2018-06-28 19:55:47
Φωτογραφία για Μάθε να λες όχι, χωρίς να αισθάνεσαι μετά τύψεις!
Ξέρεις δεν είναι και τόσο κακό να λες και «όχι» πού και πού στους γύρω σου. Απλώς, δεν χρειάζεται να γίνεσαι αγενής.

Σε αυτό μπορούν να σε βοηθήσουν οι παρακάτω δέκα τρόποι να το κάνεις χωρίς να νιώθεις ενοχές.

Μη χρησιμοποιείς ένα ξερό «όχι»

Προτίμησε εναλλακτικές όπως «εκτιμώ την πρότασή σου/σ’ ευχαριστώ αλλά όχι/νομίζω ότι δεν θα μπορέσω/φοβάμαι πως δεν γίνεται» κοκ.

Δώσε μια αιτία

Όταν υπάρχει λόγος για την άρνησή σου, δεν μπορούν να σου προσάψουν κάτι. Ακόμα κι αν αρνείσαι έξοδο με τους φίλους σου κι ο λόγος είναι ότι απλώς θέλεις να μείνεις μόνος σπίτι για να χαλαρώσεις.

Αλλά μην εφευρίσκεις δικαιολογίες

Τα ψέματα συχνά γυρίζουν μπούμερανγκ. Αν δώσεις αιτιολόγηση για την άρνησή σου και αποκαλυφθεί ότι δεν ίσχυε, θα χαρακτηριστείς χειρότερα και από αγενής.

Μην το παρακάνεις με τις εξηγήσεις

Μερικές φορές από τύψεις, τείνουμε να παραληρούμε, δίνοντας λεπτομερείς εξηγήσεις και αναλύοντας τον τρόπο που σκεφτόμαστε για να πείσουμε τον απέναντί μας για κάτι που είναι πολύ πιο απλό: Λες «όχι» για τον τάδε λόγο. Τέλος.

Μη φοβάσαι να πεις «όχι» αν σε ξαναρωτήσουν

Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι, ζητώντας σου κάτι δεύτερη φορά ενώ έχεις αρνηθεί, θα ντραπείς να ξαναπείς «όχι» κι έτσι κατά κάποιο τρόπο προσπαθούν να σε «παγιδεύσουν». Δεν είσαι εσύ ο αγενής, που θα πεις δεύτερο «όχι» σε αυτή την περίπτωση.

Αρνήσου με χαμόγελο

Πάντα γίνεται πιο εύκολα αποδεκτή η άρνηση, όταν αφοπλίζεις το συνομιλητή σου με ένα χαμόγελο.

 

Σκέψου τις επιπτώσεις, προτού λυγίσεις

Συχνά, η παρόρμησή μας είναι να πούμε «ναι» σε κάποιον από ευγένεια, αλλά το μετανιώνουμε όταν διαπιστώνουμε τι ακριβώς αποδεχτήκαμε. Σκέψου καλά τι είναι αυτό στο οποίο λες «ναι», για να μη νιώσεις άσχημα μετά για τον εαυτό σου που… έμπλεξε.

Δώσε εναλλακτική

Μπορείς να πεις «δεν μπορώ σήμερα, τι λες για μεθαύριο;» ή «δεν μπορώ να αναλάβω αυτή τη δουλειά, αλλά ξέρω κάποιον που ενδιαφέρεται» ή «δεν έχω χρόνο τώρα, αλλά δεν αποκλείεται να έχω στο μέλλον» κοκ, ανάλογα την περίσταση.

Διαπραγματεύσου

Δεν μπορείς να δώσεις τα δανεικά που σου ζητά ένας γνωστός σου, αλλά μπορείς να τον εξυπηρετήσεις με ένα μικρότερο ποσό. Δεν μπορείς να τελειώσεις μόνος σου όλο το project που σου ζητείται να αναλάβεις, αλλά μπορείς να κάνεις το μισό. Δες τις δυνατότητες, τη διάθεση και το χρόνο που διαθέτεις, και πρότεινε τον ανάλογο συμβιβασμό.

Μην αποφεύγεις να απαντήσεις

Το να αποφεύγεις να δώσεις απάντηση σε κάποιον, ενώ εκείνος περιμένει είναι πιο αγενές από το να του πεις κατευθείαν «όχι».

Πηγή: in2life.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ