2018-07-02 15:34:10
Φωτογραφία για Κύπρος: Ειδική Επιτροπή για ψυχικά ασθενείς στο στρατό
Άρον-άρον τέθηκαν την Παρασκευή ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση –προτού το Σώμα βάλει λουκέτο για τις θερινές διακοπές– πρόνοιες του νομοσχεδίου που αφορούν στην υγειονομική εξέταση ή επανεξέταση των εθνοφρουρών και των εφέδρων που επικαλούνται ψυχικά και ψυχιατρικά νοσήματα καθώς και αδυναμία προσαρμογής στο στρατιωτικό περιβάλλον προκειμένου να εξασφαλίσουν αναβολή ή και απαλλαγή από την Εθνική Φρουρά.

Χθες, ψηφίστηκαν οι πρόνοιες του νομοσχεδίου που αφορούν τη θεσμοθέτηση νέας υγειονομικής επιτροπής, της Επιτροπής Εξέτασης Ψυχικής Ικανότητας στην οποίαν θα συμμετέχουν ιδιώτες ιατροί και θα περνούν από κόσκινο όσους επικαλούνται ψυχικά – ψυχιατρικά νοσήματα.

Στόχος είναι να χορηγούνται από αυτή την επαγγελματική επιτροπή απαλλαγές ή αναβολές σε όσους πραγματικά αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχικά-ψυχιατρικά νοσήματα ενώ όλοι οι υπόλοιποι να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς την Πολιτεία, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο και το αίσθημα της ισότιμης αντιμετώπισης των πολιτών.


Το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας που ετοιμάστηκε κατόπιν διαβουλεύσεων με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και την Ψυχιατρική Εταιρεία Κύπρου προβλέπει όπως την Επιτροπή Εξέτασης Ψυχικής Ικανότητας αποτελούν τρεις ψυχίατροι και δύο ψυχολόγοι ή εργοθεραπευτές του δημόσιου και του ιδιωτικού  τομέα. Η υπό αναφορά Επιτροπή θα διορίζεται από τον υπουργό Άμυνας και όπως επισημαίνεται στο νομοσχέδιο, «θα ενισχύσει την εγκυρότητα και την αξιοπιστία των αποφάσεών της εφόσον αυτές θα αποτελούν αποφάσεις ενός πολυμελούς οργάνου εμπειρογνωμόνων και όχι απλώς υιοθέτηση της γνωμάτευσης ενός και μόνο ψυχίατρου με βάση τις διαδικασίες που ισχύουν σήμερα».

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην προχθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Άμυνας αποφασίστηκε όπως στο παρόν στάδιο ψηφιστεί το μέρος του νομοσχεδίου που αφορά στη θεσμοθέτηση της Επιτροπής Εξέτασης Ψυχικής Ικανότητας και τον τρόπο λειτουργίας της, με τους βουλευτές, ωστόσο, να διαφοροποιούν τη σύνθεσή της. Συγκεκριμένα, αποφάσισαν όπως η εν λόγω Επιτροπή να είναι τριμελής αντί πενταμελής και να αποτελείται μόνο από ψυχιάτρους. Αφήνοντας, έτσι, εκτός τους ψυχολόγους και τους εργοθεραπευτές. Για τις υπόλοιπες πρόνοιες του νομοσχεδίου, οι βουλευτές αποφάσισαν ότι θα συνεχίσει η συζήτησή τους ενώπιον της Επιτροπής Άμυνας σε μεταγενέστερο στάδιο. Μια σημαντική πρόνοια του νομοσχεδίου που αφέθηκε από τους βουλευτές να συζητηθεί από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο είναι η κατάργηση της χορήγησης προσωρινού απολυτηρίου σε όσους κρίνονται ακατάλληλοι για στράτευση για λόγους υγείας.

Συγκεκριμένα, η υπό αναφορά πρόνοια του νομοσχεδίου προβλέπει όπως όλοι οι απολυθέντες για τον συγκεκριμένο λόγο από την Ε.Φ. θα λαμβάνουν οριστικό απολυτήριο. Οι προσωρινά απολυθέντες που κρίθηκαν ως ακατάλληλοι για στράτευση στο παρελθόν θα λογίζεται, επίσης, ότι απολύθηκαν οριστικά από την Ε.Φ.

Επικρίσεις στο υπουργείο Άμυνας

Οι βουλευτές της Επιτροπής Άμυνας εξέφρασαν τη δυσφορία τους για το γεγονός ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε από το υπουργείο Άμυνας στη Βουλή με μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα οι πρόνοιές του, που αφορούν στη σύσταση και λειτουργία της Επιτροπής Εξέτασης Ψυχικής Ικανότητας, δεν θα εφαρμοστούν κατά την κατάταξη των νεοσυλλέκτων της 2018 ΕΣΣΟ που αρχίζει τη Δευτέρα. Οι εν λόγω πρόνοιες δεν θα τύχουν εφαρμογής ούτε κατά την επανεξέταση των στρατεύσιμων και ανυπότακτων που ανήκουν στις κλάσεις 1991 έως και 2017 που τους χορηγήθηκε αναβολή για λόγους υγείας, καθώς η επανεξέταση άρχισε από χθες. Όπως εκτιμάται, η Επιτροπή θα είναι σε θέση να λειτουργήσει σε έναν περίπου μήνα.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ