2018-06-27 12:00:53
Φωτογραφία για Αντηλιακά: Αλήθειες και ψέματα!
Τέτοια εποχή, τα άρθρα γύρω από τα αντιηλιακά προϊόντα πρωταγωνιστούν και εμείς νιώθουμε με βεβαιότητα πως γνωρίζουμε τα πάντα για τη χρήση τους. Ωστόσο, μερικά από αυτά που πιστεύουμε μπορεί να μην ισχύουν στην πραγματικότητα. Μια συζήτηση σε βάθος, με κορυφαίους δερματολόγους βάζει επιτέλους, τέλος στις παρανοήσεις!

Η σύνθεσή τους είναι όμοια;

Υπάρχει βέβαια, μια διαφορά όσον αφορά τους δείκτες προστασίας ή SPF. Όσο και να νομίζουμε πως τα αντηλιακά είναι όμοια, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Αυτά με χημικά αντιηλιακά φίλτρα και εκείνα που στη σύνθεσή τους περιέχουν φυσικά.

* Τα χημικά φίλτρα απορροφώνται από το δέρμα, όπως και οι υπεριώδεις ακτίνες. Τα περισσότερα δρουν ως φίλτρο, αλλά κάποιες φορές εξακολουθούν να επιτρέπουν την είσοδο ορισμένων υπεριωδών ακτινών δημιουργώντας βλάβες στο δέρμα. Το πιο σημαντικό σημείο είναι πως τα αντιηλιακά με χημικά φίλτρα χρειάζονται 20-30 λεπτά για να ενεργοποιηθούν, οπότε είναι αναγκαίο να τα χρησιμοποιούμε οπωσδήποτε μισή ώρα πριν εκτεθούμε στις ακτίνες του ήλιου.


* Τα φυσικά φίλτρα δημιουργούν ένα φυσικό φράγμα στο δέρμα, έτσι ώστε να μην επιτρέπεται η διείσδυση των υπεριωδών ακτινών. Συνήθως, περιέχουν οξείδιο του ψευδαργύρου ή διοξείδιο του τιτανίου. Λειτουργούν άμεσα από το πρώτο λεπτό εφαρμογής, οπότε μπορούμε να τα φορέσουμε ακόμα και τελευταία στιγμή στην παραλία.

Η καλύτερη επιλογή είναι τα φυσικά φίλτρα;

Μια πρόσφατη έρευνα που έγινε σε καταναλώτριες δείχνει πως το 43% όλων των αντηλιακών προϊόντων φάνηκε ανεπαρκές, εξαιτίας της αδυναμίας τους να αποδώσουν στο ακέραιο το SPF. Είναι σημαντικό να ελέγξουμε ποιος τύπος αντηλιακού ταιριάζει καλύτερα στο δέρμα μας. Μια συνάντηση και η συζήτηση με ειδικό δερματολόγο θα βοηθήσει να καταλάβουμε τι είναι πραγματικά, καλύτερο για εμάς.

* Τα φυσικά αντιηλιακά που περιέχουν μόνο οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου παρουσίασαν μεγαλύτερη ανεπάρκεια.

* Τα χημικά αντιηλιακά με μια ποικιλία συστατικών φάνηκαν πιο αποτελεσματικά, ώστε να εμποδίσουν όλα τα μήκη κύματος του ηλιακού φωτός, προσφέροντας και προστασία ευρέως φάσματος. Οι φήμες πως μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο είναι οπωσδήποτε αναληθείς, καθώς μελέτες αποδεικνύουν πόσο ενισχύουν την προστασία του δέρματος.

Τα αντηλιακά δημιουργούν αδιαπέραστο φράγμα στον ήλιο;

Συχνά, τα αντιηλιακά προσφέρουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, δίνοντάς μας την εντύπωση πως αποτρέπουν κάθε αλλοίωση του DNA από τον ήλιο. Όσο επικίνδυνος και εάν είναι, όμως, μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την ύπαρξή του; Χωρίς τον ήλιο δεν θα υπήρχε ζωή. Είναι απαραίτητος για την παραγωγή τής βασικής βιταμίνης D στον οργανισμό μας, ενώ σχετίζεται και με την ψυχική μας ισορροπία.

* Τα αντιηλιακά απωθούν μόνο ένα ποσοστό ηλιακής ακτινοβολίας που ευθύνεται για τις αλλοιώσεις του δέρματός μας, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν ένα αδιαπέραστο φράγμα σε κάθε ακτίνα φωτός.

* Για να αποφύγουμε οποιαδήποτε επίδραση από τις ακτίνες του ήλιου θα πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεσή μας διαρκώς ή να χρησιμοποιούμε ειδικό ιματισμό για έξτρα προστασία

Το λευκό φιλμ στο δέρμα αποδεικνύει ιδανική κάλυψη;

Όταν το αντιηλιακό δημιουργεί ένα λευκό φιλμ στην επιφάνεια της επιδερμίδας, νιώθουμε πως έχουμε την τέλεια ασπίδα προστασίας. Αυτό δεν ισχύει απόλυτα.

* Εάν χρησιμοποιούμε αντιηλιακό με φυσικά φίλτρα και δεν φροντίζουμε για την απορρόφησή του με επιμέλεια, το λευκό φιλμ εμφανίζεται συνήθως, λόγω της παρουσίας του οξειδίου του ψευδαργύρου ή του διοξειδίου του τιτανίου.

* Εάν το αντιηλιακό μας αποτελείται από χημικά φίλτρα και προσδίδει λευκότητα στο δέρμα μας, το πιθανότερο είναι και σε αυτήν την περίπτωση, πως δεν το απλώνουμε με προσοχή, ώστε να απορροφηθεί και να γίνει αόρατο.

Όσο υψηλότερο το SPF, τόσο καλύτερη και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα η προστασία;

Το υψηλό SPF προστατεύει το δέρμα μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά και σε μια τέτοια περίπτωση η προστασία εξαρτάται και πάλι, από το πόσο τακτικά εφαρμόζουμε το προϊόν. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε δεν είναι μόνο ο δείκτης SPF. Η προστασία ευρέως φάσματος που παρέχει το αντηλιακό είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

* Το αντηλιακό προσφέρει προστασία από τις ακτίνες UVB, υπεύθυνες για τα ηλιακά εγκαύματα και για τις ακτίνες UVA, οι οποίες δημιουργούν μακροχρόνιες βλάβες στο δέρμα.

* Ο δείκτης SPF δείχνει την προστασία από τις ακτίνες UVB. Για την προστασία από τις ακτίνες UVA, το αντιηλιακό είναι απαραίτητο να αναγράφει πως προσφέρει προστασία ευρέως φάσματος, εξασφαλίζοντας μέγιστη προστασία από τις βλαβερές επιδράσεις του ήλιου και τον κίνδυνο μελανώματος.

Το αντηλιακό φράζει τους πόρους και προκαλεί ακμή;

Όλες μας έχουμε ακούσει κάτι τέτοιο, ειδικά εάν το δέρμα μας είναι επιρρεπές στα φαινόμενα της ακμής. Μπορεί να ισχύει σε μερικές περιπτώσεις, αλλά οπωσδήποτε δεν αφορά όλα τα αντηλιακά που κυκλοφορούν στην αγορά.

* Στην αγορά κυκλοφορούν πολλά αντηλιακά προϊόντα με την ένδειξη non comedogenic, δηλαδή δεν φράζει τους πόρους. Στις περισσότερες περιπτώσεις περιέχουν εξαιρετικά λεπτά σωματίδια οξειδίου του ψευδαργύρου, τα οποία δεν προκαλούν φραγή στους πόρους του δέρματος, ούτε ενισχύουν τα φαινόμενα της ακμής. Το διοξείδιο του τιτανίου, σε κάποιες περιπτώσεις, έχει αποδειχθεί πως μπορεί να φράξει τους πόρους του δέρματος, οπότε εάν είμαστε επιρρεπείς στην ακμή είναι καλύτερο να το αποφεύγουμε.

* Εάν ακολουθούμε κάποια φαρμακευτική θεραπεία για την ακμή με ρετινοειδή ή λαμβάνουμε αντιβιοτικά από το στόμα, το δέρμα μας γίνεται ακόμα πιο ευαίσθητο στην εμφάνιση φαινομένων ακμής και στα εγκαύματα από τον ήλιο, οπότε και η αντηλιακή προστασία είναι ακόμα πιο απαραίτητη.

Η χρήση του αντηλιακού είναι απαραίτητη μόνο το καλοκαίρι;

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν συνεχώς, πως η χρήση των αντηλιακών προϊόντων πρέπει να είναι συνεχής και αδιάκοπη όλο τον χρόνο, αλλά οι περισσότερες από εμάς δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε σε μια συννεφιασμένη ημέρα.

* Ακόμα και με συννεφιά, ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει οποιαδήποτε βλάβη στο δέρμα μας. Όταν αυτές οι επιθέσεις είναι επαναλαμβανόμενες, ακόμα και σε σύντομη διάρκεια, προκαλούν σημαντικές συσωρευτικές βλάβες και πρόωρη γήρανση του δέρματος.

* Η ηλιακή ακτινοβολία δεν είναι επικίνδυνη μόνο τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού! Οι υπεριώδεις ακτίνες διεισδύουν ακόμα και μέσα από τα σύννεφα ή πίσω από τα τζάμια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε εάν οδηγούμε, ότι το αριστερό μας χέρι ή η αριστερή πλευρά του προσώπου μας έχουν υποστεί πολύ μεγαλύτερη φθορά από τις ακτίνες του ήλιου.

Τελικά, ποια είναι η καλύτερη προστασία για το δέρμα μας;

Οπωσδήποτε η αντηλιακή προστασία αποτελεί το Α και το Ω για τη φροντίδα του δέρματός μας σε όλη μας τη ζωή. Εάν φροντίσουμε να προστατεύουμε το δέρμα του παιδιού μας από τη βρεφική ακόμα ηλικία και το ίδιο το παιδί εξακολουθεί να εφαρμόζει ανάλογα προϊόντα τα μετέπειτα χρόνια, σε καθημερινή βάση, τα φαινόμενα γήρανσης του δέρματος και οι βλάβες από την ηλιακή ακτινοβολία θα είναι πραγματικά απειροελάχιστες. Η σωστή και επαναλαμβανόμενη χρήση του αντηλιακού μας, προσφέρει προστασία, υγεία και ακόμα πιο νεανική και λαμπερή επιδερμίδα! Δεν είναι κρίμα να είμαστε εμείς οι ίδιες υπεύθυνες για τις πρόωρες ρυτίδες και τη χαλάρωση του δέρματός μας;

Από την Άντζελα Μολφέτα

 

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ