2018-07-31 20:06:16
Φωτογραφία για Στα σκαριά η νέα μαρίνα του Αστέρα Βουλιαγμένης
Έρχονται mega yacht και δημιουργείται ένα πόλος αναψυχής για όλους Το όραμα δημιουργίας ενός παγκόσμιας εμβέλειας πόλου για αναψυχή και ψυχαγωγία ανέπτυξαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης οι υπεύθυνοι του Αστέρα Βουλιαγμένης, παρουσιάζοντας τα σχέδια της νέας μαρίνας Βουλιαγμένης.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Αστέρα, Στέλιος Κουτσιβίτης και οι μελετητές της εταιρείας Marnet, παρουσίασαν στους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το νέο σχεδιασμό της μαρίνας, στο πλαίσιο της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης.

Οι μελετητές άκουσαν σε μορφή ερωτήσεων αρκετές από τις ανησυχίες των κατοίκων του Δήμου και απάντησαν διεξοδικά, δίνοντας όμως μόνο το γενικό περίγραμμα του έργου. Άλλωστε, το στάδιο της Στρατηγικής Μελέτης είναι το πρώτο από τα πολλά βήματα που ακολουθούν μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών.

Η αναλυτική περιγραφή του έργου θα γίνει με το master plan και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε επόμενη φάση, κατά την οποία προβλέπεται εκ νέου διαβούλευση. Το έργο, σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, θα είναι έτοιμο το καλοκαίρι του 2022.


Τι αλλάζει, τι δεν αλλάζει

Ως “πετράδι του στέμματος” χαρακτήρισαν οι μελετητές τη νέα μαρίνα, σε συσχέτιση πάντα με το έργο ανάπλασης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος. “Δεν είναι μόνο μια ανάπλαση μαρίνας, αλλά η δημιουργία ενός πόλου αναψυχής και ψυχαγωγίας κορυφαίου επιπέδου και παγκόσμιας εμβέλειας”, είπαν εισαγωγικά.

Το νέο έργο θα αφήσει άθικτα τα εξής καίρια σημεία: Πρώτον, τις δύο εισόδους της μαρίνας, δεύτερον, την περιοχή πρασίνου με τα πρανή κατά μήκος της οδού Απόλλωνος και τρίτον, τη μικρή τεχνητή παραλία μετά το σημερινό Moorings.

Στόχος της επέμβασης κατά τους μελετητές θα είναι “να φύγει η σημερινή εικόνα υποβάθμισης” με αξιοποίηση της χερσαίας έκτασης υπό το πρίσμα μιας “ισορροπημένης και βιώσιμης ανάπτυξης” καθώς και η “βελτίωση της γεωμετρίας της μαρίνας”, με στόχο την προσαρμογή της στις σύγχρονες ανάγκες και τα δεδομένα ασφάλειας.

Το σημερινό κτήριο του Λιμεναρχείου θα κατεδαφιστεί, ενώ η αρχική πρόθεση των επενδυτών είναι να κρατήσουν το ανακαινισμένο Moorings. Συνολικά η δόμηση στη χερσαία έκταση της μαρίνας θα ανέλθει στα 4.800 τ.μ.

Οι μελετητές τόνισαν ότι ούτε το μέγεθος της μαρίνας, ούτε η δυναμικότητά της θα αλλάξει. Ωστόσο, ο προσανατολισμός της αλλάζει προς τα μεγαλύτερα σκάφη που σήμερα δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, καθώς τα σκάφη αναψυχής που ελλιμενίζονται στη σημερινή μαρίνα μπορούν να έχουν μήκος ως 50 μέτρα.

Για “λόγους ασφάλειας” ο σημερινός μώλος θα ανακατασκευαστεί, επεκτεινόμενος, ώστε να αλλάξει η “γεωμετρία” της μαρίνας. Η Μελέτη αναφέρει συγκεκριμένα:

“Βασικός στόχος της προτεινόμενης ανάπτυξης της μαρίνας είναι η δυνατότητα εξυπηρέτησης σκαφών μεγάλου μεγέθους και η παροχή ενός πλήρους φάσματος υπηρεσιών στα πολυτελή αυτά σκάφη, έτσι ώστε η μαρίνα να ανταποκριθεί στις τάσεις της αγοράς για περισσότερες θέσεις ελλιμενισμού όλο και μεγαλύτερου μεγέθους σκαφών (mega yacht) σε σύγχρονες υποδομές”.

Ως προς το χερσαίο κομμάτι της μαρίνας, η Μελέτη κάνει λόγο για “ανάπτυξη εμπορικών δραστηριοτήτων και υπηρεσιών εστίασης και αναψυχής, σε συνδυασμό με ένα ευχάριστο περιβάλλον περιπάτου”.

Ομάδα στόχος της παρέμβασης δεν είναι μόνο όσοι επιβαίνουν στα σκάφη, που πλέον θα έχουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο προσφερόμενων υπηρεσιών (υποδομές υγιεινής, φύλαξης, αποθήκευσης, στάθμευσης, εφοδιασμού, παροχής νερού και ρεύματος στα σκάφη κ.λπ.) αλλά και το ευρύτερο κοινό της Αττικής “που δεν σχετίζεται με τα σκάφη αναψυχής, αλλά εντούτοις επιλέγει τη μαρίνα σαν ένα ιδανικό τόπο επαφής με το θαλάσσιο στοιχείο, ξεκούρασης, αναψυχής κ.λπ.”.

Το σχέδιο προβλέπει δημιουργία υπόγειων χώρων στάθμευσης, ενώ προτείνει και την υπόγεια σύνδεση της μαρίνας με το ξενοδοχειακό συγκρότημα αποκλειστικά για πεζούς και ελαφρά οχήματα τύπου golf cart.

Στέλιος Κουτσιβίτης: Μοναδικότητα της Βουλιαγμένης

Για το όραμα “μιας παγκοσμίου κλάσης μαρίνας που θα αποτελεί ένα ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν στην αγορά της Μεσογείου” μίλησε ο διευθύνων σύμβουλος του Αστέρα, Στέλιος Κουτσιβίτης.

“Ο Αστέρας Βουλιαγμένης δεν είναι απλώς ένα ιστορικό συγκρότημα. Εξελίσσεται σε μοναδικό παγκοσμίως πόλο που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά, τη μαρίνα και το συγκρότημα με το οικιστικό κομμάτι και την ξενοδοχειακή μονάδα”, είπε συγκεκριμένα. Παράλληλα, υπογράμμισε το συγκριτικό πλεονέκτημα της Βουλιαγμένης σε σχέση με κάθε άλλη χώρα, να βρίσκεται τόσο κοντά στην πρωτεύουσα.

Ο CEO του Αστέρα αναφέρθηκε εκτενώς στη “στήριξη της τοπικής κοινωνίας”, χαρακτηρίζοντας τη σχέση με τους Βουλιαγμενιώτες “τεράστια κληρονομιά που θέλουμε να διαφυλάξουμε και να συνεχίσουμε, σε μια σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης”.

Τέλος, ο Στέλιος Κουτσιβίτης αναφέρθηκε με πολύ θερμά λόγια στη σχέση του με τη δημοτική αρχή Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και εν γένει με το Δημόσιο: “Έχουμε μια πολύ γόνιμη συνεργασία με τον Δήμαρχο αλλά και συνολικά με τη δημόσια διοίκηση, ένα μεγάλο ζητούμενο για όλες τις επενδύσεις που γίνονται σήμερα στη χώρα. Η σχέση αυτή ανοίγει έναν δρόμο και αποτελεί καλό προηγούμενο”, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ