2018-08-03 19:34:23
Φωτογραφία για Οι Σλάβοι προτιμούν Χαλκιδική
Σχεδόν ένα εκατομμύριο άτομα εισήλθαν από τους Ευζώνους τον Ιούνιο Τη Θεσσαλονίκη και τις παραλίες της Χαλκιδικής προτιμούν εκατοντάδες χιλιάδες Σλάβοι που περνάνε τα σύνορα της χώρας στους Ευζώνους καθημερινά, όπου τα τριήμερα σχηματίζονται ουρές δεκάδων χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα καταγραφή, τον περασμένο Ιούνιο τον συνοριακό σταθμό των Ευζώνων πέρασαν συνολικά 850.000 άτομα, με τον αριθμό των αυτοκινήτων να μεταφράζεται περίπου στο 1/3 του παραπάνω αριθμού.

Αντίστοιχα το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου, από τα ελληνοσκοπιανά σύνορα διήλθαν 600.000 άτομα, ενώ το τριήμερο 13-15 Ιουλίου από τον μεθοριακό σταθμό πέρασαν 110.000 άνθρωποι.

Στο αντίστοιχο περσινό ρεπορτάζ της ThessNews στις 22/07/2017 είχαμε αναφέρει ότι «τις καθημερινές περνούν τα σύνορα περίπου 6.000 αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες, ανεβαίνουν στις 8.000 τις Παρασκευές, ενώ τα Σαββατοκύριακα εκτοξεύονται πάνω από τις 10.000 διελεύσεις κάθε μέρα».


Οι εθνικότητες

Όσον αφορά τις εθνικότητες των ανθρώπων που περνούν τα σύνορα αυτήν την περίοδο, ένα ποσοστό περίπου 35% είναι Σέρβοι υπήκοοι και ένα 20% -22% είναι πολίτες της γειτονικής ΠΓΔΜ.

Από εκεί και πέρα, ένα ποσοστό της τάξης του 7%-8% είναι Έλληνες πολίτες που επισκέπτονται τη γειτονική ΠΓΔΜ για τα καζίνο, τη φθηνότερη βενζίνη, τους οδοντιάτρους στη Γευγελή και τα φθηνότερα ψώνια.

Με μικρότερα ποσοστά ακολουθούν Ανατολικοευρωπαίοι, όπως Τσέχοι, Ούγγροι, Ρουμάνοι και Βούλγαροι, καθώς και Γερμανοί υπήκοοι τουρκικής καταγωγής, που κατευθύνονται προς τους Κήπους του Έβρου και από εκεί στη γειτονική Τουρκία.

Το μωσαϊκό των εισόδων του συνοριακού σταθμού των Ευζώνων συμπληρώνουν ανεξαρτήτως εποχής τα φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα και ανέρχονται σταθερά σε 1.000 οχήματα την ημέρα.

Κυρίως σε σπίτια

«Πρόκειται κυρίως για επισκέπτες που είτε διαμένουν σε σπίτια που έχουν αγοράσει είτε σε σπίτια που έχουν μισθώσει μέσω της πλατφόρμας της Air BNB», είχε επισημάνει στην ThessNews ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος.

Ο ίδιος σημείωνε σε αντίστοιχο ρεπορτάζ στην αρχή της τουριστικής σεζόν ότι η συγκεκριμένη βραχύχρονη μίσθωση στην πρώιμη αυτή τουριστική σεζόν δεν μπορεί να ωφελήσει την εγχώρια οικονομία «αφού δεν υπάρχει φορολογία», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά αυτούς που επιλέγουν να διαμείνουν σε ξενοδοχεία στην περιοχή της Χαλκιδικής, είναι ένα συγκεκριμένο πελατολόγιο Βαλκάνιων τουριστών που επιλέγουν συγκεκριμένες κατηγορίες ξενοδοχείων με ημιδιατροφή.

Ο χαμένος μήνας

Η Χαλκιδική μετρά έναν χαμένο μήνα και τρέχει να καλύψει το χαμένο έδαφος λόγω του καταστροφικού καιρού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων και του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής, Γρηγόρη Τάσιο, υπάρχει ένα χαμένο διάστημα μεταξύ 20 Μαΐου και 20 Ιουνίου. Όπως ανέφερε στην ΤhessΝews, οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα μας επηρέασαν σημαντικά τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, ενώ η αύξηση των τιμών στα ενοικιαζόμενα είχε άμεσο αντίκτυπο στις αγορές των Βαλκανίων.

Επεσήμανε μάλιστα πως στα ξενοδοχεία οι τιμές είναι ίδιες σε σχέση με το 2017, υπάρχει όμως μια μικρή υστέρηση στις κρατήσεις κυρίως στη Βορειοανατολική Χαλκιδική. Κατά τον κ. Τάσιο, η υστέρηση στα ενοικιαζόμενα δωμάτια οφείλεται και στη στροφή που κάνουν οι Βαλκάνιοι τα τελευταία 2 με 3 χρόνια προς τη βραχυχρόνια μίσθωση αλλά και στην επιλογή άλλων προορισμών, όπως τα νησιά του Ιονίου.

Από το φύλλο της THESSNEWS #115 (21/07/2018-22/07/2018)
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ