2018-07-05 19:51:10
Φωτογραφία για Οι άνδρες με ημικρανίες έχουν υψηλότερα επίπεδα οιστραδιόλης
Είναι γνωστό ότι τα οιστρογόνα παίζουν ρόλο στις ημικρανίες που βιώνουν οι γυναίκες Τώρα, μια ολλανδική μελέτη δείχνει ότι οι ορμόνες αυτές μπορεί να παίζουν ρόλο και στις ανδρικές ημικρανίες.

“Η προηγούμενη έρευνα έχει διαπιστώσει ότι τα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να επηρεάσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων όταν οι γυναίκες έχουν ημικρανίες, αλλά λίγα είναι γνωστά για το αν οι ορμόνες του φύλου επηρεάζουν επίσης την ημικρανία στους άνδρες”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης W.P.J. van Oosterhout, MD, του Ιατρικού Κέντρου Πανεπιστημίου Leiden, στην Ολλανδία. “Η έρευνά μας διαπίστωσε αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων σε άνδρες με ημικρανία καθώς και συμπτώματα χαμηλότερων επιπέδων τεστοστερόνης”.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology, ερευνητές του Leiden University Medical Centre έθεσαν υπό παρακολούθηση 17 άνδρες, μέσης ηλικίας 47 ετών, που είχαν ημικρανίες, κατά μέσο όρο τρεις φορές το μήνα. Κανείς δεν έπαιρνε φάρμακα που να επηρεάζουν τα επίπεδα των ορμονών του. Τα άτομα αυτά συγκρίθηκαν με 22 άνδρες χωρίς ημικρανίες. Όλοι είχαν φυσιολογικό βάρος, ίδια ηλικία και ίδιο Δείκτη Μάζας Σώματος.


Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα της οιστραδιόλης (ένα οιστρογόνο) και της τεστοστερόνης στο αίμα των εθελοντών. Συνέλεγαν δείγματα τέσσερις φορές την ημέρα από κάθε άτομο με διαφορά 3 ωρών. Στους άνδρες με ημικρανία, το πρώτο δείγμα αίματος είχε ληφθεί σε ημέρα χωρίς ημικρανία και έπειτα καθημερινά μέχρι να εκδηλώσουν ημικρανικό επεισόδιο.

Από την ανάλυση προέκυψε ότι οι άνδρες με ημικρανίες είχαν υψηλότερα επίπεδα οιστραδιόλης μεταξύ των ημικρανιών, κατά μέσο όρο 97 pmol/L συγκριτικά με 69 pmol/L στους άνδρες που δεν είχαν ημικρανίες. Τα επίπεδα της τεστοστερόνης ήταν παρόμοια στις δύο ομάδες. Αυτό συντελούσε σε χαμηλή αναλογία τεστοστερόνης προς οιστρογόνα μεταξύ των ημικρανιών, 3,9 στους άνδρες με ημικρανίες και 5,0 στους άνδρες χωρίς ημικρανίες. Τα επίπεδα της τεστοστερόνης αυξάνονταν 24 ώρες πριν από την ημικρανία, σε όσους είχαν συμπτώματα.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήματα σχετικά με συμπτώματα ανεπάρκειας τεστοστερόνης, όπως είναι η διάθεση και η ενέργεια. Το 61% των ανδρών με ημικρανία ανέφερε τέτοια συμπτώματα, σε σύγκριση με το 27% των ανδρών χωρίς ημικρανία.

“Περαιτέρω μελέτες χρειάζονται σε μεγαλύτερους πληθυσμούς για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά μας”, δήλωσε ο Van Oosterhout. «Ο ακριβής ρόλος των οιστρογόνων στους άνδρες με ημικρανία και το κατά πόσο οι διακυμάνσεις τους μπορεί να σχετίζονται με την ημικρανία, όπως στις γυναίκες, πρέπει να διερευνηθούν πλήρως».
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ