2018-08-03 12:00:43
Φωτογραφία για Οι τέσσερις διαστάσεις της ευεξίας
Η ευεξία είναι ένας όρος που ακούμε όλο και περισσότερο τελευταία. Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό σημαίνει κάτι πολύ επιθυμητό, ​​κάτι που όλοι θα πρέπει να επιδιώκουν. Αλλά τι είναι στην πραγματικότητα η ευεξία;

Κάποιοι μπορεί να πουν ότι η ευεξία αναφέρεται στη σωματική υγεία. 

Αλλά πώς εξηγείτε για τους ανθρώπους που είναι ως επί το πλείστον σωματικά υγιείς, να έχουν επίσης πολύ άγχος, μοναξιά, φόβο, ή δυστυχία; 

Είναι αυτοί λοιπόν που διαθέτουν το προνόμιο της ευεξίας; Όχι εντελώς. Μπορούν να έχουν σωματική ευεξία, αλλά δεν έχουν πλήρη ευεξία. Αυτό συμβαίνει γιατί η ευεξία περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από τη σωματική υγεία. Στην πραγματικότητα, η ευεξία διαθέτει τέσσερις αλληλένδετες διαστάσεις. Κάθε μία είναι εξαιρετικά σημαντική για τη συνολική ευημερία σας, την ευτυχία και ικανοποίηση στη ζωή.

Η πρώτη διάσταση της ευεξίας περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της σωματικής σας υγείας σας, το καρδιαγγειακό σύστημα, το νευρικό σύστημα, το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και όλα τα υπόλοιπα. Για να έχετε την ευεξία της πρώτης διάστασης, όλα αυτά τα συστήματα του οργανισμού θα πρέπει να εργάζονται μαζί με ένα αποτελεσματικό, φυσικό τρόπο.


Η δεύτερη διάσταση της ευεξίας είναι η ψυχική ευεξία. Η διάσταση αυτή περιλαμβάνει τις πεποιθήσεις σας, τη συναισθηματική υγεία, την ατομική προοπτική του κόσμο, αυτοπεποίθηση, και πολλά άλλα.

Η τρίτη διάσταση της ευεξίας είναι η κοινωνική σας ευημερία. Αυτό περιλαμβάνει τις κοινωνικές σας σχέσεις με την οικογένεια, τους φίλους, και άλλα. Αυτές οι σχέσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές, διότι συνδέονται με ανθρώπους που νοιάζονται για εσάς και μέσα από τους οποίους θα αναδειχτεί η προσωπική σας ευτυχία και την υγεία.

Η τέταρτη διάσταση της ευεξίας είναι η πνευματική ευεξία. Με τον όρο «πνευματική», δεν εννοώ τη θρησκεία. Εννοώ την αίσθηση του να συνδεθείτε με κάτι πολύ μεγαλύτερο από τον εαυτό σας. Για μερικούς ανθρώπους αυτό είναι ο Θεός. Για άλλους, είναι η φύση, η καθολική αγάπη, η δικαιοσύνη, ή κάτι άλλο. Αυτή η αίσθηση του να συνδεθείτε με κάτι μεγαλύτερο δίνει μεγάλη σημασία στις ζωές πολλών ανθρώπων. Με τον τρόπο αυτό προάγετε την υγεία, την ευτυχία και την εκπλήρωση.

H τεσσάρων διαστάσεων θεώρηση της ευεξίας μπορεί να έχει και πολλές επιπτώσεις. Επειδή είμαστε μια ενότητα των τεσσάρων διαστάσεων, κάθε διάσταση επηρεάζει όλες τις άλλες. Αυτό σημαίνει ότι η έλλειψη της ευεξίας σε κάθε μία διάσταση δημιουργεί μια ανισορροπία σε ολόκληρο το σύστημα. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι είμαστε αγχωμένοι, σε κατάθλιψη, ή φοβισμένοι, τότε, η έλλειψη της ευεξίας στην ψυχική διάσταση μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογία και την ισορροπία προκαλώντας άγρυπνες νύχτες ή στιγμές που οδηγούν σε εξαρτήσεις, όπως η υπερφαγία, το κάπνισμα, ή αλκοόλ.

Μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις , να μας κάνει οξύθυμους και να αποσυρθεί.

Μπορεί να επηρεάσει την πνευματική διάσταση μας σε σημείο που να μην μπορούμε να απολαμβάνουν τις πνευματικές δραστηριότητες που στο παρελθόν μας ενέπνεαν, όπως η εκκλησία, η φύση, ή κάποια άλλη δραστηριότητα.

Εν ολίγοις, η έλλειψη ισορροπίας σε μια περιοχή τείνει να επηρεάσει ολόκληρο το σύστημα.

Η ιδέα ότι η βέλτιστη υγεία απαιτεί ισορροπία σε όλες τις διαστάσεις μας είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό στην Ayurvedic ιατρική, η οποία προέρχεται από την Ινδία. Σήμερα, η δυτική ιατρική βλέπει με μεγαλύτερη δεκτικότητα και ενδιαφέρον αυτή την αρχαία ιατρική και δείχνει να αποδέχεται την πρακτική της. Στην Ελλάδα, αυτού του είδους οι θεραπεία ονομάζεται «Ιατρική Νου-Σώματος». Πολλές πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι οι νοητικές καταστάσεις μας, οι σχέσεις μας, ακόμα και η αίσθηση της πνευματικότητας μπορεί να επηρεάσει τη σωματική μας υγεία.

 

Πηγή

ΤΡΕΛΟ ΓΑΙΔΟΥΡΙ

https://trelogaidouri.blogspot.gr/
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ