγοράς επισημαίνουν πως η υλοποί­ηση των συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην απογείωση  του αθηναϊκού τουρισμού υψηλών απαιτήσεων, σε συνδυασμό με τα τουριστικά projects που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη στο παραλιακό μέτωπο της πρωτεύουσας.

Στο πλαίσιο αυτό, ένα fund που εξυπηρετούν αραβικά κεφάλαια με έδρα το Αμπου Ντάμπι έχει καταθέσει πρόταση για την αξιοποίηση του νησιού, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η υλοποίηση μιας μεγαλύτερης επένδυσης ο προϋπολογισμός της οποίας κυμαίνεται από 1,5 έως και 2 δισ. ευρώ.

Για τη διεκδίκηση του νησιού φέρεται να έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του και Ελληνικός όμιλος ο οποίος έχει καταθέσει τη δική του πρόταση, με το ύψος της επένδυσης να προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ. Μπορεί ο συγκεκριμένος όμιλος να μη δραστηριοποιείται μέχρι σήμε­ρα στον τουριστικό κλάδο, ωστόσο οι Φλέβες φαίνεται πως αποτελούν το «ιδανικό» κίνητρο προκειμένου να εισέλθει δυναμικά ο όμιλος στον ξενοδοχειακό χάρτη της Ελλάδας και μά­λιστα με τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Πολυτελείς υποδομές

Σύμφωνα με τις προθέσεις των επενδυτών, οι οποίες έχουν αρκετά κοινά στοιχεία, στις Φλέβες θα αναπτυχθούν πολυτελή resorts, τουριστικές κατοικίες υψηλών προδιαγραφών σε διάφορα σημεία του νησιού, καθώς και συνεδριακό κέ­ντρο. Στα σχέδια των ενδιαφερόμενων προβλέπεται επίσης μεταξύ άλλων, η δημιουργία ενός γηπέδου γκολφ, ενός υποθαλάσσιου πάρκου, μαρίνας στο νότιο μέρος του νησιού που θα φιλοξενεί τα σκάφη των επισκεπτών, ενώ υπάρ­χει ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο λειτουρ­γίας καζίνο. Στόχος των εμπνευστών της επέν­δυσης είναι η προσέλκυση επισκεπτών από όλο τον κόσμο που είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν μεγάλα χρηματικά ποσά για την αναψυχή τους.

Το νησί, όπως προβλέπεται με το νομοθετι­κό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της ΥΠΑΑΠΕΔ, δεν θα πωληθεί, αλλά θα παραχωρηθεί με μακροχρόνια μίσθωση, η διάρκεια της οποίας θα εξαρτηθεί από το ύψος της επένδυ­σης. Υπολογίζεται πάντως ότι, από τη στιγμή που το νησί θα μετατραπεί σε έναν αυτόνομο τουριστικό προορισμό και θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους τα ξενοδοχεία, τα έσοδα για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα κυμαίνονται γύρω στα 100 εκατ. ευρώ ετησίως (με βάση το ελάχιστο μίσθωμα). Το νησί, που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει περάσει στη δικαιοδοσία της ΥΠΑΑΠΕΔ, η οποία είναι πλέον αρμόδια για την αξι­οποίησή του.

18 ακίνητα προς αξιοποίηση

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ για την εκμετάλλευση 18 ακι­νήτων που έχει στο χαρτοφυλάκιό του το υπουρ­γείο Εθνικής Άμυνας αναμένεται να προκηρύξει το αμέσως προσεχές διάστημα η Υπηρεσία Αξιο­ποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμε­ων. «Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί μία δε­ξαμενή ακινήτων, τα οποία δυνητικά μπορούν να αξιοποιηθούν και να βγαίνουν σε διαγωνιστική διαδικασία σταδιακά», εξηγούν στην «R» οι επικεφαλής της αρμόδιας υπηρεσίας. «Χαρτάκι» προτεραιότητας για την εκμίσθωσή τους έχουν πάρει εκτάσεις γης, πρώην στρατόπεδα, διαμερίσματα, νοσοκομεία και αυτοτελή κτίρια που βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας και θεωρούνται πλέον ώριμα προς αξιοποίηση. Μάλιστα, για τα συγκεκριμένα ακίνητα υπάρχει ήδη εκπεφρασμένο ενδιαφέρον, με τη διοίκη­ση της ΥΠΑΑΠΕΔ να εξηγεί πως έχει ήδη συγκε­ντρώσει τις προτάσεις εν δυνάμει επενδυτών, με στόχο να μην κριθούν άγονοι οι διαγωνισμοί και να «τρέξουν» οι διαδικασίες για την άμεση εκμε­τάλλευση των ακινήτων: Οι προκηρύξεις των δι­αγωνισμών θα αναρτώνται σταδιακά στη «Διαύ­γεια», με τους διαγωνισμούς να διεξάγονται μέ­σα στους επόμενους μήνες.

© ΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Σε διαγωνισμό αναμένεται να βγει το 409 πρώ­ην Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πατρών, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας. Για την εκμετάλλευ­ση του ακινήτου έχουν ήδη εκφράσει το ενδια­φέρον τους επενδυτές τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, με τον χρόνο παραχώρη­σης να προσδιορίζεται στα 20 χρόνια. Το συγκε­κριμένο ακίνητο προορίζεται για εκμετάλλευση προς την κατεύθυνση του ιατρικού τουρισμού.

© ΔΥΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ

Την τιμητική τους θα έχουν και πάλι τα στρατό­πεδα, τα οποία μαγνητίζουν το ενδιαφέρον των εν δυνάμει επενδυτών, καθώς είναι μεγάλα σε έκταση και προσφέρονται για την ανά­πτυξη ποικίλων δραστηριοτήτων, όπως είναι για παράδειγμα πολυτελείς ξενοδοχει­ακές μονάδες, χώροι εστίασης και κέντρα logistics. Το πρώην στρατόπεδο Φιλίππου Β' στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας ιδιοκτησί­ας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), θα παραχωρηθεί για 25 χρόνια, ενώ σε διαγω­νισμό θα βγει και το πρώην στρατόπεδο Ζιώγα στην Καλαμπάκα. Και το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΕΘΑ και ανα­μένεται να εκμισθωθεί για 20 χρόνια. Προς εκ­μετάλλευση για 20 χρόνια θα παραχωρηθεί και το αναψυκτήριο που βρίσκεται στο στρατόπεδο Βαρύτη στο Γουδί, ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ.

© ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ

Για εκμίσθωσή θα παραχωρηθεί εκ νέου ένα πάρκινγκ στην οδό Σίνα 20, στο κέντρο της πρωτεύ­ουσας. Ο χώρος που ανήκει στο Μετοχικό Τα­μείο Ναυτικου (ΜΤΝ) θα διατεθεί για 12 χρό­νια στον επενδυτή.

© ΠΡΩΗΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙ0

Ζωηρό ενδιαφέρον επιδεικνύουν οι επενδυτές για το πρώην ξενοδοχείο-κέντρο αποκατάστα­σης «KLAP» στα Μέθανα, ο διαγωνισμός για την προκήρυξη απόκτησης του οποίου πρόκει­ται να αναρτηθεί άμεσα στη «Διαύγεια». Το ακί­νητο -ιδιοκτησίας του ΤΕΘΑ- θα παραχωρηθεί για 40 χρόνια και δύναται να χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις τουριστικής φυσεως.

© ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Παράλληλα, θα προκηρυχθούν τρεις διαγωνισμοί για την παραχώρηση ισάριθμων ακινήτων για 12 χρόνια. Πρόκειται για ένα ισόγειο κατάστημα στην οδό Ζαΐμη 8 στη Θεσσαλονίκη, ιδιοκτησίας Ταμείου Εθνικού Στόλου, για έναν χώρο στη λε­ωφόρο Θησέως στην Καλλιθέα, που ανήκει στο ΜΤΝ, και για ένα κατάστημα που βρίσκεται επί της λεωφόρου Συγγρού, στο ύψος της Καλλιθέ­ας ιδιοκτησίας Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας.

© ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

Για επτά ακόμη ακίνητα που δύνανται να αξιοποιηθούν ως επαγγελματικοί χώροι θα προκηρύξει διαγωνισμούς η ΥΠΑΑΠΕΔ. Στη λίστα με τα ακίνητα που θα διατεθούν για 12 χρόνια βρίσκεται ένα οίκημα στα Άνω Πορόϊα Σερρών, ιδιοκτησί­ας ΤΕΘΑ, ένα ακίνητο στο κέντρο της πρωτεύ­ουσας που ανήκει στο ΜΤΝ, δύο διαμερίσματα (που ανήκουν στο Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας και στο ΤΕΣ) που δύναται να χρησιμοποιηθούν για γραφεία και άλλες επιχειρηματικές/εμπορι­κές χρήσεις ένα διαμέρισμα στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη στον Πειραιά, ένα ακόμη συγκρό­τημα γραφείων στην Αγία Παρασκευή, ιδιοκτη­σίας Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας και ένας ακόμη χώρος στην Καλλιθέα, ιδιοκτησίας ΜΤΑ.

© ΟΙΚΟΠΕΔΑ

Για εκμετάλλευση θα δοθούν, τέλος δυο οι­κόπεδα. Πρόκειται για μια έκταση (ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ) στην οποία υπάρχουν κτίρια και βρίσκεται στο φυλάκιο Κούλας στον δή­μο Πρεσπών και ένα οικόπε­δο στον Πειραιά που ανή­κει στο χαρτοφυλάκιο του ΤΕΣ και θα παραχωρηθεί για 20 χρόνια.

Της ΕΥΑΣ Δ. ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗ[email protected]

 (REAL NEWS_REAL MONEY - 17/06/2018)

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πώς οι Φλέβες θα γίνουν αιμοδότης των Ενόπλων Δυνάμεων
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ