2018-08-09 11:37:37
Φωτογραφία για Νέο κύκλο ερευνών ανοίγει η λίστα με τους 92 νεκρούς


Νέος κύκλος ανοίγει στις έρευνες για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τις καταθέσεις των συγγενών 

των θυμάτων, καθώς η μακάβρια λίστα με τους 92 νεκρούς διαβιβάστηκε επίσημα χθες από την ιατροδικαστική υπηρεσία στην Εισαγγελία της Αθήνας, προκειμένου να εξεταστούν από τις δικαστικές αρχές επιζώντες-μέλη των οικογενειών των νεκρών.

Η λίστα με τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς, που έφθασε στην Εισαγγελία, οριστικοποίησε την εικόνα της βιβλικής καταστροφής, τουλάχιστον προς το παρόν, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους βρήκαν τραγικό θάνατο, άλλοι στον τόπο της πυρκαγιάς και άλλοι στα νοσοκομεία νοσηλευόμενοι. Πάντως, ο κατάλογος με τα ονόματα των θυμάτων βρίσκεται και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και όσοι επιθυμούν να λάβουν γνώση του, μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση.

Θάνατοι από ασφυξία


Οπως διευκρίνιζε ανώτατη εισαγγελική πηγή, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο επίκεντρο των εξελίξεων για τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς, και όπως προκύπτει και από την έγγραφη ενημέρωση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, τα περισσότερα από τα θύματα βρέθηκαν χωρίς να έχουν καεί από την πύρινη λαίλαπα, καθώς ο θάνατός τους προήλθε από ασφυξία και από το θερμικό κύμα της πυρκαγιάς, ενώ λιγότεροι είναι εκείνοι που βρέθηκαν απανθρακωμένοι.

Οπως επίσης προκύπτει από την αυτοψία των εισαγγελικών αρχών που έγινε την περασμένη Παρασκευή στον τόπο της τραγωδίας, τα θύματα της πυρκαγιάς βασικά βρέθηκαν, τα περισσότερα, σε τρία σημεία, με τους πιο πολλούς στο οικόπεδο δίπλα στη θάλασσα, ενώ οι υπόλοιποι εντοπίστηκαν σε δύο αδιέξοδες διασταυρώσεις δρόμων όπου μποτιλιαρίστηκαν τα αυτοκίνητά τους και τελικώς βρήκαν φρικτό τέλος.

Ο δεύτερος κύκλος ερευνών των εισαγγελικών αρχών, στις οποίες μετέχουν ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος και η αντεισαγγελέας Βαρβάρα Γνεσούλη, και ο οποίος ανοίγει μετά την κατάθεση της λίστας των νεκρών, αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα. Οι καταθέσεις των συγγενών των θυμάτων πρόκειται να ληφθούν από τα αστυνομικά τμήματα της Ραφήνας και της Νέας Μάκρης, ενώ καταθέσεις θα λάβει και το Λιμεναρχείο Ραφήνας.

Παράλληλα, οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει το βαρύ φορτίο του εντοπισμού των υπευθύνων για τη φονική πυρκαγιά με την εκατόμβη των νεκρών ολοκληρώνουν εντός των επόμενων ημερών τις καταθέσεις κρατικών αξιωματούχων και αυτοδιοικητικών παραγόντων από εμπλεκόμενους φορείς που βρίσκονται στο στόχαστρο των εισαγγελικών αρχών, όπως η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, οι δήμοι και η Περιφέρεια.

Οι συνομιλίες

Οι καταθέσεις τους που χθες εμπλουτίστηκαν με εκείνη του νυν αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλου, ο οποίος διετέλεσε υπαρχηγός του σώματος κατά τις κρίσιμες ημέρες της πυρκαγιάς στο Μάτι, συνεχίζονται σήμερα και αύριο, ενώ παράλληλα από την Πυροσβεστική εστάλησαν οι συνομιλίες μεταξύ των στελεχών της τις κρίσιμες ώρες από την εκδήλωση της πυρκαγιάς μέχρι τη βιβλική καταστροφή στο Μάτι, ενώ αναμένονται ανάλογα στοιχεία να σταλούν και από άλλες κρατικές υπηρεσίες, το Λιμενικό, την Αστυνομία, τους δήμους, την Περιφέρεια κ.ά.

Η εισαγγελική έρευνα που εμφανίζει δυναμική την οποία πέραν των άλλων πυροδοτεί και το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και η αξίωση για απόδοση ευθυνών, αναμένεται, όπως εκτιμούν εισαγγελικές πηγές, να καταλήξει στα πρώτα ουσιαστικά συμπεράσματα στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ιωάννα Μάνδρου - kathimerini.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ