2018-07-16 18:52:38
Φωτογραφία για Άσθμα: Η υγιεινή διατροφή μειώνει τις εξάρσεις του
Η υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει τους πάσχοντες από άσθμα να ελέγξουν τα συμπτώματα και τις εξάρσεις του, σύμφωνα με νέα ευρήματα.

Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να θέτει υπό έλεγχο το άσθμα.

Νέα μελέτη σε χιλιάδες εθελοντές από τη Γαλλία αποκαλύπτει πως η διατροφή αυτή ίσως μειώνει τις εξάρσεις της νόσου.

Μπορεί επίσης να βοηθεί τους ασθενείς με άσθμα να έχουν λιγότερα συμπτώματα.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση European Respiratory Journal.

Η ιατρική έρευνα έχει αποδείξει ότι η διατροφή παίζει ρόλο στην ανάπτυξη πολλών ασθενειών. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο τύπου 2 διαβήτη και ο καρκίνος. Δεν είναι, όμως, βέβαιο εάν παίζει ρόλο και στο άσθμα.

«Οι αμφιβολίες αυτές έχουν οδηγήσει στην απουσία διατροφικών συστάσεων για την πρόληψη του άσθματος αλλά και για την καλύτερη διαχείρισή του στους ασθενείς που το έχουν ήδη εκδηλώσει», δήλωσε ο Dr. Roland Andrianasolo, από την Ερευνητική Ομάδα Διατροφικής Επιδημιολογίας του γαλλικού Εθνικού Ιδρύματος Υγείας & Ιατρικής Έρευνας (INSERM).


Νέα μελέτη

Για να εξετάσουν το θέμα, ο Dr. Andrianasolo και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 35.000 Γάλλους.

Το 28% των γυναικών και το 25% των ανδρών είχαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα άσθματος. Ωστόσο άλλοι πληρούσαν τα κριτήρια της διάγνωσή του και άλλοι όχι.

Όλοι οι εθελοντές κατέγραφαν επί 12 μήνες κάθε σύμπτωμα άσθματος που εκδήλωναν. Τηρούσαν επίσης ημερολόγια διατροφής.

Ως «υγιεινή διατροφή» χαρακτηρίσθηκαν τα διαιτολόγια που ήσαν πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Αντιθέτως, ως «ανθυγιεινή διατροφή» χαρακτηρίσθηκαν όσα περιείχαν πολλά κρέατα, αλάτι και ζάχαρη.

Οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπ’ όψιν άλλους παράγοντες που σχετίζονται με το άσθμα, όπως το κάπνισμα και η φυσική δραστηριότητα (άσκηση).

Όπως διαπίστωσαν, η υγιεινή διατροφή μείωνε σημαντικά τις πιθανότητες εκδήλωσης συμπτωμάτων άσθματος. Η μείωση έφθανε κατά μέσον όρο το 30% στους άνδρες και το 20% στις γυναίκες.

Ωστόσο ειδικά σε όσους είχαν διαγνωσμένο άσθμα, η υγιεινή διατροφή παρείχε σημαντικό όφελος. Μείωνε κατά 60% τις πιθανότητες «φτωχού ελέγχου των συμπτωμάτων» στους άνδρες και κατά 27% στις γυναίκες.

«Τα ευρήματα αυτά ενθαρρύνουν την υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής για την καλύτερη διαχείριση του άσθματος», τόνισε ο Dr. Andrianasolo.

Η φλεγμονή και το μικροβίωμα

Πώς μπορεί όμως η υγιεινή διατροφή να επηρεάζει το άσθμα; Όπως εξηγεί ο Dr. Andrianasolo, το άσθμα αναπτύσσεται εξαιτίας φλεγμονής στους αεραγωγούς.

Τα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα είναι γεμάτα με συστατικά που έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Επομένως, μπορεί αυτά τα συστατικά να καταπολεμούν τη φλεγμονή, βελτιώνοντας έτσι τη λειτουργία των πνευμόνων.

Αντιθέτως, τα πολλά κρέατα, αλάτι και ζάχαρη σχετίζονται θετικά με την ανάπτυξη φλεγμονής. Επομένως η υπερκατανάλωσή τους μπορεί να επιδεινώνει τα συμπτώματα του άσθματος.

Ένας άλλος πιθανός μηχανισμός είναι το προφίλ του μικροβιώματος των εντέρων.

Το μικροβίωμα είναι οι αποικίες των βακτηρίων που εκ φύσεως ζουν στο έντερό μας. Η ιατρική έρευνα δείχνει ότι τα βακτήρια αυτά επηρεάζουν ποικιλοτρόπως όλο τον ανθρώπινο οργανισμό. Και ένας από τους τρόπους είναι μέσω της φλεγμονής.

Όσο πιο υγιεινή είναι η διατροφή ενός ανθρώπου, τόσο πιο πολλά «φιλικά» βακτήρια ζουν στο έντερό του.

«Τα νέα ευρήματα προστίθενται σε εκείνα που δείχνουν ότι η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική για τον έλεγχο του άσθματος και ότι πιθανώς συμβάλλει στην πρόληψη της έναρξής τους στους ενήλικες», σχολίασε η καθηγήτρια Μίνα Γκάγκα, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ERS).
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ