2018-08-03 16:54:30
Φωτογραφία για Δυσαρέσκεια για τις τιμές των απαλλοτριώσεων για το αεροδρόμιο Καστελλίου
Με αγωνία περίμεναν τη δικαστική απόφαση για την προσωρινή τιμή μονάδος για τις υπό απαλλοτρίωση εκτάσεις τους, οι ιδιοκτήτες στην Πεδιάδα, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το νέο αεροδρόμιο.

Η πρώτη απόφαση που εκδόθηκε από το Μονομελές Εφετείο ανατολικής Κρήτης αφορά στην περιοχή του Λιλιανού και είχε συζητηθεί τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ αναμένεται αντίστοιχη απόφαση και για την περιοχή του Νιπιδιτού.

Η απόφαση του δικαστηρίου αναφορικά με τις τιμές που ορίζονται, σε κάποιες περιπτώσεις ταυτίζονται, στις περισσότερες όμως λίγο απέχουν από την πρόταση του Ελληνικού Δημοσίου. Απέχουν πολύ, ωστόσο, από τα ποσά που είχαν αιτηθεί οι ιδιοκτήτες, που ήταν περίπου διπλάσια από αυτά που τελικά ορίζει το Δικαστήριο.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ήδη κύματα δυσαρέσκειας και απογοήτευσης που πρόκειται να πολλαπλασιαστεί, όταν οι ιδιοκτήτες ενημερωθούν για την απόφαση.


Η απόφαση αφορά 360 ιδιοκτησίες που εκτείνονται σε 745 στρέμματα γης, με το μεγαλύτερο ποσοστό να περιλαμβάνει αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης. Το 80% της έκτασης καλύπτεται από ελαιώνες, το 15% από αμπελώνες και ένα 5% περιλαμβάνει εκτάσεις μονοετούς καλλιέργειας.

Οι τιμές που ορίζει το Δικαστήριο

ΑΜΠΕΛΙΑ

Για τα αρδευόμενα αμπέλια το Δικαστήριο αποφάσισε τη διπλάσια τιμή από αυτή που είχε προτείνει το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή 14 ευρώ / τ.μ. Η ίδια τιμή ορίζεται και για τα άλλα "καλά", ακόμη και τα μη αρδευόμενα.

Για το "μέτριο" αμπέλι η τιμή ορίζεται στα 10 ευρώ, διπλάσια από την πρόταση των 5 ευρώ του Ελληνικού Δημοσίου.

ΕΛΙΕΣ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως εντοπίζεται στους ελαιώνες, καθώς οι ιδιοκτήτες είχαν αιτηθεί για αποζημίωση ύψους 360 ευρώ ανά ρίζα, ενώ το Δικαστήριο όρισε τιμή 190 ευρώ για τις μεγάλες ελιές (με την πρόταση του Ελληνικού Δημοσίου στα 150 ευρώ). Για τις μεσαίες και μικρές το Ελληνικό Δημόσιο είχε προτείνει 110 και 60 ευρώ αντίστοιχα και το Δικαστήριο όρισε τιμή 150 και 100 ευρώ αντίστοιχα. Ίδιες τιμές ορίζονται τόσο για τις αρδευόμενες όσο και για τις μη αρδευόμενες ελιές.

ΔΕΝΤΡΑ

Για τα δέντρα (αμυγδαλιές, αχλαδιές, συκιές) υπάρχει ταύτιση ανάμεσα στην πρόταση του Ελληνικού Δημοσίου και την τιμή που ορίζει το Δικαστήριο: 100 ευρώ για τα μεγάλα δέντρα, 70 ευρώ για τα μεσαία και 50 ευρώ για τα μικρά.

ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ, ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΑ, ΑΓΡΟΙΚΙΕΣ

Για τα χωράφια οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 1,63 ευρώ και 2,63 /τ.μ.

Για τα αντλιοστάσια ορίζεται τιμή σε εύρω 56-68 ευρώ /τ.μ.

Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις αγροικιών πλινθόκτιστων ή με λαμαρίνες. Στην περίπτωση αγροικίας εμβαδού 31,37 τ.μ. ορίζεται τιμή 259 ευρώ /τ.μ. με το σύνολο της αποζημίωσης να εκτιμάται σε ποσό λίγο μεγαλύτερο των 8.000 ευρώ. Αντίστοιχα, ισόγεια αγροικία με λαμαρίνες και πλίνθους αποζημιώνεται με 194 ευρώ / τ.μ. με το σύνολο της αποζημίωσης να υπολογίζεται στα 4.671 ευρώ.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ