2018-07-18 21:19:29
Φωτογραφία για Τελικά τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι εξίσου υγιεινά;
Πολλές έρευνες από το εξωτερικό έχουν δείξει ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι το ίδιο υγιεινά και θρεπτικά με τα φρέσκα (νωπά) λαχανικά, με απαραίτητη προϋπόθεση τη σωστή τήρηση όλων των διαδικασιών επεξεργασίας και κατάψυξης.

Μία πρόσφατη έρευνα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) έρχεται να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα παλαιότερων ερευνών, δηλ. ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά δεν μειονεκτούν σε σχέση με τα φρέσκα.

Τα λαχανικά μόλις κοπούν, μεταφέρονται γρήγορα στο χώρο επεξεργασίας, όπου ζεματίζονται σε βραστό νερό (για να διατηρήσουν το χρώμα, τη γεύση και την ποιότητα τους) και στη συνέχεια καταψύχονται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Έτσι, αν δεν υπάρχουν μεταβολές στη θερμοκρασία συντήρησης και έχουν τηρηθεί σωστά όλα τα στάδια της επεξεργασίας, τα κατεψυγμένα λαχανικά διατηρούν αναλλοίωτα τα θρεπτικά συστατικά, το άρωμα και τη γεύση τους, χωρίς την προσθήκη συντηρητικών.


Στην έρευνα του Α.Π.Θ, εξετάστηκαν κυρίως η περιεκτικότητα των κατεψυγμένων λαχανικών σε βιταμίνη C (που είναι η πιο ευαίσθητη στις μεταβολές), σε βιταμίνη Α και άλλα θρεπτικά συστατικά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά είχαν μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C από τα νωπά λαχανικά που υπήρχαν στην αγορά, αφού τα τελευταία είχαν μαζευτεί αρκετές ημέρες πριν την πώλησή τους στους καταναλωτές.

Έτσι παρόλο που η κατανάλωση φρέσκων λαχανικών κατευθείαν από τον κήπο του σπιτιού είναι η ιδανικότερη λύση, τα κατεψυγμένα δεν υστερούν σε τίποτα από τα νωπά λαχανικά της αγοράς.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ