2018-08-02 19:34:27
Φωτογραφία για 1 Αυγούστου 1988 – 1 Αυγούστου 2018: 30 χρόνια γυναικεία υδατοσφαίριση στην Ελλάδα - Τα δημοσιεύματα της εποχής
Τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την έναρξη του πρώτου πρωταθλήματος της υδατοσφαίρισης γυναικών γιορτάζει το ελληνικό πόλο. Η 1η Αυγούστου 1988 σηματοδότησε στη χώρα μας την έναρξη του πιο πετυχημένου ομαδικού σπορ στην ιστορία του ελληνικού αθλητικού γίγνεσθαι, αφού είναι το μόνο που έχει κατακτήσει μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες (ασημένιο το 2004 στην Αθήνα), παγκόσμιο πρωτάθλημα (χρυσό στη Σαγκάη το 2011), ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (ασημένια σε Ζάγκρεμπ το 2010, Αϊντχόφεν το 2012, Βαρκελώνη το 2018), World League (χρυσό στο Κίρισι το 2005 και χάλκινα το 2007 στο Μόντρεαλ, το 2010 στη Λα Γιόλα και το 2012 στην Τσανγκσου) και Europa Cup (χρυσό στην μοναδική έως τώρα διοργάνωση το 2018 στη Ποντεβέδρα της Ισπανίας). Τα 30 χρόνια ύπαρξης πρωταθλήματος γυναικών στην Ελλάδα συμπίπτουν με τη μεγάλη επιτυχία της κατάκτησης του ασημένιου μεταλλίου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βαρκελώνης μόλις πριν από λίγες ημέρες!


Η συνέχεια του δημοσιεύματος από την εφημερίδα «Θαλάσσια Σπορ και Πισίνα» με εκδότη και διευθυντή τον Λευτέρη Ε. Τουτζιαράκη.

Η αρχή

Η αρχή έγινε σε τέσσερα κολυμβητήρια. Εν προκειμένω στο Ιλίσιο, το Παπαστράτειο, το Ποσειδώνιο και εκείνο της Πάτρας με 17 ομάδες να λαμβάνουν μέρος και χιλιάδες φίλους του πόλο σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής να κατακλύζουν τις κερκίδες.

Άλλωστε, ήταν πάγιο αίτημα των αθλητριών που έδιναν φιλικά εκείνη την εποχή η θέσπιση ενός πρωταθλήματος.

Εικόνες που σίγουρα θέλουμε να ξαναδούμε στο πόλο και στα κολυμβητήρια, ενώ προβληματισμός θα πρέπει να επικρατήσει σχετικά με την συνεχή μείωση των ομάδων που λαμβάνουν στα γυναικεία πρωταθλήματα τα τελευταία χρόνια που σίγουρα οφείλεται σε λόγους οικονομικής κρίσης, αλλά ίσως και στην καθυστερημένη έναρξη των πρωταθλημάτων στις χαμηλότερες κατηγορίες (όμως το πρόγραμμα συνολικά είναι πιεσμένο και αυτό είναι κάτι που αναγνωρίζεται).

Πρώτος πρωταθλητής αναδείχθηκε ο «αυτοκράτορας» του ελληνικού πόλο, Εθνικός.

Το waterpolonews.gr σας παρουσιάζει φωτογραφικό υλικό και δημοσιεύματα της εποχής που έχουν σωθεί χάρη στην αμέριστη συμβολή του καλού φίλου της σελίδας Προκόπη Αλέξη, νυν προέδρου του ΝΟ Αλιβερίου, που έχει κρατήσει το αρχείο για χάριν της αγαπημένης του ομάδας.

Αποσπάσματα από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων:

(Τα Νέα-Ελεύθερος Τύπος-Φίλαθλος-Θεσσαλονίκη Σπορ-Θαλάσσια Σπορ και Πισίνα,Ευβοϊκός Αθλητισμός)

«ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 17 ομάδων με πάνω από 200 αθλήτριες, αρχίζει σήμερα(1/8/1988) το πρώτο Πανελλήνιο πρωτάθλημα πόλο γυναικών.

Οι ομάδες είναι χωρισμένες σε τέσσερις ομίλους. Οι αγώνες των δυο απ’ αυτές θα διεξαχθούν στη Αθήνα (Ιλλίσιο και Παπαστράτειο), ένας στην Θεσσαλονίκη (Ποσειδώνιο) και ένας στην Πάτρα».
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ