2018-07-05 10:18:53
Φωτογραφία για Μ. ΦΡΑΤΣΕΡ: ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Η απόφαση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ισοδυναμεί με κούρεμα και είναι και προς το συμφέρον της Γερμανίας υποστηρίζει ο Μάρτσελ Φράτσερ, Πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW Berlin) και καθηγητής Μακροοικονομίας και Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου.

Με άρθρο του στην Die Welt ο Γερμανός οικονομολόγος αναφέρεται και στις επικριτικές φωνές που ακούγονται στη Γερμανία για την αναδιάρθρωση, εξηγώντας ότι  «με αυτή την απόφαση, η οποία ισοδυναμεί με κούρεμα του χρέους, η κυβέρνηση της Αθήνας θα μπορέσει να δράσει και πάλι προκειμένου να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να αναλάβει την ιδιοκτησία τους».

Υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση αυτή είναι επίσης προς το συμφέρον της Γερμανίας, ο Μ. Φράτσερ τονίζει ότι «με το δημόσιο χρέος περίπου στο 180% του ΑΕΠ, η Ελλάδα αποθαρρύνει σήμερα πολλούς επενδυτές. Όταν οι επενδύσεις επιστρέψουν στη χώρα, μπορούν να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και η οικονομία να ανακάμψει - και μόνο τότε το ελληνικό κράτος θα συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος του». 


Εν ολίγοις, συμπεραίνει, η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη είναι η καλύτερη εγγύηση ότι η Ελλάδα θα εξυπηρετήσει τα χρέη της και ότι οι Γερμανοί φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να προστατεύονται.

Επίσης ο διάσημος οικονομολόγος προτείνει να ισχύσει κάτι παρόμοιο και για τους υπερχρεωμένους γερμανικούς Δήμους. «Αν αυτή η λογική ισχύει για την Ελλάδα, τότε γιατί όχι και για τους γερμανικούς δήμους και τις κοινότητες; Σχεδόν το ένα τρίτο όλων των γερμανικών δήμων στενάζουν κάτω από υψηλό χρέος» λέει ο Φράτσερ, με την κρατική τράπεζα ανάπτυξης KfW να εκτιμά ότι οι γερμανικοί Δήμοι έχουν χρέη περίπου 159 δισ. ευρώ, τα οποία δεν οφείλονται σε κακοδιαχείριση, αλλά σε υψηλές κοινωνικές δαπάνες.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Δελτίο καιρού για Πέμπτη 5/7/2018
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Δελτίο καιρού για Πέμπτη 5/7/2018
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ