2018-07-03 18:52:14
Φωτογραφία για Σφαιρικό ρομπότ στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
CIMON (Crew Interactive Mobile Companion) είναι το όνομα του πρώτου ρομποτικού βοηθού τεχνητής νοημοσύνης που αποστέλλεται στο διάστημα -και συγκεκριμένα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο CIMON είναι ένα αγγλόφωνο ρομπότ, μεγέθους και σχήματος που παραπέμπουν σε μπάλα του μπάσκετ, που θα βοηθήσει τον Γερμανό αστροναύτη Αλεξάντερ Γκερστ σε πειράματα στον διαστημικό σταθμό. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε με τον CIMON είναι να αυξήσουμε την αποδοτικότητα του αστροναύτη» είπε στο Reuters ο Ματίας Μπίνιοκ, μηχανικός της IBM και ένας από τους δημιουργούς της τεχνητής νοημοσύνης του ρομπότ.

Ο CIMON θα δίνει προφορικά οδηγίες στον Γκερστ κατά τη διάρκεια τριών επιστημονικών πειραμάτων στο ευρωπαϊκό κομμάτι του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Αυτή τη στιγμή οι αστροναύτες διαβάζουν οδηγίες από laptop, κάτι που, κατά τον Μπίνιοκ, αποτελεί μια δύσκολη διαδικασία, την οποία ο CIMON θα μπορούσε να αντικαταστήσει.


«Αυτή τη στιγμή η κύρια αποστολή μας είναι να υποστηρίζουμε τους αστροναύτες στις ημερήσιες εργασίες μας για εξοικονόμηση χρόνου, επειδή ο χρόνος είναι το πιο πολύτιμο και πιο ακριβό πράγμα στον ISS» είπε ο Μπίνιοκ.

Τα σχέδια του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής για τον CIMON περιλαμβάνουν τρεις «συνεδρίες» μίας ώρας για να διαπιστωθεί κατά πόσον το ρομπότ μπορεί να βοηθά σε πειράματα, όπως μια μελέτη ανάπτυξης κρυστάλλων, ένα τεστ για τις οκτώ κάμερές του, και μια άσκηση στην οποία θα βοηθά τον Γκερστ να λύσει ένα Κύβο του Ρούμπικ. Το ρομπότ θα επιστρέψει στη Γη στις 13 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Μπίνιοκ, η ιδέα προήλθε από ένα κόμικ επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας του 1940, όπου ένα νοήμον ρομπότ με σχήμα εγκεφάλου, ο «Professor Simon», συμβούλευε έναν αστροναύτη, τον Captain Future. Όπως αναφέρει το BBC, το βάρος του ρομπότ είναι 5 κιλά και σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας θα κινείται/ αιωρείται χάρη σε 14 εσωτερικά στροφεία. Επίσης, διαθέτει μικρόφωνα και κάμερες που του επιτρέπουν να αναγνωρίζει τους αστροναύτες με τους οποίους συνεργάζεται.

Όπως σημείωσε ο Φιλίπ Σούλιεν, Γερμανός μηχανικός της Airbus (η οποία ανέπτυξε τον CIMON μαζί με την ΙΒΜ για λογαριασμό της γερμανικής διαστημικής υπηρεσίας) ένα τέτοιο ρομπότ θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων και φαινομένων αποπροσανατολισμού των αστροναυτών σε μεγάλης διάρκειας διαστημικές αποστολές, που θα προέκυπταν από την μακρά απομόνωσή τους από τη Γη.

Το ρομπότ με το «καρτουνίστικο» πρόσωπο περιλαμβάνεται στο φορτίο που εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA την Παρασκευή προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με σκάφος Dragon πύραυλο Falcon 9 της SpaceX.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ