2018-07-25 09:58:54
Φωτογραφία για ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ
Συνεχίζονται οι έρευνες για την εύρεση αγνοουμένων από την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, ο αριθμός των οποίων σύμφωνα με αξιωματούχους των σωμάτων ασφαλείας είναι τριψήφιος. 

Όπως επισήμανε χθες η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από ομάδες πεζών περιπολιών, αποτελούμενων από 130 άτομα των Ενόπλων Δυνάμεων και του Πυροσβεστικού Σώματος στις περιοχές, Νέου Βουτζά, στο Μάτι και τη Ραφήνα. Η κ. Μαλλίρη πρόσθεσε ότι συνεχίζεται το δύσκολο έργο της καταγραφής των αγνοουμένων, τονίζοντας ότι για να οριστικοποιηθεί οι πολίτες θα πρέπει να επικοινωνούν με το 199, δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες.

Ο αριθμός των νεκρών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ανέρχεται σε 76, όμως εκφράζονται φόβοι πως ο τελικός απολογισμός θα είναι ακόμα μεγαλύτερος.  Αργά το βράδυ της Τρίτης βρέθηκε ακόμα μία σορός ενός ανθρώπου, στην περιοχή μεταξύ του Νέου Βουτζά και το Κόκκινο Λιμανάκι. Το απανθρακωμένο πτώμα εντοπίστηκε ανάμεσα σε δύο δέντρα.


Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι τραυματίες ανέρχονται σε 187. Από αυτούς 164 είναι ενήλικες και 23 παιδιά. Δώδεκα παιδιά πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν με προβλήματα λόγω των πυρκαγιών, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας. Στα Νοσοκομεία Παίδων παραμένουν ακόμη ένδεκα παιδιά. Οι νοσηλευόμενοι είναι περίπου 70, καθώς 100 έχουν πάρει εξιτήριο. 

Ειδική ομάδα ιατροδικαστών για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των σορών των θυμάτων της πυρκαγιάς στην Αττική συγκρότησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πέντε προσαγωγές στο Νέο Βουτζά

Εν τω μεταξύ, σε πέντε προσαγωγές υπόπτων προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο Νέο Βουτζά. Όπως έγινε γνωστό οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. που περιπολούν στις καμένες περιοχές εντόπισαν τέσσερις νεαρούς να κινούνται ύποπτα με μηχανάκια στην περιοχή του Νέου Βουτζά. Λίγη ώρα νωρίτερα από την ΕΛ.ΑΣ. εντοπίσθη και προσήχθη και ένας αλλοδαπός. Να σημειωθεί ότι στο Νέο Βουτζά και το Μάτι δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα και τα περισσότερα σπίτια ακόμα και αυτά που δεν έχουν υποστεί ζημιές από την πυρκαγιά έχουν εγκαταληφθεί από τους ιδιοκτήτες τους. Νωρίτερα, τοπικοί παράγοντες είχαν εκφράσει φόβους για περιστατικά πλιάτσικου μέσα στη νύχτα. Για το λόγο αυτό η ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιεί αυξημένες περιπολίες τις βραδινές ώρες.

Σε εξέλιξη η φωτιά στα Γεράνεια

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι πυρκαγιές στα Γεράνεια Όρη και την Καλλιτεχνούπολη παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη για τρίτη ημέρα. Στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, η φωτιά έχει πλέον δύο μέτωπα, το ένα προς τους Αγίους Θεοδώρους και το άλλο προς Αλεποχώρι. Σημειώνεται, ότι χθες εκκενώθηκαν με προτροπή των τοπικών Αρχών, τρεις οικισμοί στο Λουτράκι (Λεοντάρι, Νέα Πολιτεία και Κατσιβίρι), καθώς και κατασκήνωση στο Αλεποχώρι.

Στο σημείο επιχειρούν αυτή την ώρα 176 πυροσβέστες με 74 οχήματα, 37 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 υδροφόρες, 3 μηχανήματα του Στρατού, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας υπάρχει και η αρωγή των εναέριων μέσων, 3 ελικοπτέρων και 2 αεροσκαφών.

Παράλληλα, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Καλλιτεχνούπολη Αττικής, επιχειρούν τώρα 196 πυροσβέστες με 96 οχήματα, 90 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 12 εθελοντές με 6 οχήματα, 10 υδροφόρες, 5 μηχανήματα του Στρατού και 1 ελικόπτερο.

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στη Λευκίμη

Εξάλλου, υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά που εκδηλώθηκε τη Δευτέρα το απόγευμα σε πευκοδάσος στην περιοχή της Λευκίμης του Δήμου Σουφλίου. Την επιχείρηση κατάσβεσης θα συνεχίσουν και απόψε επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, επιχειρούσαν εννέα πυροσβεστικά οχήματα, 22 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα 41 ατόμων.

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας

Συγκίνηση στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα προκάλεσε η τραγωδία στην Ανατολική Αττική και ήδη έχουν ξεκινήσει ερανικές προσπάθειες για την ανακούφιση των θυμάτων, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ. Με ανακοίνωσή της η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής εκφράζει βαθιά θλίψη και αγωνία για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην ανατολική Αττική, οι οποίες κατέστρεψαν κατοικημένες περιοχές και δασικές εκτάσεις, προξένησαν την απώλεια της ζωής δεκάδων συνανθρώπων μας, τον τραυματισμό πολλών δεκάδων άλλων και την καταστροφή κατοικιών και περιουσιών, ενώ υπάρχει σημαντικός αριθμός αγνοουμένων.

«Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς τον Ελληνικό λαό για την αναπάντεχη αυτή τραγωδία. Ως Έλληνες Ορθόδοξοι στην Αμερική είμαστε στο πλευρό των πληγέντων αδελφών μας στην Ελλάδα και προσευχόμεθα ενθέρμως για τις οικογένειες που επλήγησαν από τον καταστροφικό αυτό όλεθρο, με την ελπίδα ότι σύντομα θα αποκατασταθούν ευνοϊκές συνθήκες για ανάπτυξη ζωής και προόδου στις πληγείσες περιοχές», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος. Ο Αρχιεπίσκοπος απηύθυνε την Τρίτη συλλυπητήριες επιστολές προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο και τον Μητροπολίτη Κηφησίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλο.

Επιπλέον, ο Αρχιεπίσκοπος σε Εγκύκλιο του προς τον κλήρο και το ποίμνιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής καλεί τις ενορίες της Αρχιεπισκοπής να αναπέμψουν δεήσεις την επόμενη Κυριακή 29 Ιουλίου 2018, υπέρ υγείας και ανακουφίσεως των πληγέντων από τις πυρκαγιές και να τελέσουν ειδική επιμνημόσυνη δέηση για όλους όσους έχασαν τη ζωή τους στη τραγωδία αυτή. Στην ίδια εγκύκλιο ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε από τις ενορίες να διεξάγουν ειδικό έρανο (να περιαχθή ειδικός δίσκος) στις επόμενες δύο Κυριακές για την ανακούφιση των θυμάτων και την προσφορά βοηθείας και ελπίδος στους ανθρώπους εκείνους των οποίων τα σπίτια και οι περιουσίες έχουν καταστραφεί. Όλες οι προσφορές είτε ενοριών είτε ατομικές πρέπει να αποστέλλονται στην Ι. Αρχιεπισκοπή με την ένδειξη (memo) Attica Fires Relief Fund.

Τη βαθειά του λύπη εξέφρασε με δήλωσή του από το βήμα του ετήσιου συνέδριου της οργάνωσης που διεξάγεται στο Ατλάντικ Σίτι, ο ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Καρλ Χόλιστερ. Παράλληλα, κάλεσε τα μέλη της ΑΧΕΠΑ κι όλη την Ομογένεια να συνδράμουν οικονομικά τα θύματα. Η ΑΧΕΠΑ έχει ανοίξει ειδική λογαριασμό και καλεί τους ομογενείς να συνδράμουν επισκεπτόμενοι την ιστοσελίδα www.ahepa.org/donate.

Το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) επίσης απηύθυνε έκκληση για συνδρομή των θυμάτων των πυρκαγιών και μέσα σε 7 ώρες, στον ειδικό λογαριασμό που ανοίχθηκε συγκεντρώθηκε το ποσό των 34.909 δολαρίων από 370 δωρητές. Ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν 250.000 δολάρια και η ιστοσελίδα όπου κανείς μπορεί να κάνει την προσφορά του είναι https://www.gofundme.com/greecewildfirerelief.

Σε πανομογενειακή συγκέντρωση για την μεθόδευση της αλληλεγγύης της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας της Νέας Υόρκης, καλεί την Παρασκευή 27 Ιουλίου, στις 19:30, η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, στο Σταθάκειο.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ