2018-08-06 10:07:38
Φωτογραφία για Τα καλοκαιρινά φρούτα και οι ιδιότητες τους
Το καλοκαίρι είναι η εποχή που έχει τη μεγαλύτερη ποικιλία φρούτων H διαιτολόγος – διατροφολόγος κα Αναστασία Ζαμπούνογλου μάς ενημερώνει για το ποιες είναι οι σημαντικότερες ιδιότητες των καλοκαιρινών φρούτων και πως ωφελεί την υγεία μας η καθημερινή κατανάλωση τους.

Καρπούζι: Το καρπούζι είναι το πιο διαδεδομένο και αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο. Είναι ίσως ένα από τα καλύτερα φρούτα επειδή έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες και παρά τη λανθασμένη αντίληψη που επικρατεί, έχει και λίγες θερμίδες: 100 γρ. καρπούζι περιέχουν 26 θερμίδες!! Το καρπούζι περιέχει ένα μεγάλο ποσοστό νερού (92% νερό), άρα είναι και διουρητικό και πολύ ευεργετικό για την αποτοξίνωση του οργανισμού. Περιέχει αντιοξειδωτικά (λυκοπένιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Α) που δρουν προστατευτικά ενάντια στον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές νόσους. Είναι πλούσιο σε Κάλιο, το οποίο ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και έχει διουρητική δράση. Λόγω των βιταμινών του (βιταμίνη C, βιταμίνη Α, νιασίνη, ριβοφλαβίνη) ενισχύει το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.


Πεπόνι: Είναι συνδεδεμένο με το καλοκαίρι και έχει πλούσια ευεργετικά συστατικά. Έχει μεγάλο ποσοστό νερού (90,6%) και δίνει σχετικά χαμηλές θερμίδες (100 γρ. πεπόνι έχουν 33 θερμίδες). Είναι καλή πηγή καλίου (δρα προστατευτικά για την καρδιά και το κυκλοφοριακό) και αντιοξειδωτικών (βιταμίνη C και β-καροτίνη). Περιέχει βιταμίνες όπως βιατμίνη C, θειαμίνη, νιασίνη και ριβοφλαβίνη που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης έχει βρεθεί ότι, το πεπόνι περιέχει ένα αμινοξύ, την αδενοσίνη, η οποία έχει αντιπηκτική δράση.

Ροδάκινο: Το ροδάκινο είναι ακόμα ένα καλοκαιρινό φρούτο πλούσιο σε νερό (89%) και χαμηλές θερμίδες (45/100γρ.). Είναι καλή πηγή καλίου (ρυθμιστής αρτηριακής πίεσης) και βιταμίνης Α (συμβάλει στην καλύτερη όραση, τη διατήρηση της επιδερμίδας, δρα κατά των μολύνσεων, συμβάλει θετικά στην υγεία των οστών και έχει αντιοξειδωτική δράση).

Κεράσια: Τα κεράσια είναι μέτριας θερμιδικής περιεκτηκότητας (80 θερμίδες/100γρ.) αλλά είναι και αυτά όπως όλα τα καλοκαιρινά φρούτα πλούσια σε νερό (80%). Μια βασική ιδιότητα των κερασιών είναι η αντιοξειδωτική τους δράση καθώς είναι πηγή φυτοστερολών και ανθοκυανίνων. Τα αντιοξειδωτικά αυτά επιδρούν στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Περιέχουν επίσης ένα σύμπλεγμα βιταμινών (Βιατμίνη Α, Θιαμίνη, Νιασίνη, ριβοφλαβίνη και βιταμίνη C), άρα δρα υπέρ του ανοσοποιητικού και ενάντια στις φλεγμονές και τις λοιμώξεις.

Σταφύλια: Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θρεπτικό φρούτο, που προσφέρεται σε ποικιλία γεύσεων και χρωμάτων. Το σταφύλι και τα προϊόντα που προκύπτουν από την επεξεργασία του (κρασί, σταφίδα, χυμός σταφυλιού) είναι πλούσια σε συστατικά μεγάλης θρεπτικής αξίας και ύψιστης σημασίας για τη διατροφή μας.Τα 100 γρ. σταφυλιού αποδίδουν 69 θερμίδες. Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο. Περιέχει επίσης σίδηρο, χαλκό, μαγγάνιο και ψευδάργυρο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες όπως η βιταμίνη C, χολίνη, βιταμίνη Ε, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Β5, Β6). Περιέχει φυτικές ίνες, αμινοξέα, ωφέλιμα λιπαρά οξέα στο κουκούτσι του. Περιέχει φλαβονοειδή.

Σταφύλι και υγεία: Το σταφύλι είναι τρόφιμο που βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, εξαιρετικά, διουρητικό φρούτο, καταπολεμά την κατακράτηση υγρών και την αποβολή τοξινών από τον οργανισμό, το έλαιο από το κουκούτσι του σταφυλιού είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα, τα οποία συντελούν στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων, αφού έχουν την ιδιότητα να μειώνουν τη χοληστερίνη,συμβάλλει στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος,έχει αντικαρκινική δράση,ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα,έχει αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζει την εμφάνιση και τη δράση των ελευθέρων ριζών, συμβάλλοντας έτσι στην αντιγήρανση και την προστασία από τον καρκίνο, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου, συμβάλλει στην ενίσχυση του σμάλτου των δοντιών και την ενδυνάμωση των οστών

Βερίκοκα: Είναι ένα πολύ γευστικό φρούτο, χαμηλό σε θερμίδες (51/100γρ.) και πλούσιο σε νερό (85%), άρα έχει διουρητική και αποτοξινωτική δράση. Η βασικότερη ιδιότητα του φρούτου αυτού είναι η περιεκτικότητα του σε βιταμίνη Α γεγονός που σχετίζεται με την αντικαρκινική του δράση και την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ