2018-06-25 21:46:36
Φωτογραφία για Πόσα λάθη και παρατυπίες μπορούν να χωρέσουν σε μια απόφαση;
Για πρώτη φορά στην μεταπολιτευτική Ελληνική ιστορία δεν είναι βέβαιο το πότε θα γίνουν οι επόμενες Αυτοδιοικητικές εκλογές. Αυτό οφείλεται στο ότι υπάρχει σαφής διάσταση απόψεων μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δηλώνουν διαφορετικές προθέσεις για το χρόνο που θα γίνουν αυτές οι εκλογές.

Όποτε, πάντως, και να γίνουν οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές αυτό που είναι βέβαιο είναι πως από την αρχή του Φθινοπώρου θα αρχίσει να δημιουργείται σε όλους τους δήμους προεκλογικό κλίμα. Οι δημοτικές παρατάξεις θα προβάλουν το αυτοδιοικητικό τους αφήγημα όχι μόνο για το μέλλον, αλλά και για τα πεπραγμένα της τελευταίας πενταετίας. Ένα από τα κεντρικά θέματα σε αυτή την προεκλογική συζήτηση δεν μπορεί παρά να είναι το θέμα του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στο Πλατύ Χωράφι.

Βεβαίως, το θέμα του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) είναι και πολύπλοκο και τεράστιο, με συνέπεια να μην μπορεί να αναπτυχθεί ούτε σε ένα ούτε σε δύο άρθρα
. Αν μη τι άλλο, και μόνον η αναφορά στις αλλαγές πλεύσης και στις απανωτές παλινωδίες της παρούσας δημοτικής αρχής θα απαιτούσαν δεκάδες σελίδες! Παρά ταύτα, μία κωδικοποιημένη -έστω και τηλεγραφική- αναφορά στις βασικές πλευρές του θέματος μπορεί να στοιχειοθετήσει την πληθώρα λαθών, παρατυπιών και παραλήψεων που έγιναν στο συγκεκριμένο θέμα. Δεδομένου ότι οι προσφυγές και οι ενστάσεις τόσο της Δημοτικής παράταξης «αν.ά.σ.σ.α.» όσο και πολιτών δεν έχουν τελεσιδικήσει, η γνώση αυτή έχει κρίσιμη διαδικαστική σημασία.

Θα πρέπει από την αρχή να τονιστεί πως είναι απροκάλυπτα αντισυνταγματική η δημιουργία Κεντρικών Οργάνων για το χειρισμό «μεγάλων αναπτυξιακών έργων», όταν οι επιπτώσεις από τα έργα αυτά δεν ξεπερνούν τα όρια της Περιφέρειας στην οποία θα γίνουν. Η αρχή της Επικουρικότητας είναι σαφής και για το λόγο αυτό τα θέματα της τελικής διαχείρισης των (μη ραδιενεργών) αποβλήτων είναι σε όλη την Ευρώπη θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης β΄ βαθμού. Συνεπώς, είναι απολύτως βέβαιο ότι τα θέματα τελικής διαχείρισης αποβλήτων είναι αρμοδιότητα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Είναι γνωστό σε όλους πως ο χώρος των δημοσίων έργων δεν είναι και πολύ κρυστάλλινος στη χώρα μας και κάποιοι σκαρφίζονται Επιτροπές και Όργανα που τους βολεύουν στην επιχειρηματική ή την προσωπική πολιτική τους δραστηριότητα. Βεβαίως, η σχετική Ελληνική νομοθεσία έχει αμφισημίες, αλλά για αυτό υπάρχει το Συμβούλιο της Επικρατείας!

Μια πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση που χαρακτηρίζει την απόφαση δημιουργίας Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων ενώ η Ψυτάλλεια υπολειτουργεί -και υπολειτουργεί πέραν πάσης ειλικρινούς αμφιβολίας- είναι η μη αξιοποίηση των κοινωνικών υποδομών: Όπως είναι προφανές, μια βασική αρχή έντιμης και αποδοτικής Διοίκησης σε κεντρικό ή τοπικό επίπεδο είναι η αξιοποίηση των κοινωνικών υποδομών. Δικαιολογείται, λοιπόν, η κατασκευή νέων Κέντρων Επεξεργασίας Λυμάτων όταν η Ψυτάλλεια λειτουργεί μόνο στο 58% της επιχειρησιακής της δυναμικότητας; Πώς θα σας φαινόταν αν δίπλα σε ένα κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο που είναι κλειστό στο 40% του διαθέσιμου χρόνου, κάποιοι αποφάσιζαν να χτίσουν άλλο ένα Κλειστό Γυμναστήριο; Πού θα πήγαινε το μυαλό σας; Πόσοι από εσάς δεν θα αναρωτιόνταν ποιοι και πόσο θα ωφεληθούν από αυτή την νέα εργολαβία;

Στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, κάποιοι τοπικοί παράγοντες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά έχουν ζητήσει να εφαρμοστεί «η Αρχή της Εγγύτητας», σύμφωνα με την οποία «θάπρεπε» να υπάρχουν ΚΕΛ εγγύς του σημείου παραγωγής των λυμάτων (εξ ου και η χρήση του όρου «Αρχή της Εγγύτητας»). Πρόκειται για μια χονδροειδή στρέβλωση του όρου που αγγίζει τα όρια της εξαπάτησης! Σύμφωνα με αυτή την παιδαριώδη (παρ)ερμηνεία ακούγεται λογικοφανές το ερώτημα: πρέπει να κατασκευάζουμε Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων δίπλα σε κάθε πολυκατοικία; Σε κάθε Οικοδομικό τετράγωνο; Σε κάθε συνοικία; Πού τραβάμε τη γραμμή της εγγύτητας; Δεν λέει τέτοιες ανοησίες η Αρχή της Εγγύτητας γιατί απλούστατα δεν υπάρχει γραμμή της εγγύτητας! Αυτό που λέει είναι ότι ‘οι πολιτικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται όσο γίνεται εγγύτερα στον κοινωνικό χώρο που θα εφαρμοστούν. Πολύ σημαντική Αρχή της σύγχρονης Διακυβέρνησης, αλλά καμιά σχέση με τη διαχείριση αποβλήτων!!!

Και για επίλογο, ένα απλό ερώτημα: πόσο δύσκολο είναι για την κυρία Δούρου και το Περιφερειακό Συμβούλιο να αντιληφθούν ότι η απόφασή για «μικρά και ευέλικτα ΚΕΛ» είναι η χαρά των εργολάβων, αλλά καταδικάζει σε αντιαναπτυξιακή ασφυξία το σύνολο των παράκτιων περιοχών της Αττικής;

Άννα Ραφτοπούλου

Δημοτική Σύμβουλος Σπάτων-Αρτέμιδος

Επικεφαλής Παράταξης αν.α.σ.σ.α.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ