2018-08-04 21:51:23
Φωτογραφία για Πώς να διαβάζω πιο γρήγορα;
Είτε έχεις να διαβάσεις ένα μεγάλο άρθρο, είτε έγγραφα για την δουλειά είτε ένα βιβλίο για να χαλαρώσεις πριν τον ύπνο – και δεν ξεχνάμε όσους ετοιμάζονται ήδη για εξεταστική Σεπτέμβρη, σας αγαπάμε και ελπίζουμε να πίνετε πολύ νερό – μερικές φορές θα έχεις σκεφτεί: Γιατί δεν μπορώ να διαβάσω πιο γρήγορα;

Φυσικά, το να διαβάζεις γρήγορα συνεπάγεται ότι θα εξακολουθείς να καταλαβαίνεις τι διαβάζεις, διαφορετικά ποιο είναι το νόημα; Έχουμε λοιπόν μερικούς τρόπους για να το καταφέρεις αυτό.

Γνώριζε από πριν τι έχεις να διαβάσεις

Αν φοβάσαι τα σπόιλερ, αυτή η παράγραφος θα σε φοβίσει περισσότερο, αλλά έχε μας εμπιστοσύνη. Σκέψου ότι πριν δεις μια ταινία, βάζεις να δεις το τρέιλερ. Απλά για να ξέρεις τι συμβαίνει. Τα βιβλία, δυστυχώς, δεν το έχουν αυτό—όχι, οι περιλήψεις από πίσω δεν μετράνε, συγγνώμη. Συνεπώς, μπορείς να ρίξεις ένα (πολύ) γρήγορο σκανάρισμα του βιβλίου, τσεκάροντας ονόματα κεφαλαίων, ίσως χαρακτήρων, πιθανούς μεσότιτλους. Έτσι, θα ξεκινήσεις την ανάγνωση γνωρίζοντας ήδη πάνω-κάτω μερικά πράγματα για την ιστορία, που σημαίνει ότι θα γλυτώσεις πολύ χρόνο απ’ το να προσπαθείς να θυμηθείς “Τώρα εμένα αυτό το όνομα γιατί μου λέει κάτι;”


Γνώριζε από πριν ποιος είναι ο σκοπός σου

Αυτή είναι μια συμβουλή προς όσους διαβάζουν μη λογοτεχνικά. Είναι για τους φοιτητές μας, και για τις ατέλειωτες ύλες που έχουν να βγάλουν. Μια τέλεια μέθοδος για να μειώσεις τον χρόνο που διαβάζεις (και να μην κολλήσεις σε άχρηστες πληροφορίες) είναι να ετοιμάσεις ένα μίνι ερωτηματολόγιο με αυτά που θες να μάθεις από το βιβλίο. Για παράδειγμα, αν ο σκοπός του συγγραφέα είναι να περιγράψει είκοσι διαφορετικές πτυχές της Μεσαιωνικής Ιστορίας, αλλά εσένα σε ενδιαφέρουν τα Πανεπιστήμια της εποχής, αναζήτησε τα σχετικά κεφάλαια, και μην τα πάρεις όλα με την σειρά. Αλλά το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην λογοτεχνία. Για παράδειγμα, μια νουβέλα επιστημονικής φαντασίας (και δη μεταφρασμένη στα ελληνικά—ένα καλοπροαίρετο χάος, πολλές φορές) θα έχει σίγουρα κομμάτια που θα χρειαστούν περισσότερη προσοχή, άρα αφιέρωσε πιο πολύ χρόνο σ’ αυτά.

Συγκεντρώσου

Γενικά, με την ενσυνειδητότητα δεν τα πάμε καλά. Όχι τίποτα άλλο, δεν μας αρέσει η ελληνική της λέξη. Ούτε η αγγλική, το mindfulness, δηλαδή. Και επίσης είναι λίγο πολύ κακό για το τίποτα—mindful μπορείς να είσαι ανά πάσα στιγμή, και το διάβασμα μπορεί να είναι η καλύτερη άσκηση για να το καταφέρεις αυτό. Προσπάθησε να συγκεντρώσεις το μυαλό σου αποκλειστικά και μόνο σ’ αυτό που διαβάζεις, ώστε να μην σου αποσπά τίποτα την προσοχή. Σύντομα θα παρατηρήσεις ότι η ανάγνωσή σου θα είναι ταχύτερη. (Ίσως χρειαστεί να κλείσεις το κινητό σου, και μετά να το αφήσεις σε άλλο δωμάτιο, επειδή ακόμα και κλειστό σε προκαλεί. Ας είναι.)

Μην διαβάζεις όλες τις λέξεις

Το μυαλό είναι ένα εκπληκτικό πράγμα, που λες. Σίγουρα έχεις δει εκείνα τα memes που κυκλοφορούν στο Facebook και σου δείχνουν ότι, αν το πρώτο και το τελευταίο γράμμα μείνουν στην θέση τους, ο εγκέφαλος μπορεί να κατανοήσει λέξεις, όσο αναγραμματισμένες κι αν είναι. Αλλά δεν σταματάει εκεί. Συγκεκριμένα, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν ταυτόχρονα να παρατηρούν μεγαλύτερα κομμάτια κειμένου, από τρεις μέχρι και πέντε λέξεις, και να καταλαβαίνουν τι διαβάζουν, χωρίς να δίνουν απόλυτη σημασία σε κάθε μία λέξη ξεχωριστά. Επίσης, ένα πολύ καλό τρικ για να το καταφέρεις αυτό είναι να σέρνεις το δάχτυλό σου με την ταχύτητα που διαβάζεις πάνω από τις λέξεις, κάτι που θα σε βοηθήσει και να σταματήσεις την σιωπηλή “φωναχτή” ανάγνωση—αυτό που ανοιγοκλείνεις το στόμα, προφέροντας μία-μία τις λέξεις. Αυτό, που λες, σε καθυστερεί πάρα πολύ.

Χρονομέτρησε τον εαυτό σου

Ένα πολύ έξυπνο κόλπο είναι να χρονομετρήσεις τον εαυτό σου όσο διαβάζεις μια σελίδα. Δες πόσο χρόνο χρειάζεσαι, και προσπάθησε στην επόμενη σελίδα να σπάσεις το ρεκόρ σου. Όσο περισσότερο το κάνεις, τόσο θα αυξάνεται και η ταχύτητά σου, και τίποτα δεν θα μπορεί να σε σταματήσει.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ