2018-06-29 08:45:16
Φωτογραφία για Το μακεδονικό ζήτημα, ο διχασμός και ο κίνδυνος ενός νεκρού - συμβόλου, Τί φοβούνται οι αστυνομικοί
Δυστυχώς η χώρα διανύει μια εξαιρετικά κρίσιμη όσο κι επικίνδυνη κατάσταση, εξαιτίας του διαφαινόμενου εάν όχι συντελεσμένου διχαστικού κλίματος με αίτιο κι αιτιατό το

μακεδονικό ζήτημα, σ' ένα περιβάλλον μάλιστα που "μυρίζει" έντονα πολιτική αστάθεια.

Κάθε φορά που η χώρα διαμελίστηκε πάνω σε καίρια εθνικά ζητήματα, το αποτέλεσμα ήταν κάποιος νεκρός που έγινε σύμβολο και παιάνας. Θα είναι έτσι όμως και αυτή τη φορά; Ή αν το δούμε ως προανάκρουσμα, γιατί κάποιοι έσπευσαν να "πεθάνουν" τη διαδηλώτρια στο Πισοδέρι, όταν έπεσε από βράχο και τραυματίστηκε;

Οι αστυνομικοί που πήραν τα μέτρα όλες τις τελευταίες ημέρες και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, δείχνουν τρομαγμένοι. Το bloko.gr έγραψε ότι όταν έγινε γνωστή η ψευδής είδηση του "θανάτου" στο Πισοδέρι, κυριολεκτικά παρέλυσαν έχοντας ένα πονεμένο ερώτημα να τους βασανίζει. "Τί έγινε τώρα, σκοτώσαμε άνθρωπο;"

Με δεδομένο ότι υπήρξε η προδιάθεση ανακήρυξης νεκρού συμβόλου, οι επικεφαλής της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της αστυνομίας επείγεται ν' αναθεωρήσουν σχέδια διαχείρισης πλήθους και η κυβέρνηση μαζί με τα κόμματα του συνταγματικού τόξου ν' αναθεωρήσουν σκοπιμότητες και ιδεοληψίες.

Το μακεδονικό είναι ένα ζήτημα που, ανεξαρτήτως με τα εάν και τα πως, οδηγεί τη χώρα σε νέο διχασμό. Οι αστυνομικοί μιλούν για μερίδα αφιονισμένων (μεταξύ των οποίων ορισμένοι με την κυριολεξία της λέξης) διαδηλωτών, που είναι ασυγκράτητοι από χημικά και ασπίδες. Επιδιώκουν όπως διαπιστώνουν τις μάχες σώμα με σώμα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Όσο επώδυνο κι αν παρουσιαστεί. Κάνουν λόγο για εθνικιστές τζιχαντιστές.

Συνεπώς, η μόνη πρώτη ενδεδειγμένη λύση είναι η απομάκρυνση τους από τις τάξεις των αστυνομικών. Και η ασπίδα δεν είναι το μέσο που θα επιτύχει τον σκοπό. Ο κ. Τόσκας έχει την ηθική και πολιτική υποχρέωση να επαναφέρει στο δρόμο τα αυτοκίνητα που αναπτύσσουν μεταλλικά φράγματα και συγκρατούν το διαδηλωτή σε απόσταση ασφάλειας. Τόσο για τον ίδιο, όσο και για τον αστυνομικό. Το γεγονός ότι τα έφερε η Ν.Δ. του Σαμαρά, δεν απαξιώνει την χρηστικότητα του μηχανισμού. Απαξιώνει την ιδεοληψία των νέων Τσάμπερλεν της Ελλάδας, την πολιτική διορατικότητα τους και τον εθελοτυφλισμό. Αυτό ως πρώτο μέτρο. Στη συνέχεια είναι επιβλητικά υποχρεωμένοι να σχεδιάσουν νέα μέτρα αποτροπής μιας διαφαινόμενης εθνικής τραγωδίας. Ώρα αποφάσεων λοιπόν.

Σε κάθε σώμα διαδηλωτών, έχει διαπιστωθεί ότι προπορεύονται οπλισμένες για την περίσταση ορδές φανατικών νεοναζί που έδωσαν το παρόν στο Δενδροπόταμο σπέρνοντας το δηλητήριο του μίσους, όπως και συγκεκριμένη οργανωμένη ομάδα οπαδών του ΠΑΟΚ, που διαχωρίζεται από τον υπόλοιπο υγιή φίλαθλο κόσμο του. Κι ένα εμβόλιμο ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί τους ανέχεται η διοίκηση τους ομάδας. Γιατί επιτρέπει την καπηλεία του ονόματος ως προμετωπίδα στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων. Ας αναλογιστούν κι αυτοί την ευθύνη τους.

Καιροί ου Μενετοί έγραφε ο Θουκυδίδης και είναι καιρός να ξεδιαλύνει στην πονεμένη από αδελφοκτόνο αίμα χώρα η τεράστια απόσταση του πατριωτισμού από τον πατριδοκόπηλο και οπορτουνιστικό εθνικισμό. Στα μάτια κάποιων φαίνεται, αλλά δεν είναι το ίδιο. Στα μάτια αυτών που ξέρουν τη διαφορά είναι το όπλο και η ξιφολόγχη που ακονίζουν στο πεζοδρόμιο. Το είπαν, αλλά δεν τους ακούσαμε.

του Γιώργου Καραϊβάζ
_
bloko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ