2018-07-25 21:59:39
Φωτογραφία για Πως απέδωσαν τα συστήματα επικοινωνίας ΠΣ-ΕΛΑΣ στην Ανατoλική Αττική…


Ερωτηματικά προκάλεσαν αναφορές των ΜΜΕ για τα προβλήματα που προέκυψαν κατά την 

διάρκεια των προσπαθειών κατάσβεσης των πυρκαγιών στο Μάτι της Αν Αττικής. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ τις ημέρες των επιχειρήσεων κατάσβεσης καταγράφηκε πλημμελή λειτουργία των «ψηφιακών συστημάτων επικοινωνιών» της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ).

Μια στοιχειώδης και ευσυνείδητη έρευνα καθώς και στοιχειώδης αντίληψη για τις σύγχρονες τεχνικές τηλεπικοινωνιών θα αποδείκνυε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα μετά την παύση λειτουργίας του αμαρτωλού C4I του 2004 δεν διαθέτει πλέον ψηφιακό σύστημα επικοινωνιών.

Αντ’ αυτού και από το 2013 με άοκνες προσπάθειες και σκληρή εργασία των τεχνικών του Τμήματος Ασυρμάτων Επικοινωνιών του ΠΣ χρησιμοποιείται με υψηλό βαθμό αποδόσεως το παλαιό πλην εκσυγχρονισμένο αναλογικό σύστημα VHF.

Βεβαίως και υπάρχουν προβλήματα καλύψεως, βεβαίως υπάρχουν παρεμβολές, βεβαίως υπάρχουν «τρύπες» στην ραδιοκάλυψη αλλά αυτά είναι συνυφασμένα με ΚΑΘΕ τεχνολογία ασύρματης επικοινωνίας και οι φυσικοί νόμοι ανέκαθεν υπερκέραζαν την ανθρώπινη βουλησιαρχία.


Μολονότι «πεπαλαιωμένο» το αναλογικό σύστημα με διακριτές συχνότητες επικοινωνίας για τον Νομό Αττικής, το Κέντρο της πόλεως των Αθηνών, τον Πειραιά, την Ανατολική, Βορειοανατολική και Δυτική Αττική, τα εναέρια μέσα λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα επτά ημέρες την εβδομάδα και σε συνδυασμό με τον επιτόπιο ελέγχο και διοίκηση περιστατικού που εφαρμόζει το ΠΣ εξασφαλίζει επαρκή επίγνωση καταστάσεως, συντονισμό και διαχείριση των εμπλεκομένων δυνάμεων.

Η ΕΛΑΣ πράγματι διαθέτει ένα σύγχρονο ψηφιακό σύστημα επικοινωνιών κατόπιν «δωρεάς» σχήματος επιχειρηματιών – εταιρείας τηλεπικοινωνιακού υλικού με υποχρέωση συντηρήσεως και λειτουργίας από τις Τεχνικές υπηρεσίες της.

Το σύστημα λειτουργεί σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής της ΕΛΑΣ όπως η Άμεση Δράση, η Δ/ση Αστυνομικών Επιχειρήσεων, η Ασφάλεια κ.α. απο την 15/06. Η κάλυψη του είναι επαρκής και γίνονται συνεχείς προσπάθειες βελτιώσεως με μετακίνηση η συμπλήρωση των Σταθμών Βάσεως συναρτήσει της αποδόσεως.

Όπως και ΚΑΘΕ άλλο σύστημα επικοινωνιών δεν μπορεί να εξασφαλίσει κάλυψη 100 %, ειδικότερα σε περιοχές με έντονο ανάγλυφο, απομακρυσμένες και μακράν του κεντρικού αστικού ιστού. Όπως και με την κινητή τηλεφωνία, το κόστος καλύψεως και του πλέον απομακρυσμένου η γεωγραφικώς απομονωμένου σημείου είναι υπέρογκο και επιπλέον η ανέγερση Σταθμού Βάσεως εκτός ασφαλών χώρων όπως Αστυνομικά Τμήματα και Κρατικές Υπηρεσίες είναι παρακινδυνευμένη.

Κατά την διάρκεια των πυρκαγιών της 23ης – 24ης Ιουλίου 2018, κάθε Υπηρεσία λειτούργησε με τα ανωτέρω συστήματα σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες διοικήσεως και ελέγχου.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ «παρελάμβανε» τα οχήματα που προσήρχοντο από όλη την χώρα πρός ενίσχυση στην συχνότητα του Νομού Αττικής (επαναλήπτης στον Υμηττό) και τα κατηύθυνε προς τον τομέα όπου θα επιχειρούσαν με εντολή να έλθουν σε επικοινωνία με τον επιτόπου συντονιστή στις συχνότητες Δυτικής και Βορειοανατολικής Αττικής κατά περίπτωση.

Εκεί οι επικοινωνίες διεξήγοντο σε τοπική κλίμακα, με διαφορετική συχνότητα για τον συντονισμό με τα Εναέρια όπως ορίζουν οι κανονισμοί. Η ΕΛΑΣ διαχειρίσθηκε τον μεγαλύτερο «όγκο» σημάτων από το ψηφιακό σύστημα και αυτό προκύπτει εύκολα από τα αρχεία των Κέντρων Β και Ε της Αμέσου Δράσεως όπως και του Κέντρου Μέτρων Τάξεως.

Εφεδρικά λειτούργησε το αναλογικό σύστημα των ιδίων Κέντρων με αποτέλεσμα την απρόσκοπτη επικοινωνία των σταθμών του πεδίου με τα Κέντρα Επιχειρήσεων σε όλη την διάρκεια των γεγονότων.

Είναι αποδεκτή η διαφωνία σε επίπεδο χειρισμών, τακτικής, επιχειρησιακών αποφάσεων κλπ. Σε καμία όμως περίπτωση δεν επηρεάσθηκε η απόδοση των επιχειρήσεων πυροσβέσεως από «αστοχίες» των «ψηφιακών συστημάτων» της ΕΛΑΣ και του ΠΣ.

Δεν θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά, αφού ο κυρίως επισπεύδων, το ΠΣ ΔΕΝ διαθέτει «ψηφιακό σύστημα» επικοινωνιών που ασφαλώς θα επιθυμούσε να διαθέτει… Αυτό όμως είναι μια άλλη ιστορία. Θα επανέλθουμε.

defence-point.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ