2018-08-06 08:36:24
Φωτογραφία για Καρδιά: Ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα ρύπανσης κάνουν κακό
Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ακόμα και η έκθεση σε χαμηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δηλαδή εντός των ορίων ασφαλείας, προκαλούν δομικές αλλαγές στην καρδιά, όμοιες με αυτές που παρατηρούνται στα αρχικά στάδια της καρδιακής ανεπάρκειας. H μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation.

Ερευνητές του Queen Mary University of London με επικεφαλής τον Steffen Petersen μελέτησαν στοιχεία για περίπου 4.000 άτομα που ήταν εγγεγραμμένα στη βάση UK Biobank.

Οι συμμετέχοντες είχαν δώσει στοιχεία για τον τρόπο ζωής τους, το ιατρικό ιστορικό τους, λεπτομέρειες για το που έμεναν και δείγματα αίματος, ενώ υποβλήθηκαν και σε μαγνητικές απεικονίσεις για τη μέτρηση του μεγέθου και τη λειτουργία της καρδιάς.

Οι επιστήμονες εξαίρεσαν τα άτομα με καρδιακά προβλήματα ή όσους είχαν μετακομίσει κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ζούσαν εκτός των μεγάλων πόλεων στη Βρετανία. Καταγράφηκε μια ξεκάθαρη σχέση μεταξύ της διαβίωσης κοντά σε θορυβώδεις και πολυσύχναστους δρόμους που είχαν υψηλά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου (NO2) ή υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων PM 2.5 και μιας μεγαλύτερης καρδιακής κοιλίας, αριστερής και δεξιάς.


Κι ενώ οι συμμετέχοντες ήταν υγιείς και δεν είχαν συμπτώματα, οι δομικές αλλαγές που παρατηρήθηκαν στις καρδιακές κοιλίες έμοιαζαν με αυτές που παρατηρούνται στα πρώιμα στάδια της καρδιακής ανεπάρκειας.

Η μεγαλύτερη αύξηση σε ρυπογόνους παράγοντες σχετίστηκε με σημαντικότερες αλλαγές στη δομή της καρδιάς. Για κάθε 1 επιπλέον μg ανά κυβικό μέτρο PM 2.5 και για κάθε 1 επιπλέον μg ανά κυβικό μέτρο NO2 η καρδιά ήταν μεγαλύτερη κατά περίπου 1%.

Στη Βρετανία, η μέση ετήσια έκθεση στα μικροσωματίδια PM 2.5 (8-12 μg ανά κυβικό μέτρο) είναι εντός των ορίων ασφαλείας (τα όρια ασφαλείας είναι 25 μg ανά κυβικό μέτρο). Αλλά τα όρια ασφαλείας του του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι 10 μg ανά κυβικό μέτρο

Σε ότι αφορά την έκθεση των συμμετεχόντων στο NO2 (ήταν κατά μέσο όρο, 10-15 μg ανά κυβικό μέτρο) αυτό ήταν πάνω από τα όρια ασφαλείας τόσο της Βρετανίας όσο και του ΠΟΥ (40 μg ανά κυβικό μέτρο).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στην καρδιά, ακόμα και με σχετικά χαμηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Στο μέλλον οι επιστήμονες  σκοπεύουν να  μελετήσουν και στοιχεία από τα κέντρα των μεγάλων πόλεων όπως του Μάντσεστερ και το Λονδίνου, με πιο εύστοχες μετρήσεις της καρδιακής λειτουργίας.

Ο Nay Aung που έκανε την ανάλυση των στοιχείων ανέφερε: “Η ατμοσφαιρική ρύπανση πρέπει να θεωρείται ως ένας τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου. Οι γιατροί και το ευρύ κοινό,  όλοι πρέπει να γνωρίζουν την έκθεσή τους όταν σκέφτονται για την υγεία της καρδιάς τους, ακριβώς όπως σκέφτονται την πίεση του αίματος, τη χοληστερόλη και το βάρος τους”.

Ο καθηγητής Jeremy Pearson, Αναπληρωτής Ιατρικός Διευθυντής στο BHF, δήλωσε: “Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους ανθρώπους να μετακομίσουν στο σπίτι για να αποφύγουν την ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι κυβερνήσεις και οι δημόσιοι οργανισμοί πρέπει να ενεργήσουν τώρα για να κάνουν ασφαλείς όλες τις περιοχές και να προστατεύσουν τον πληθυσμό από αυτές τις βλάβες.

«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ιδιαίτερα των PM 2.5, για τα οποία η μελέτη αυτή τα συσχέτισε με την αναδιαμόρφωση της καρδιάς, δεν θεωρούνται ακόμα ιδιαίτερα υψηλά από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, γι’ αυτό καλούμε να υιοθετηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ”.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα next gen VR Headsets
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα next gen VR Headsets
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ