2018-06-24 13:31:32
Φωτογραφία για Λυπάμαι κύριοι... - Αναγνώστης γράφει για την Μακεδονία μας
Ορμώμενος από τους στίχους "λυπάμαι για όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα" αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω την ιδιαίτερη πίκρα μου για πολλά και διάφορα Λυπάμαι που η κύβερνηση επέλεξε τις Πρέσπες για να υπογράψει μια τέτοια απαράδεκτη συμφωνία. Προφανώς στην Ιστορία δε του είπαν ή δε διάβασε το μάθημά του ότι λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στο Πισοδέρι, είχε ταφεί η κεφαλή του Παύλου Μελά. Κανένας σεβασμός.

Λυπάμαι που η κυβέρνηση πήγε σε μια συμφωνία την οποία είναι ξεκάθαρο πως η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού δεν την θέλει. Όταν η κυβέρνηση ήθελε τη στήριξη του κόσμου το 2015 προέβη σε δημοψήφισμα για την οικονομική ζωή αυτού του τόπου. Τώρα αγνοεί τον λαό γιατί απλά ξέρει το αποτέλεσμα ενός πιθανού δημοψηφίσματος. Άρα η συμφωνία είναι άκυρη και αντιδημοκρατική. Όσο για την ονοματοδοσία του γειτονικού κράτους, υπάρχει όνομα. Αυτό που είχαν πριν...βαφτιστούν (πριν το 1940) και πριν οικειοποιηθούν όνομα και ιστορία άλλης χώρας. Γιατί και γεωγραφικά να το ψάξει κανείς σε καμιά περίπτωση η περιοχή της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων έως τώρα δε ταυτίζεται με το γειτονικό κράτος. Ψάξτε όπου θέλετε...


Λυπάμαι που λοιδορείται κάθε πολίτης αυτής της χώρας που διαφωνεί με τη χρήση του ονόματος Μακεδονία στο γειτονικό κράτος.

Λυπάμαι που αρκετοί δημοσιολόγοι, αρθρογράφοι, socialmedioγράφοι σε κάθε έναν που διαφωνεί προσπαθούν να το προσάψουν τους όρους "ακραίος, επικίνδυνος" ή να του προσδώσουν αντιπολιτευτική χροιά. Προφανώς για όλους αυτούς δεν υπάρχουν πολλοί πολίτες που έχουν γραμμένα τα κόμματα στα παλαιά των υποδημάτων τους ή δεν υπάρχουν πολίτες, απλοί με εθνικές ευαισθησίες. Όλοι είναι ακραίοι γι' αυτούς. Μάλλον τελικά "ακραίοι και επικίνδυνοι" είναι οι ίδιοι οι...κατήγοροι. Και τελικά αποδεικνύονται ακραίοι καθώς πάνε εμμέσως να κάνουν πράξη το όνειρο του Πανσλαβισμού του 19ου αιώνα για τη Μακεδονία, το όνειρο κάποιων...μεγάλων δυνάμεων που έφτιαχναν χάρτες στα Βαλκάνια και έκαναν όνειρα τον 20ο αιώνα.

Λυπάμαι που έχουν γραμμένους στα παλαιά των υποδημάτων τους ανθρώπους όπως ο Παύλος Μελάς, o Ίων Δραγούμης, ο Τέλλος Άγρας, ο Κωστής Παλαμάς, ο Οδυσσέας Ελύτης και πολλούς άλλους.

Λυπάμαι που καθιερώθηκε στη Ελληνική αρθρογραφία ένα κύμα ορολογιών με το οποίο λοιδορούνται όσοι έχουν εθνικές ευαισθησίες. Και κυριαρχεί η ειρωνεία. Προφανώς από τα γραφεία τους στην πρωτεύουσα και όντας σε κάποιο διάσημο μέσο νιώθουν μια έπαρση αρθρογραφώντας και ειρωνευομένοι εμάς "τους επαρχιώτες".  Όσοι από εμάς έχουν θητεύσει σε γραφεία ΜΜΕ ξέρουμε καλά το παιχνίδι των μεγαλοδημοσιογράφων που στηρίζουν πολιτικούς. Ξέρουμε καλά τη διδαχή της προπαγάνδας που έχει γιγαντωθεί και μέσω Διαδικτύου πλέον.

Λυπάμαι που μας το παίζετε ευαίσθητοι, αλλά τα σύνορα τα θυμόσαστε κάθε φορά που σας συμφέρει για να κάνετε κάποιο πολιτικό πάρτι ή πολιτική και κομματική φιέστα. Το όποιο κόμμα. Το κάθε κόμμα. Αλλά μας έχετε ξεχάσει όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Εμάς και τα προβλήματά μας.

Λυπάμαι που ο πνευματικός κόσμος έχει σωπάσει. Φαίνεται πως έχει επιλεκτικές ευαισθησίες.

Γιατί; Δε διαβλέπει πως το δημοκρατικό αίσθημα του λαού θίγεται;

Αν πιστεύετε κύριοι στη δημοκρατία, ορίστε πιέστε για δημοψήφισμα. Αρκεί να γίνει σεβαστό το αποτελέσμα του.

Γι΄αυτό που δε λυπόμαστε είναι για την αξιοπρεπή στάση μας. Δε ξεπουλάμε τίποτα. Δεν είμαστε πατριδοκάπηλοι. Κλαίμε για τον τόπο μας. Εδώ πάνω μεγαλώσαμε, εδώ πάνω παλεύουμε με τις δυσκολίες. Αλλά δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να διαστρεβλώνει την ιστορία, σε κανέναν αντιδημοκράτη να μας ειρωνεύεται. 

Εμείς δε θητεύσαμε σε κομματικά γραφεία (κάθε είδους) στα νιάτα μας για να μας μάθουν πως θα κάνουμε προπαγάνδα ακόμα και μέσα στις παρέες (διαλύοντας τες). Δε τρέξαμε να υπηρετήσουμε κόμματα. Ακομμάτιστοι. Στηρίξαμε κάθε κοινωνικό αγώνα, στηρίζουμε κάθε εθνικό αγώνα. Στηρίξαμε τον κύριο πρωθυπουργό όταν ζήτησε τη βοήθειά μας στο δημοψήφισμα. Κι ας μας πρόδωσε. Τώρα γιατί δε ανατρέχει σε δημοψήφισμα; Προφανώς γιατί δεν τον συμφέρει. Ξέρει το αποτέλεσμα και θα είναι συντριπτικό.

Την αληθινή ιστορία την έγραψαν πολλοί. Ένας απ' αυτούς ήταν ο μεγάλος αρχαιολόγος Μανόλης Ανδρόνικος. Στη μνήμη του και μόνο πρέπει πάντα να παλεύουμε για την ιστορική αλήθεια. Είναι θέμα καθαρής συνείδησης. Δε θα κάνει κανείς πολιτικός και κανένας δημοσιογράφος το άσπρο-μαύρο. Το όνομα Μακεδονία μόνο Ελληνικό είναι και μόνο Ελλάδα σημαίνει. Ξέρουμε πως κάποιοι δεν αντέχετε την ιστορική αλήθεια και τη διαστρεβλώνετε. Όσο όμως κι αν επιμελώς τη διαστρεβλώνετε, η ιστορία δεν αλλάζει. Όσο και να την κρύψεις, θα φανεί.

"Σε κλαίει ο λαός. Πάντα χλωρό να σειέται το χορτάρι

στον τόπο που σε πλάγιασε το βόλι, ω παλικάρι!

Πανάλαφρος ο ύπνος σου· του Απρίλη τα πουλιά

σαν του σπιτιού σου να τ' ακούς λογάκια και φιλιά,

και να σου φτάνουν του χειμώνα οι καταρράχτες

σαν τουφεκιού αστραπόβροντα και σαν πολέμου κράχτες.

Πλατειά του ονείρου μας η γη και απόμακρη. Και γέρνεις

εκεί και σβεις γοργά.

Ιερή στιγμή. Σαν πιο πλατιά τη δείχνεις, και τη φέρνεις

σαν πιο κοντά!"

Κωστής Παλαμάς, Παύλος Μελάς

ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ, ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ