2018-07-11 07:41:25
Φωτογραφία για Κύπρος: Δέκα αλλαγές για ταχύτερες εκποιήσεις
Τράπεζες και στρατηγικοί κακοπληρωτές βρίσκονται ενώπιον νέων δεδομένων ως προς τη διαχείριση των χρεών μετά την ψήφιση νομοθεσιών από την Ολομέλεια της Βουλής.

Οι τραπεζικές ηγεσίες περιμένουν να τεστάρουν τις νομοθετικές αλλαγές στην πράξη. Θέλουν να δούνε πώς θα λειτουργήσει το νέο πλαίσιο, θέτοντας ως χρονικό όριο την επόμενη τριμηνία.

Τώρα ως προς τους στρατηγικούς χρεώστες θα φανεί στην πράξη αν οι αλλαγές κλείνουν τα παραθυράκια και επισπεύδονται οι διαδικασίες.

Ο «Φ» καταγράφει δέκα σημαντικές αλλαγές στη νομοθεσία οι οποίες καθιστούν τη διαδικασία των εκποιήσεων ταχύτερη και ταυτόχρονα διευρύνουν τον αριθμό των δανειοληπτών που μπορούν να αξιοποιήσουν τις διαδικασίες ρύθμισης των δανείων τους μέσω του πλαισίου για την αφερεγγυότητα.

Τα δυο ζητήματα που δημιουργούσαν πονοκέφαλο στις τράπεζες ρυθμίστηκαν με τη νέα νομοθεσία.

Το ένα ήταν η επίδοση της ειδοποίησης πλειστηριασμού. Δεν μπορούσαν να βρουν πολλούς από τους πελάτες τους με αποτέλεσμα η διαδικασία να καθυστερεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με τη νέα νομοθεσία επιτρέπεται ακόμη και η θυροκόλληση των εγγράφων που αφορούν στην εκποίηση.


Το δεύτερο είναι η διευθέτηση με τις παλιές δικαστικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κωλύματα. Η νέα νομοθεσία περιλαμβάνει όλες τις παλιές υποθέσεις με ξεκάθαρο τρόπο και φεύγει από τη μέση ακόμη μια γκρίζα ζώνη.

Τρίτον, διασπώνται οι υποθήκες για να εξασφαλίζουν όλα τα δάνεια του δανειολήπτη.

Τέταρτον, διαφοροποιείται η διαδικασία πώλησης ενυπόθηκου ακινήτου με πιο σαφείς περιόδους για την επιφυλασσόμενη τιμή. Για περίοδο τριών μηνών από την ολοκλήρωση του πρώτου πλειστηριασμού, καθορίζεται επιφυλασσόμενη τιμή, όχι μικρότερη του 80% της αγοραίας αξίας του ενυπόθηκου ακινήτου, ανεξάρτητα από τη μέθοδο πώλησής του. Την επόμενη περίοδο τριών μηνών, εφαρμόζεται επιφυλασσόμενη τιμή όχι μικρότερη του 50%.

Πέμπτον, περιορίζονται οι περιπτώσεις, με τις οποίες ο δανειολήπτης μπορεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Έκτον, διασφαλίζεται ότι παλιές δικαστικές αποφάσεις, χρέη δικαστικών αποφάσεων ή διαιτησίες θα καλύπτονται από τη νέα διαδικασία.

Έβδομον, η νομοθεσία διασφαλίζει ότι ο ενυπόθηκος οφειλέτης επιτρέπει την είσοδο του ενυπόθηκου δανειστή στο ακίνητο για σκοπούς υπολογισμού της αγοραίας αξίας του ακινήτου.

Όγδοο, τερματίζεται το προνομιακό καθεστώς εάν η αξία της κατοικίας υπερβαίνει τις €350,000 και εάν ο δανειολήπτης λαμβάνει κρατική χορηγία για μερική κάλυψη των χρεών του.

Ένατο, παύει η διαδικασία εκποίησης, μόνο με την έκδοση διατάγματος Δικαστηρίου

και δέκατον, καθίσταται δυνατή η διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Οι αλλαγές στη νομοθεσία για την πώληση δανείων, ένα κομμάτι που αφορά στις τράπεζες αλλά και δανειζόμενους περιλαμβάνουν: Όλες οι εξασφαλίσεις μεταβιβάζονται στον αγοραστή δανείων, χωρίς την καταβολή τελών. Διασφαλίζεται η μεταφορά των ωφελημάτων των δανειοληπτών, αλλά και οι υποχρεώσεις τους. Επίσης ο αγοραστής δανείων αποκτά πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα, που αφορούν στη δανειακή σύμβαση. Ακόμα ο πωλητής δανείων (τράπεζα), αποκτά το δικαίωμα συμψηφισμού καταθέσεων και οφειλών των δανειζομένων.

Όσον αφορά στην αφερεγγυότητα επεκτείνονται τα κριτήρια των δικαιούχων, αγοραία αξία κατοικίας από €300.000 σε €350.000, αυξάνεται η συνολική αξία της υπόλοιπης ακίνητης περιουσίας από τις €250.000 στις €500.000. Τερματίζεται η προστασία, εάν ο δανειολήπτης δεν καταβάλει τις υποχρεώσεις του για τρεις μήνες και επεκτείνεται η προστασία των εγγυητών. Αυξάνεται το καθορισμένο ποσοστό της αμοιβής που λαμβάνει ο σύμβουλος Αφερεγγυότητας από 20% σε 30%, σε περίπτωση που προσωπικό σχέδιο αποπληρωμής τίθεται σε ισχύ. Με την προτεινόμενη αύξηση του ποσοστού ενισχύεται το κίνητρο για επίτευξη συμφωνίας.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ