2018-07-05 13:21:41
Φωτογραφία για Πού φυτρώνει (και μοσχοβολάει) ο Κρίνος της θάλασσας;
Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 6.000 είδη φυτών, από τα οποία περίπου 1.200 είναι ενδημικά Δηλαδή είναι είδη που φυτρώνουν μόνον εδώ και πουθενά αλλού. Σε αυτά συγκαταλέγονται και υπέροχα αγριολούλουδα, μερικά από τα οποία κάνουν την εμφάνισή τους κάτω από ακραίες καιρικές ή άλλες συνθήκες φυτρώνοντας σε σχισμές βράχων, στην άμμο ή ακόμα και στην άσφαλτο. Όπως ο Κρίνος της θάλασσας, που μπορείς να τον συναντήσεις σε κάποια αμμώδη παραλία της Ελλάδας (από τη Χαλκιδική μέχρι την Κρήτη και τα νησιά του Ιονίου).

Είναι ένα φυτό με υπέροχα άσπρα μεγάλα λουλούδια, τα οποία αναδίδουν ένα ευχάριστο, εξωτικό άρωμα, που γίνεται ιδιαίτερα αισθητό τις απάνεμες καλοκαιρινές νύχτες. Και είναι λουλουδιασμένο σχεδόν όλο το καλοκαίρι.

Είναι το ίδιο φυτό που απεικονίζεται σε προϊστορικές τοιχογραφίες της Σαντορίνης και της Κνωσού.

Ένα… πανίσχυρο φυτό δίπλα στη θάλασσα

Η επιστημονική ονομασία του (παρα)θαλάσσιου κρίνου είναι Pancratium maritimum. Το όνομα Pancratium προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις παν – κραταιός, που σημαίνει «πολύ δυνατός». Πιθανόν αναφέρεται στην αντοχή του φυτού που μπορεί να επιβιώσει σε ακραία κλίματα.


Η λατινική λέξη Maritimum σημαίνει της παραλίας, της ακτής, υποδηλώνοντας και τα μέρη όπου ζει: Ο βιότοπος του P.maritimum είναι αμμώδεις παραλίες και σε άμεση γειτνίαση με τη θάλασσα, όπου αναπτύσσεται συχνά σε πυκνές συστάδες. Αυτό το φυσικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από άμεση έκθεση στον ήλιο και τους ανέμους της θάλασσας και σε συνεχές πιτσίλισμα από σταγονίδια θαλασσινού νερού που μεταφέρονται από τον άνεμο.

Άλλα λαϊκά ονόματα του φυτού είναι Ασφόδελος της άμμου (Sand Daffodil), Λίλιουμ της άμμου (Sand Lily) και Λίλιουμ του Αγίου Νικολάου (Lily of St. Nicholas).

Εκτός από την Ελλάδα, ο Kρίνος της θάλασσας φύεται και σε αμμώδεις παραλίες άλλων κρατών της Μεσογείου, όπως η Κορσική, το Ισραήλ, η Τουρκία, αλλά και στις Καναρίους νήσους που βρίσκονται στον Ατλαντικό Ωκεανό, απέναντι από τις δυτικές ακτές της Αφρικής.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ