2018-07-05 15:20:33
Φωτογραφία για Περί ορθής διατροφής...Τρώτε για να ζείτε και μην ζείτε για να τρώτε
Γράφει ο Χ.Μιστακίδης

Τον τελευταίο διάστημα πληθύνονται όλο και περισσότερο οι περιπτώσεις ατόμων που μας επισκέπτονται με μια εμμονή που υπερβαίνει το φυσιολογικό σε σχέση με την διατροφή και κατ' επέκταση με την υγεία τους.

Είναι αλήθεια ότι το διαδίκτυο είναι ένας τόπος που μπορείς να αντλήσεις τεράστια ποσότητα πληροφορίας.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η πληροφορία δεν είναι απαραίτητα και γνώση.

Στα πλαίσια λοιπόν της εύκολης πρόσβασης στα κοινωνικά δίκτυα διαπιστώνουν ότι υπάρχει μεγάλη αύξηση στις σοβαρές ασθένειες (καρκίνος, αυτοάνοσα κλπ), οπότε προσπαθούν να πληροφορηθούν τρόπους πρόληψης ή ακόμα και θεραπείας και αναγκαστικά ένας από τους πρώτους παράγοντες που νοιώθουν ότι μπορεί να ελέγξουν είναι η διατροφή.

Μέχρι εδώ ακούγονται όλα και είναι απόλυτα φυσιολογικά.

Αυτό που παραβλέπουν είναι ότι η διατροφή έχει ύψιστη σημασία αλλά όχι μόνο αυτή που τρέφει το σώμα αλλά αυτή που θρέφει κυρίως το πνεύμα.


Έτσι παρασυρόμενοι από τα προβαλλόμενα πρότυπα της εποχής δίνουν υπερβολική έμφαση στην ποιότητα και ποσότητα της τροφής του σώματος παρακολουθώντας και ακολουθώντας όποια καινούργια τάση υπάρχει κατά καιρούς.

Έχουν άποψη αν η δίαιτα Ντούκαν είναι καλύτερη από την Άτκινς η των ομάδων αίματος.

Μας ρωτάνε για το τάδε ή το δείνα συμπλήρωμα διατροφής που έβγαλε μια εταιρεία που δεν έχουν ξανακούσει κι αν αυτό είναι αποτελεσματικό ή καλύτερο από κάποιο που υποτίθεται έχει παρόμοιες ιδιότητες.

Ταυτόχρονα δεν παραλείπουν να αναδημοσιεύουν άρθρα του τύπου " διαβάστε το πριν το κατεβάσουν" ή "αυτό που φοβούνται και μας κρύβουν οι φαρμακευτικές εταιρείες".

Και βεβαια παει πακέτο το μαγικό μαντζούνι που θεραπεύει το καρκίνο ή ο καρπός από το εξωτικό δέντρο που θα σας κάνει να χάσετε 7 κιλά σε μία εβδομάδα.

Ας προσπαθήσουμε να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους.

Βασική διαπίστωση είναι ότι όλες οι νόσοι είναι πολυπαραγοντικές.

Παρά πολύ σπάνια έως καθόλου μία ασθένεια έρχεται από το πουθενά.

Και επειδή ουσιαστικά από τις 42.250 που αναφέρονται στα βιβλία της παθολογίας, κάθε μία από αυτές είναι αλλοίωση σε συγκεκριμένο γονίδιο που με την σειρά του ανήκει σε συγκεκριμένο χρωμόσωμα από από τα 23 ζεύγη τους.

Πραγματική θεραπεία λοιπόν σημαίνει η επαναφορά των προηγούμενων στην σωστή λειτουργική τους κατάσταση.

Αν πιστεύτε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο πίνοντας νερό με σόδα, λεμόνι και κανέλα δικαίωμά σας αλλά μην παίρνετε και άλλους στον λαιμό σας.

Το σώμα μας έχει κατασκευαστεί με την τάση να αυτοϊάται όταν του δώσεις την ευκαιρία.

Αυτό σημαίνει ανάπαυση, νερό, άσκηση, ύπνος όταν πρέπει και όσο πρέπει, κοινωνικότητα με αλληλεγγύη και υποστήριξη, σωστή άσκηση, ζωή με σκοπό, αποφυγή κακών συνηθειών και σωστή διατροφή.

Το πως και το γιατί είναι θέμα συζήτησης και ανταλλαγής τεκμηριωμένων απόψεων στις κατ' ιδίαν συνεδρίες στο "Αισθάνομαι Καλύτερα".

Κρατήστε όμως αυτό:

Μόνο ένας συνολικός τρόπος ζωής βασισμένος στις προδιαγραφές με τις οποίες έχουμε κατασκευαστεί μπορεί να ανατρέψει τα κακώς κείμενα.

Δεν μπορεί πχ. μια φόρμουλα αντιοξειδωτικών από μόνη της να υπερκεράσει τις δυσμενείς επιπτώσεις του τσιγάρου, της παχυσαρκίας, της κατάχρησης αλκοόλ, της έλλειψης εκγύμνασης ή της πλημμελούς διαχείρισης του χρόνιου στρες.

Επίσης λάβετε υπ' όψη σας ότι τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι άμοιρα παρενεργειών.

Ο έγκριτος καθηγητής πανεπιστημίου Γεώργιος Μανουσάκης στο εξαιρετικό πόνημά του "Συμπληρώματα διατροφής - όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε" στον πίνακα 5 σελίδες 50 - 52 κάνει μια σύνοψη για τις επιδράσεις που έχουν όλα τα μικροδιατροφικά στοιχεία που υπάρχουν στα συμπληρώματα σε σχέση με τα φάρμακα της Δυτικής ιατρικής.

Θα μπορούσαν να αποδειχτούν μέχρι και θανατηφόρα.

Τρανταχτό παράδειγμα το Gingo biloba σε σχέση με τα αντιπηκτικά που ενισχύει την δράση τους και θα μπορούσαν να προκληθούν επικίνδυνες αιμορραγίες.

Ή η υπερβολική λήψη ασκορβικού οξέως δηλαδή βιταμίνης C που σε συνδυασμό με κάποια φάρμακα επηρεάζει την λειτουργία των νεφρών ακόμα και δημιουργώντας λίθους σε αυτά.

Ο πιο ασφαλής τρόπος λήψης των ζωτικών ουσιών που χρειαζόμαστε είναι από τις πρωτογενείς πηγές δηλαδή ότι απλόχερα μας δίνει η μάνα γη.

Για να μην είμαστε άδικοι και τα συμπληρώματα έχουν την θέση τους αλλά όταν προέρχονται από ειδικούς με βαθειά γνώση της χρησιμότητας και των παρενεργειών τους και μόνο εφ' όσον συμφωνεί και ο θεράπων ιατρός σας .

Επίσης ο όρος "συμπλήρωμα" υπονοεί ότι λειτουργούν υποβοηθητικά σε μια γενικότερη σωστή στάση ζωής.

Αυτό αφορά και την διατροφή αλλά και τις συνήθειες που μας φθείρουν.

Το σημαντικότερο είναι να μην μετατοπίζουμε τα υπαρκτά θέματα που δεν μπορούμε να χειριστούμε προς την κατεύθυνση της υπερβολικής ανησυχίας για την σωματική υγεία μας και της μόνιμης ενασχόλησή μας με αυτήν, κυρίως μέσα από την "υγιεινή" διατροφή ως αυτοσκοπό στην ζωή μας.

Τα τελευταία χρόνια έχει προταθεί να περιληφθεί στην τελευταία έκδοση του Διαγνωστικού Εγχειριδίου των Ψυχικών Διαταραχών (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) DSM V μια διαταραχή που περιγράφει όλα τα παραπάνω και ονομάζεται Νευρική ορθορεξία (Orthorexia nervosa) ή απλά Ορθορεξία.

Σε ένα επόμενο άρθρο θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε με απλά λόγια τις επιπτώσεις αυτής της διαταραχής σε ένα όλο και πιο αυξανόμενο τμήμα της σύγχρονης δικτυακής κοινωνίας.

Μέχρι τότε τρώτε για να ζείτε και μην ζείτε για να τρώτε.

Αισθάνομαι Καλύτερα

Χάρης Μυστακίδης.

Ψυχ-αγωγός υγείας.

Διατροφολόγος NHS.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ