2018-06-22 12:11:12
Φωτογραφία για Έφυγε από τη ζωή ένας ξεχωριστός άνθρωπος, ένας διακεκριμένος νομικός
Απεβίωσε στα 72 του χρόνια ο Δ.Ξυριτάκης βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια, τους οικείους του αλλά και όλο το νομικό κόσμο της Κρήτης

Έφυγε από τη ζωή, περίπου τα μεσάνυχτα, ο γνωστός κι επιφανής δικηγόρος Δημήτρης Ξυριτάκης, υποκύπτοντας στα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα.

Ο εξαίρετος νομικός απεβίωσε στα 72 του χρόνια, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια, τους οικείους του αλλά και όλο το νομικό κόσμο της Κρήτης.

Ο Δημήτρης Ξυριτάκης εκτός από διακεκριμένος δικηγόρος, αποτέλεσε μια σημαντική προσωπικότητα για την Κρήτη, λόγω της δράσης του κατά την περίοδο της δικτατορίας.

Μαζί με τη σύζυγό του Κατερίνα Αποστολάκη απέκτησε δύο γιους, τον Απόστολο, δικηγόρο και μουσικό (μέλος του ηρακλειώτικου συγκροτήματος «ΑΡΜΟΣ» και το Λευτέρη- Μιχάλη, επίσης δικηγόρο.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα ψαλεί αύριο στις 12 το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου στο Ηράκλειο.


Ποιος ήταν

Ο Δημήτρης Ξυριτάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο  το 1946. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών με υποτροφία του Ι.Κ.Υ. Ως φοιτητής ανέπτυξε έντονη συνδικαλιστική και πολιτική δράση (Γραμματέας του Συλλόγου Φοιτητών, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Κρητών Σπουδαστών και εκδότης του περιοδικού "Ξαστεριά" και μέλος της προδικτατορικής ΕΔΗΝ).

Κατά την περίοδο της δικτατορίας συνελήφθη (Νοέμβριος 1967) για τη δράση του και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3½ ετών.

Μετά τον θάνατο του Αλέξανδρου Παναγούλη (Μάιος 1976) ανέλαβε για μια διετία την ηγεσία της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου (Ε.Σ.ΔΗ.Ν.). Επίσης διετέλεσε (1978) πρόεδρος της Παγκρήτιας Επιτροπής κατά των Ξένων Βάσεων και υπήρξε ο συντάκτης της ιδρυτικής της διακήρυξης. Από το 1975 δικηγορούσε στο Ηράκλειο χειριζόμενος υποθέσεις κατά κύριο λόγο ποινικές.

Παράλληλα με τη δικηγορία είχε αναπτύξει ποικίλη δραστηριότητα στην πολιτική, την αυτοδιοίκηση κ.λπ. Το 1986 μάλιστα διεκδίκησε τη δημαρχία Ηρακλείου έχοντας υψηλά ποσοστά έναντι των Μαν.Καρέλλη (βγήκε τελικά δήμαρχος) και Στ.Ματζαπετάκη. Ήταν επίσης υποψήφιος στο δήμο Γαζίου και την τελευταία φορά ήταν υποψήφιος ξανά στο δήμο Ηρακλείου με τον Βασίλη Λαμπρινό.

Δημοσιευσε μελέτες και άρθρα με οικολογικό, επιστημονικό και πολιτικό ενδιαφέρον σε εφημερίδες και περιοδικά της Κρήτης και των Αθηνών και έλαβε μέρος σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την παραβατικότητα στην Κρήτη (οπλοφορία, ζωοκλοπή) και ειδικά με την Βεντέτα στην Κρήτη. Υπήρξε συγγραφέας των βιβλίων, "Ξαναδιαβάζοντας τον Καζαντζάκη", έκδοση Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου 1997, που βραβεύθηκε με το βραβείο Νίκος Καζαντζάκης του Δήμου Ηρακλείου περιόδου 1998-1999· "Αντώνιος Μιχελιδάκης", έκδοση του Δήμου Γαζίου, 2001· "Συγνώμη Αναστάση...", εκδόσεις Φιλόπολις 2005· "Η Συνταγματική Ιστορία της Κρήτης", έκδοση Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου 2007 και "Νικόλαος Κρασαδάκης", εκδόσεις Φιλόπολις 2008.

Συλλυπητήρια δήλωση Δημάρχου Ηρακλείου Β. Λαμπρινού για τον θάνατο του Δημήτρη Ξυριτάκη

Ο Δημήτρης Ξυριτάκης, με την πολυσχιδή του δράση, ως δικηγόρος, ως πολίτης που αγωνίστηκε για τα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, ως ενεργό μέλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανέδειξε στον δημόσιο βίο, σε κρίσιμες εποχές του τόπου μας,  τα προτερήματα του ακέραιου Ανθρώπου, και του χαρισματικού Κρητικού.

Στέλεχος της «Δύναμης Πολιτών», οραματίστηκε μαζί μας, μια νέα εποχή για το Ηράκλειο, αντάξια της μακράς ιστορικής και πολιτισμικής του διαδρομής.

Η απώλεια του ακριβού φίλου και συνοδοιπόρου, αποτελεί βαρύ πλήγμα και για μένα προσωπικώς.

Θερμά συλλυπητήρια στην σύζυγό του Κατερίνα, και στα παιδιά του Απόστολο και Λευτέρη.

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου για το θάνατο του Δικηγόρου Δημητρίου Ξυριτάκη

 Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου συνήλθε εκτάκτως, έπειτα από το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του δικηγόρου, πρώην δημοτικού συμβούλου, και αντιστασιακού Δημήτρη Ξυριτάκη, και αποφάσισε ομόφωνα, τιμώντας την μνήμη του, όπως:

1) Τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην επόμενη συνεδρίασή του

2) Εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος

3) Παραστεί αντιπροσωπεία του στην εξόδιο ακολουθία

4) Δοθεί το όνομά του σε δρόμο του Ηρακλείου

5) Επιδοθεί το Ψήφισμα αυτό στην οικογένειά του και

6) Αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Ηρακλείου και δημοσιευθεί στον τοπικό Τύπο
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ