2018-07-10 09:00:41
Φωτογραφία για Κλειστή φέτος τον Δεκαπενταύγουστο η Παναγία Σουμελά στον Πόντο
Παρά τις… ενδιάμεσες πληροφορίες από ελληνικές πηγές που έλεγαν ότι οι Τούρκοι είπαν το «ναι» στο Φανάρι για την πατριαρχική λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά, ο επικεφαλής της διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού της Τραπεζούντας Αλί Αϊβάζογλου (Ali Ayvazoğlu) - μιλώντας αποκλειστικά στο pontos-news.gr - εξήγησε γιατί η ιστορική μονή του Πόντου δεν πρόκειται να ανοίξει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2018.

Διαψεύδοντας κατηγορηματικά ότι υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες, ο Αϊβάζογλου υπενθύμισε ότι ο λόγος που η Σουμελά μένει κλειστή είναι οι εργασίες αναστήλωσης στη Μονή, τις οποίες τα συνεργεία δεν θα προλάβουν να ολοκληρώσουν τον φετινό Αύγουστο.

Το μοναστικό συγκρότημα έκλεισε τον Σεπτέμβριο του 2015 για εκτεταμένες εργασίες αναστήλωσης, και παρά το γεγονός ότι τα συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς, οι βράχοι αποδεικνύονται το πιο δύσκολο εγχείρημα.


«Με το πέρασμα των αιώνων νερό και χώμα μπήκαν στις ρωγμές των βράχων με αποτέλεσμα να χάσουν τη συνοχή τους. Συνεπώς υπήρχε –και συνεχίζει να υπάρχει– κίνδυνος και για το μνημείο και για τις ανθρώπινες ζωές. Στόχος μας είναι να εκλείψει αυτός ο κίνδυνος», υπογραμμίζει ο Αλί Αϊβάζογλου.

Μέχρι στιγμής τα ειδικά συνεργεία (έχουν επιστρατευτεί ακόμα και αναρριχητές) έχουν καταφέρει να απομακρύνουν 800.000 τόνους πέτρας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε έναν βράχο 720 τόνων που είναι έτοιμος να αποκολληθεί, αλλά και σε έναν ακόμα βράχο 1.600 τόνων.

 

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ