2018-07-30 14:52:34
Φωτογραφία για Ωμή διατροφή σκύλου. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες αναζητούν την βέλτιστη διατροφή του σκύλου τους, η οποία θα ανταποκρίνεται απόλυτα στις ανάγκες του ζώου και θα του εξασφαλίσει μια καλή υγεία εφ όρου ζωής. Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι ωμές διατροφές (όπως π.χ. η BARF) είναι οι καταλληλότερες για έναν υγιή σκύλο. Σε αυτό το άρθρο θα εξετάσουμε τις αρχές της ωμής διατροφής, τα οφέλη της και πιο συγκεκριμένα τα δομικά της μέρη, τις ποσότητες και τις αναλογίες που προτείνει.

Η φύση έχει ορίσει τη σωστή διατροφή του σκύλου: ο σκύλος είναι σαρκοφάγο ζώο. Δεν είναι ούτε φυτοφάγο, ούτε παμφάγο. Κατά συνέπεια, η διατροφή του πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες ενός σαρκοφάγου ζώου, που υπαγορεύουν μια διατροφή πλούσια σε κρέας και πτωχή σε φυτικές τροφές.

Οφέλη ωμής διατροφής

Μερικά από τα οφέλη της ωμής διατροφής, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, είναι:


Ο σκύλος μυρίζει από καθόλου έως πολύ λίγο.

Τα δόντια καθαρίζονται φυσικά χωρίς ανάγκη πρόσθετου καθαρισμού.

Ο χρόνος που απαιτείται από ένα σκύλο για να μασήσει ωμά κόκαλα με κρέας, δίνει στο στομάχι του επαρκή χρόνο για να θέσει τα οξέα της πέψης σε κίνηση.

Παράγονται πολύ λιγότερα κόπρανα και είναι συμπαγή και σφιχτά.

Μειώνονται τα έξοδα σε κτηνιάτρους αφού τα σκυλιά είναι πιο υγιή.

Μικρότερο κόστος σε σχέση με τροφές εμπορίου.

Ο σκύλος τρώει ακριβώς αυτό που θα έτρωγε στο φυσικό του περιβάλλον, αφού το πεπτικό σύστημα του σύγχρονου σκύλου δε διαφέρει σε σχέση με αυτό του άγριου σκύλου ή του λύκου-προγόνου του.

Επιτρέπει στα κουτάβια να αναπτυχθούν με ένα πιο κατάλληλο ρυθμό και να αποφεύγεται η απότομη ανάπτυξη.

Το σκίσιμο και το μάσημα των κοκάλων αναπτύσσει το σαγόνι, το λαιμό, και τους μύες των ώμων του σκύλου.

Αναφέρονται σκυλιά που ενώ προηγουμένως ήταν μη ενεργητικά και δυσκίνητα άλλαξαν εντελώς.

Αναφέρονται αλλεργίες οι οποίες εξαλείφθηκαν μετά την αλλαγή σε ωμή διατροφή.

Η αρθρίτιδα μειώθηκε σημαντικά ή εξαφανίστηκε σε μερικά σκυλιά.

Τα σκυλιά ζουν περισσότερο τρώγοντας ωμά.

Ο έλεγχος του σωματικού βάρους γίνεται πιο εύκολος.

Μειωμένα ποσοστά δυσπλασίας και προβλημάτων ανάπτυξης λόγω της σωστής ενδομητριακής διατροφής.

Πηγές θρεπτικών συστατικών

Κρέας

Το ωμό κρέας παρέχει μια πληθώρα από αμινοξέα/πρωτεΐνες, ένζυμα, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες (Α, C, D, E, K, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β12), σίδηρο, βιοτίνη, χολίνη, φολικό οξύ, ινοσιτόλη, ιώδιο, παντοθενικό οξύ, λιπαρά οξέα, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, χρώμιο, μαγγάνιο, σελήνιο, νάτριο, βανάδιο, ψευδάργυρο και συνένζυμο Q10.

Το ωμό κρέας, επίσης, ρυθμίζει το pH του σώματος και έτσι βοηθά την πέψη και μειώνει τα εκφυλιστικά και φλεγμονώδη προβλήματα που συνδέονται με υπερβολικά όξινα συστήματα.

Μερικά κατάλληλα κρέατα είναι:

Βοδινό

Kοτόπουλο

Γαλοπούλα

Αρνί

Κατσίκα

Λαγός

Τι πρέπει να προσέχουμε

Χοιρινό: Μπορεί να περιέχει ένα παράσιτο που προκαλεί τριχινίαση. Μπορούμε να δώσουμε στο σκύλο μας χοιρινό κρέας αν προέρχεται από αξιόπιστο προμηθευτή και το έχουμε καταψύξει για 4 βδομάδες τουλάχιστον σε θερμοκρασία χαμηλότερη ή ίση των 18 βαθμών Κελσίου για να σκοτωθεί ο ιός.

Αγριοκούνελα: Μπορεί να είναι φορείς τουλαραιμίας. Η τουλαραιμία είναι ένα βακτήριο που εμφανίζεται σε κουνέλια και λαγούς και μπορεί να είναι θανατηφόρο. Τα κουνέλια μπορούν επίσης να μεταδώσουν το παράσιτο ταινία. Μπορούμε όμως να δώσουμε κουνέλια και λαγούς εκτροφής.

Κόκαλα

Τα ελεύθερα σκυλιά δεν τρώνε μόνο το κρέας και τα εντόσθια των θηραμάτων τους, αλλά και πολλά από τα κόκαλα τους. Τα κόκαλα είναι ζωντανός ιστός και αποτελούν καλή πηγή θρεπτικών συστατικών. Περιέχουν πρωτεΐνες, λιπαρά οξέα, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Τα περισσότερα κόκκαλα περιέχουν και μυελό, ο οποίος είναι ιδιαίτερα θρεπτικός για το σκύλο.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Όλα τα κόκαλα πρέπει να είναι ωμά. Δεν δίνουμε ΠΟΤΕ στο σκύλο μας βρασμένα κόκαλα. Είναι επικίνδυνα και μπορεί να προκαλέσουν θάνατο από πνιγμό.

Εντόσθια

Στη φύση, οι ελεύθεροι σκύλοι τρώνε το περιεχόμενο του στομάχου και τα όργανα των θηραμάτων τους. Είναι ιδιαίτερα πολύτιμα σε περιόδους ανάπτυξης και αναπαραγωγής αφού αποτελούν καλές πηγές θρεπτικών συστατικών.

Συκώτι

Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, μαγγάνιο, σελήνιο, χολίνη, ινοσιτόλη και σίδηρο . Περιέχει βιταμίνες D, E, K σε σημαντικές ποσότητες. Είναι μια εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου, ανόργανων αλάτων και βιταμίνης C.

Επίσης περιέχει όλο το σύμπλεγμα βιταμινών Β. Αποτελεί πηγή καλής πρωτεΐνης, ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων. Θα πρέπει να δίνεται σε μικρές ποσότητες αλλά σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Νεφρά

Όπως και το συκώτι, προμηθεύουν το σκύλο με καλής ποιότητας πρωτεΐνες, απαραίτητα λιπαρά οξέα και όλες τις λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, E και K. Τα νεφρά είναι επίσης μια πλούσια πηγή σιδήρου και περιέχουν ψευδάργυρο και όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Καρδιά

Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών, πρωτεΐνης και σιδήρου. Περιέχει κάποια απαραίτητα λιπαρά οξέα καθώς και ταυρίνη η οποία ενισχύει την καρδιά.

Λαχανικά και φρούτα

Στη φύση ο σκύλος δεν τρώει λαχανικά και φρούτα παρά μόνο όποια πιθανώς περιέχονται στο στομάχι του θηράματος. Τα τρώει δηλαδή επεξεργασμένα και όχι στην αρχική τους μορφή, γιατί το πεπτικό του σύστημα δεν έχει τη δυνατότητα να διασπάσει την κυτταρίνη, μια ουσία που περιέχουν. Γι αυτό θα πρέπει να πολτοποιούμε τα λαχανικά και φρούτα ώστε να σπάνε τα κυτταρικά τείχη και να ελευθερώνονται τα θρεπτικά συστατικά.

Μερικά κατάλληλα λαχανικά είναι:

Λάχανο

Μαρούλι

Σπανάκι

Ice Berg

Κινέζικο Λάχανο

Πράσινα τεύτλα

Παντζάρια

Σέσκουλο

Μαϊντανός

Πικραλίδα

Πράσινα φασόλια

Καρότο

Σέλινο

Ραδίκια

Μπρόκολο

Κουνουπίδι

Κολοκύθια

Λάχανο

Σπαράγγια

Λαχανάκια Βρυξελλών

Πιπεριές

Γλυκοπατάτες

Σιναπόσπορος

Μερικά κατάλληλα φρούτα είναι:

Μήλα

Ροδάκινα

Μπανάνα

Πορτοκάλια

Μούρα

Αχλάδι

Γκρέιπφρουτ

Τι πρέπει να προσέχουμε

Κρεμμύδι – Το κρεμμύδι είναι τοξικό για το σκύλο, καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και προκαλεί προβλήματα στο συκώτι τους.

Πράσινα μέρη και φύτρες της πατάτας – Περιέχουν σολανίνη, μια ουσία η οποία είναι τοξική. Μπορεί να προκαλέσουν εμετό, διάρροια, δυσπεψία και νευρολογικές διαταραχές.

Ντομάτα – Τα πράσινα μέρη της να αποφεύγονται για τους ίδιους λόγους με αυτά της πατάτας. Επίσης οι σπόροι της είναι τοξικοί. Η υπόλοιπη ντομάτα είναι πολύ καλή για το σκύλο.

Σκόρδο – Σε μικρές ποσότητες είναι πολύ ευεργετικό και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου. Παρόλα αυτά, σε πολλούς μπορεί να προκαλέσει αναιμία και στομαχικές διαταραχές. Χρησιμοποιήστε 1-3 σκελίδες αλλά όχι περισσότερο.

Σταφύλια/σταφίδες – Μπορεί να παρουσιαστούν γαστρεντερικά προβλήματα, που περιλαμβάνουν εμετό και διάρροια. Ακόμη, μπορεί να εμφανιστούν σημάδια νεφρικής ανεπάρκειας.

Μελιτζάνα – Δίνουμε μόνο τον καρπό. Τα υπόλοιπα μέρη της μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές, σιελόρροια, λήθαργο ή καρδιακή ανεπάρκεια

Μεγάλες ποσότητες λάχανου, κουνουπιδιού και μπρόκολου για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να καταστείλουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Αβοκάντο – Δίνουμε μόνο τον καρπό. Όχι τα φύλλα.

Σπανάκι και σέσκουλο – Σε μικρές ποσότητες δεν υπάρχει κίνδυνος. Αν και δεν είναι τοξικά για το σκύλο, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικό οξύ το οποίο εμποδίζει την απορρόφηση ασβεστίου.

Κουκούτσια φρούτων – Είναι τοξικά για το σκύλο. Μπορεί να προκαλέσουν, εμετό, διάρροια και σε ορισμένες ποσότητες θάνατο.

Αυγά

Τα αυγά είναι πολύ ωφέλιμα για το σκύλο. Η πρωτεΐνη των αυγών (αλβουμίνη) θεωρείται ως η πρωτεΐνη με τη μεγαλύτερη βιολογική αξία. Τα αυγά περιέχουν μέταλλα (όπως ασβέστιο, θείο, ψευδάργυρο), πολλές βιταμίνες, λεκιθίνη, βιοτίνη, και αρκετά ένζυμα απαραίτητα για την υγεία του σκύλου.

Ψάρια

Τα ψάρια είναι επίσης πολύ ωφέλιμα για το σκύλο. Πολλά από αυτά περιέχουν ωμέγα λιπαρά οξέα τα οποία βοηθούν το μεταβολισμό και την καρδιακή λειτουργία του σκύλου. Τα δίνουμε ολόκληρα με τα λέπια, το κεφάλι, την ουρά και τα εντόσθια. Συνήθως τα δίνουμε σαν εναλλακτική του κρέατος, 1 ή 2 φορές την εβδομάδα.

Μερικά κατάλληλα ψάρια είναι:

Τόνος

Σκουμπρί

Κολιός

Πέστροφα

Μπακαλιάρος

Ρέγγα

Αντσούγια

Σαρδέλα

Τι πρέπει να προσέχουμε

Μερικά ανάδρομα ψάρια, όπως ο σολομός, μπορεί να προσβληθούν από ένα παράσιτο, το Nanophyetus salmincola. Παρόλο που το εν λόγω παράσιτο είναι σχετικά ακίνδυνο από μόνο του, μπορεί να προσβληθεί με τη σειρά του από έναν μικροοργανισμό, τον Neorickettsia helminthoeca, που προκαλεί δηλητηρίαση στο σκύλο. Το φαινόμενο αυτό συναντάται κυρίως σε σολομούς «ελευθέρας βοσκής» και η συχνότητα του δε θεωρείται ανησυχητική. Καλό είναι όμως να το έχουμε υπόψη. Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης που προκαλεί είναι εμετός, απώλεια όρεξης, διάρροια και πυρετός.

Ποσότητα και αναλογίες

Δεν υπάρχει κάποιος απόλυτος κανόνας που να ορίζει ακριβώς τις αναλογίες που πρέπει να τηρούνται. Η ποσότητα της τροφής εξαρτάται από το επίπεδο της δραστηριότητας του σκύλου, το μεταβολισμό του και την ηλικία του.

Την ημερήσια ποσότητα συνήθως την υπολογίζουμε σαν ποσοστό του σωματικού βάρους του. Σε ένα ενήλικο σκυλί μέτριας δραστηριότητας δίνουμε τροφή που αντιστοιχεί περίπου στο 3% του σωματικού του βάρους ενώ σε κουτάβια το αντίστοιχο ποσοστό μπορεί να φτάσει μέχρι και το 10%.

Μπορούμε επίσης να αρχίσουμε με ένα ποσοστό που πιστεύουμε πως ταιριάζει στο σκύλο μας και να το αναπροσαρμόσουμε αργότερα εάν χρειαστεί βλέποντας και κρίνοντας την σωματική του κατάσταση.

Τα κόκαλα και το κρέας πρέπει να αποτελούν το 70-80%, με αναλογία από 1:1 έως 2:1.

Τα λαχανικά, τα φρούτα και τα εντόσθια αποτελούν το υπόλοιπο 20-30%.

Μερικοί συνιστούν αναλογία φρούτων/λαχανικών προς εντόσθια 1:1. Άλλοι δε δίνουν καθόλου φρούτα και λαχανικά και ανεβάζουν την ποσότητα των κρεάτων και των κοκάλων.

Στο παρακάτω παράδειγμα θα δούμε πως εφαρμόζουμε με απλά μαθηματικά τα παραπάνω δεδομένα.

Παράδειγμα: Έστω ότι ο σκύλος μας είναι ενήλικος, 40 κιλά και μέτριας δραστηριότητας. Επιλέγουμε ποσότητα ίση με το 3% του βάρους του. Αυτό σημαίνει 40 Χ 0,03 (3%)= 1,2 κιλά ή 1200 γραμμάρια τροφής ημερησίως. Έστω ότι επιλέγουμε να δίνουμε 70% κόκκαλα με κρέας και 30% λαχανικά, φρούτα και εντόσθια. Αυτό σημαίνει 1200 Χ 0,7 (70%) = 840 γραμμάρια κόκκαλα με κρέας και το υπόλοιπο (1200-840=360γρ) φρούτα, λαχανικά και εντόσθια.

Τώρα αν επιλέξουμε αναλογία 1:1 για κρέας προς κόκκαλα σημαίνει ότι θα έχουμε 840/2=420γρ κρέας και 420γρ κόκκαλα. Αν επιλέξουμε 2:1 θα έχουμε 840*2/3=560γρ κρέας και 840*1/3=280γρ κόκκαλα.

Αν επιλέξουμε αναλογία 1:1 για λαχανικά/φρούτα προς εντόσθια θα έχουμε 360/2=180γρ λαχανικά/φρούτα και 180γρ εντόσθια.

Τα ποσά που βρήκαμε τα διαιρούμε με τον αριθμό των γευμάτων που δίνουμε στο σκύλο μας και βρίσκουμε τις ποσότητες του κάθε γεύματος.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Φροντίστε τα γεύματα του σκύλου σας να έχουν ποικιλία.

Δεν χρειάζεται κάθε γεύμα να είναι τέλειο. Αρκεί να υπάρχει ισορροπία σε βάθος χρόνου.

Μην δίνετε ζεσταμένα ή υδρογονωμένα έλαια και λίπη.

Όταν πιάνετε ή κόβετε τα ωμά κρέατα πάρτε τα ίδια μέτρα και προφυλάξεις που θα παίρνατε για τα δικά σας. Καθαρίστε καλά τις επιφάνειες κοπής και τα μαχαίρια.

Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος έχει πρόσβαση σε άφθονο, καθαρό νερό.

Μη χρησιμοποιείτε πλαστικό μπολ. Είναι βλαβερό για το σκύλο και τα βακτήρια αναπτύσσονται ταχύτερα στο πλαστικό.

Το αυγό μπορείτε να το βράσετε για 30 με 60 δευτερόλεπτα ώστε να το κάνετε πιο εύπεπτο.

Είναι καλό η μετάβαση από κροκέτα σε ωμά να γίνεται ομαλά και σταδιακά ώστε να έχει χρόνο ο οργανισμός του σκύλου να συνηθίσει τη νέα διατροφή χωρίς προβλήματα.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ