2018-07-23 13:56:33
Φωτογραφία για 10 τρόποι να αγαπήσεις την Πάτμο
Πανέμορφη, μυστηριακή, με έναν ολόδικό της χαρακτήρα, η Πάτμος δε μοιάζει με κανένα άλλο νησί –ούτε με κανένα από τα στερεότυπα που μπορεί να έχεις ακούσει ότι είναι εστέτ, ακριβή, μονοδιάστατη, θρησκευτικά προσανατολισμένη. Θα το καταλάβεις, με το που πατήσεις το πόδι σου στο νησί. Με δέκα διαφορετικούς τρόπους.

Να βολτάρεις στην υπέροχη Χώρα

Μια από τις ομορφότερες –και πιο ατμοσφαιρικές− Χώρες του Αιγαίου αγκαλιάζει το κάστρο που στεφανώνει την κορυφή της. Οι βόλτες εδώ οδηγούν τα βήματά μας σε έναν λαβύρινθο καλντεριμιών, που όλο καταλήγουν σε πλατειάκια και ξέφωτα, ελίσσονται ανάμεσα σε υποβλητικά αρχοντικά και ολόλευκα παρεκκλήσια, περνούν κάτω από καμάρες και στοές, για να καταλήξουν στην άκρη του βράχου απ’ όπου η θέα στην γαλάζια απεραντοσύνη του Αιγαίου από κάτω είναι ονειρική.

Να σκαρφαλώσεις στο Κάστρο

Το Καστρομονάστηρο του Αγίου Ιωάννη, που τα βράδια φωτίζεται μαγικά, συγκαταλέγεται στα «οπωσδήποτε» μιας επίσκεψης στην Πάτμο ακόμα και αν οι λέξεις «θρησκευτικός τουρισμός» σου προκαλούν ρίγη ανατριχίλας. Το βυζαντινό μοναστήρι του 11ου αιώνα, χτισμένο επάνω στα ερείπια αρχαίου ναού της Αρτέμιδας και παλαιοχριστιανικής βασιλικής, είναι εκτός από υποβλητικό και ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον, άριστα διατηρημένο κάστρο.


Να μπεις στο Σπήλαιο της Αποκάλυψης

Θρησκευτικού/ ιστορικού τουρισμού συνέχεια, αλλά ό,τι και να λέμε, ποιος δεν θα ‘θελε να δει το σπήλαιο που γέννησε όλα αυτά τα τέρατα στη φαντασία ενός ανθρώπου; Ανακηρυγμένο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO, όπως και ολόκληρη η Χώρα και το κάστρο της, το σπήλαιο βρίσκεται τέσσερα μέτρα κάτω από τη γη, στο δρόμο από τη Χώρα προς το λιμάνι της Σκάλας.

Να κάνεις μια βουτιά στην Ψιλή Άμμο

Φιγουράρει σταθερά σε όλες σχεδόν τις λίστες με τις ωραιότερες παραλίες του Αιγαίου, και όχι άδικα: Έχει υπέροχη, χρυσαφένια και ψιλή σαν πούδρα άμμο, κρυστάλλινα νερά και μια… άλφα δυσκολία προσέγγισης, που χαρίζει πάντα έξτρα πόντους ροβινσωνικής γοητείας –καλά, όχι ακριβώς, μαζεύει κάμποσο κόσμο, αλλά η ιδέα είναι που μετράει. Εδώ θα φτάσεις είτε με το καΐκι από το λιμάνι είτε ακολουθώντας το μονοπάτι που ξεκινάει από το Διακόφτι.

Να ανακαλύψεις την αγαπημένη σου ανάμεσα στις υπόλοιπες παραλίες του νησιού

Θα είναι η Λάμπη με τα πολύχρωμα βότσαλα που λαμπυρίζουν και αντανακλούν το μεγαλείο τους στα νερά της; Το Αγριολίβαδο με την εντυπωσιακή αμμουδιά και τα κεφάτα beach bar του (που έχει όμως και ελεύθερο κομμάτι για να στρώσετε πετσέτα στη σκιά των αρμυρικιών); Ο αγαπημένος των ερημιτών Γερανός, με το εντυπωσιακό νησάκι του Αγίου Γεωργίου απέναντί του; Η αμμουδιά του Μελογιού (ονομαστική Μελόι, ναι, είναι περίεργο) ή η εξωτική Πέτρα με το αγαπημένο των γυμνιστών Πλακί δίπλα της;

Να περπατήσεις ένα μονοπάτι

Επτά άψογα σηματοδοτημένα μονοπάτια συνδέουν τους οικισμούς του νησιού με την Μονή αλλά και τα «καθίσματα» και ερημητήρια, για να μας… περπατήσουν (είδες τι κάναμε εκεί) στην Ιστορία και τη λαογραφία της Πάτμου.

Να πάρεις το καΐκι για την… Πολυνησία του Αιγαίου

Οι Αρκιοί, οι Λειψοί, το Μαράθι και το Αγαθονήσι έχουν φανταστικές παραλίες (τα Τηγανάκια στους Αρκιούς είναι ίσως η κορυφαία), έξτρα αίσθηση απομόνωσης απ’ όλους και απ’ όλα –δεν υπάρχει, ας πούμε, σύνδεση με τα λιμάνια της Αττικής− και ατμόσφαιρα Αιγαίου-σαν-άλλοτε.

Να δοκιμάσεις ολόφρεσκο ψάρι

…και άλλες τοπικές νοστιμιές
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ