2018-07-16 13:21:16
Φωτογραφία για Κύπρος: «Δάνεια σε ύπνωση» φέρνει το σχέδιο Εστία
«Δάνεια σε ύπνωση» φέρνει το σχέδιο Εστία και μερικό κούρεμα του χρέους αν ο δανειολήπτης μπει στη ρύθμιση και εμπίπτει στους όρους της μείωσης δανείου. Βασική προϋπόθεση ότι θα πληρώνεται κανονικά το δάνειο που θα τεθεί κάτω από το νέο σχέδιο, διαφορετικά η κατοικία θα οδηγηθεί σε εκποίηση.

Ο «Φ» δίνει μερικά παραδείγματα για το πώς θα λειτουργήσει το σχέδιο Εστία όταν τεθεί σε εφαρμογή και το οποίο εισάγει νέες ορολογίες στη ζωή δανειοληπτών και τραπεζών. Δανειζόμενος είναι 50 ετών, έχει υπόλοιπο δανείου €450.000 και η εκτιμημένη αξία της υποθηκευμένης κατοικίας του είναι €300.000.

Η δόση που πληρώνει είναι €2.315 και θα καταβάλλεται μέχρι τα 70 έτη του. Μετά την ένταξη στο σχέδιο Εστία, το νέο ποσό του δανείου θα είναι €300.000, όση δηλαδή και η εκτιμημένη αξία της υποθηκευμένης κατοικίας. Στο σημείο αυτό εισάγεται η διαδικασία και ορολογία «δάνειο σε ύπνωση», που αφορά τις €150.000, δηλαδή τη διαφορά της εκτίμησης με συνολικό υπόλοιπο του δανείου
. Αυτό το ποσό θα διαγραφεί αν ο δανειολήπτης εξοφλήσει το δάνειό του με τους όρους του Εστία, ενώ καθίσταται απαιτητό αν δεν εξοφληθεί. Η δόση που πληρώνεται από τον δανειολήπτη είναι €1.293. Μοιράζεται ως εξής: Η δόση που χορηγείται είναι €433 και το καθαρό κόστος για τον δανειολήπτη είναι €865. Η δόση πληρώνεται μέχρι τα 75 έτη του δανειολήπτη.

Στο μέτωπο της ρύθμισης των δανείων έχουν να γίνουν πολλά, καθώς πέρα από τη συζήτηση για το σχέδιο Εστία, υπάρχει και ο Φορέας των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το Εστία μπορεί να μην χρειάζεται την έγκριση του Νομοθετικού Σώματος, αλλά το κονδύλι των €35 εκατ. για το 2019 θα πρέπει να περάσει από την έγκριση της Βουλής, καθώς θα περιλαμβάνεται κονδύλι στον προϋπολογισμό του ΚΟΑΓ.

Ως προς τον Φορέα, μένει στην εναπομένουσα οντότητα της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής με την Ελληνική Τράπεζα  και αποτελείται κυρίως από μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβανομένης ακίνητης περιουσίας.

Η Κυβέρνηση δεσμεύτηκε σε τρεις μήνες να ετοιμάσει πλάνο για τον φορέα διαχείρισης ΜΕΔ, που να θέτει τις βασικές αρχές για τον χειρισμό των περιουσιακών στοιχείων, τόσο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της εναπομείνασας οντότητας, όσο και κατά τη λειτουργία του νέου Φορέα που θα δημιουργηθεί. Ο Φορέας δεν θα είναι τραπεζικό ίδρυμα, ενώ τίθεται θέμα ποιοι θα συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο και πώς θα γίνεται η εταιρική διακυβέρνηση.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ