2018-08-09 18:59:57
Φωτογραφία για Πεθερά έκλεψε τη νύφη – Σάλος με τις αποκαλύψεις
Πεθερά έκλεψε χρυσαφικά αξίας €6.660 από τη νύφη της, τα οποία η ίδια της τα είχε προσφέρει ως γαμήλιο δώρο Το αδίκημα διαπράχθηκε όταν οι σχέσεις της νύφης και του γιού της κατηγορούμενης, περνούσαν κρίση με αποτέλεσμα ο γιος να εγκαταλείψει το σπίτι που διέμενε με την παραπονούμενη και την κόρη τους.

Γράφει: Χριστάκης Γιαννακός

Η 67χρονη πεθερά παραδέχθηκε την κατηγορία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, το οποίο της επέβαλε πρόστιμο ύψους €600 και τη δέσμευσε επίσης με εγγύηση ύψους €1.000 για δύο χρόνια. Η ποινή «χάδι» τέθηκε μετά τη διαβεβαίωση της νύφης ότι οι σχέσεις τόσο με τον σύζυγο όσο και με τη μητέρα του έχουν αποκατασταθεί και ότι η τελευταία επέστρεψε τα χρυσαφικά.

Το αδίκημα διαπράχθηκε τον Ιούλιο του 2014 και η είσοδος στο σπίτι της παραπονούμενης έγινε με κλειδί που κατείχε η κατηγορούμενη, το οποίο έκλεψε από τον γιο της. Όταν συνελήφθηκε η κατηγορούμενη ανέφερε πως τα χρυσαφικά θα τα έδινε στην κόρη του γιου και της παραπονούμενης νύφης της.


Στην επιβολή της ποινής ο Δικαστής Γεώργιος Βλάμης επεσήμανε τα ακόλουθα:

«Η κατηγορούμενη εκμεταλλεύτηκε τη δυνατότητα εισόδου στην οικία της παραπονούμενης και απέκτησε παράνομα πρόσβαση στην περιουσία της τελευταίας. Το γεγονός ότι η οικία εκείνη πριν να επέλθει διάσταση στην έγγαμη σχέση του υιού της και της παραπονούμενης αποτελούσε την οικογενειακή στέγη τους δεν της παρείχε δικαίωμα εισόδου και παρουσία σ’ αυτή χωρίς την άδεια του κατόχου. Με την κρίση στην έγγαμη σχέση του ζευγαριού ο υιός της μετακόμισε σε άλλο χώρο διαμονής και η κατοικία εκείνη χρησιμοποιείτο πλέον αποκλειστικά από την παραπονούμενη, η οποία κατά τον ουσιώδη χρόνο ήταν η μοναδική κάτοχος της. Η κατηγορούμενη αντίς να παραδώσει τα κλειδιά ως είχε υποχρέωση, τα χρησιμοποίησε και αφού εισήλθε παράνομα σε οικία που δεν της ανήκει και δεν διέμενε, παράνομα έλαβε και κατακράτησε περιουσία της παραπονούμενης, από την οποία στέρησε την κατοχή και απόλαυση της.

Ένα άλλο στοιχείο που προσμετρά εναντίον της κατηγορουμένης είναι η αξία της κλοπιμαίας περιουσίας. Το ύψος της αξίας της περιουσίας που κλάπηκε ανέρχεται στα €6.660. Πρόκειται για μεγάλης αξίας κλοπιμαίας περιουσίας που σαφώς δεν μπορεί να παραγνωριστεί. Παράλληλα με την παράνομη πράξη της η εν λόγω κατηγορούμενη προκάλεσε στην παραπονούμενη ζημιά αντίστοιχου ύψους με αυτή της κλοπιμαίας περιουσίας για το χρονικό διάστημα μέχρι αυτή επιστραφεί στη νόμιμη δικαιούχο της.

Επίσης ένα άλλο δεδομένο που επιβαρύνει τη θέση της εν λόγω κατηγορουμένης είναι η αναστάτωση και η ταλαιπωρία που προκάλεσε στην παραπονούμενη. Στρέφω ευθύς την προσοχή μου στην εξέταση των γεγονότων της υπόθεσης καθώς και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες η κατηγορούμενη διέπραξε τα αδικήματα. Προσεκτική μελέτη αυτών των περιστατικών και γεγονότων καθιστούν αντιληπτό ότι η παρούσα υπόθεση διαφοροποιείται από τις συνήθεις περιπτώσεις διάρρηξης κατοικίας και κλοπής από αυτή. Η παρούσα υπόθεση δεν εντάσσεται στις περιπτώσεις διάρρηξης και κλοπής με απώτερο στόχο το εύκολο κέρδος ή την απόκτηση οποιασδήποτε μορφής οφέλους.

Η κατηγορούμενη δεν είναι ο επαγγελματίας διαρρήχτης που εισέρχεται σε κατοικίες πολιτών με σκοπό την κλοπή της περιουσίας τους. Η εν λόγω κατηγορούμενη δεν είναι άτομο που έχει ως βιοποριστικό επάγγελμα την πραγματοποίηση διαρρήξεων και κλοπών πλουτίζοντας εις βάρος των ιδιοκτητών της κλοπιμαίας περιουσίας. Εξ’ ου το στοιχείο της προμελέτης απουσιάζει από την υπόθεση αυτή.

Από τα ενώπιον μου αδιαμφισβήτητα στοιχεία η κατηγορούμενη δεν έδρασε στη βάση σχεδίου που εκπόνησε και εκτέλεσε. Είναι ένα άτομο που διέπραξε τα αδικήματα υπό το βάρος έντασης και συναισθηματικής φόρτισης βιώνοντας την κατάρρευση της έγγαμης σχέσης του υιού της. Με λανθασμένο και εντελώς αδικαιολόγητο τρόπο θέλησε να εκφράσει αποδοκιμασία και απαξίωση στην έκβαση του γάμου του υιού της χρεώνοντας την ευθύνη στην παραπονούμενη παίρνοντας πίσω το γαμήλιο δώρο της που δεν της ανήκε, διαπράττοντας έτσι τα αδικήματα του κατηγορητηρίου. Χωρίς δεύτερη σκέψη η συμπεριφορά της κατηγορουμένης είναι παράνομη, αδικαιολόγητη και καταδικαστέα. Την ίδια στιγμή ωστόσο δεν είναι περίπτωση επαγγελματία διαρρήκτη και κλέφτη με συστηματική δράση σε διαρρήξεις και κλοπές μέσα από την οποίαν υπάρχει εκμετάλλευση περιουσίας με σκοπό το εύκολο κέρδος. Είναι γι’ αυτό που, όπως ήδη λέχθηκε, η παρούσα υπόθεση διαχωρίζεται από τις κλασσικές περιπτώσεις διάρρηξης και κλοπής, χωρίς αυτό βέβαια να υποτιμά τη σοβαρότητα της αξιόποινης συμπεριφοράς της κατηγορουμένης».

Στην επιμέτρηση της ποινής λήφθηκε υπόψη το λευκό ποινικό μητρώο της κατηγορούμενης, το γεγονός ότι ο σύζυγος της πέθανε όταν τα παιδιά της βρίσκονταν σε νηπιακή ηλικία, και ότι η σύνταξη της δεν ξεπερνά τα €385.

Το Δικαστήριο διέταξε τέλος όπως το πρόστιμο πληρωθεί σε έξι μηνιαίες δόσεις. Συνήγορος της 67χρονης ήταν η Ρ. Ευσταθίου.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ