2018-08-10 18:52:11
Φωτογραφία για Κτίριο Βιβλιοθήκης Πύργου: Διάσωση πριν την… κατάρρευση!
Κινητικότητα και ενδιαφέρον για την αγορά του παλαιού κτιρίου της δημοτικής βιβλιοθήκης Πύργου καταγράφεται το τελευταίο διάστημα από τον δήμο Πύργου. Όπως είναι σε θέση να πληροφορείται η εφ. «Πατρίς», επιδίωξη της δημοτικής αρχής είναι το ιστορικό κτίριο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, να περιέλθει στην ιδιοκτησία της, προκειμένου να δρομολογήσει τη διάσωσή του και την περαιτέρω αξιοποίησή του.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τον σχεδιασμό των τεχνικών υπηρεσιών, στόχος είναι να ευοδωθούν οι επαφές με την οικογένεια Σοφιανόπουλου, στην οποία ανήκει το κτίσμα, και να δρομολογηθούν το ταχύτερο δυνατόν οι ενέργειες για τη διάσωσή του και την αποφυγή πιθανής κατάρρευσης.

Το πλάνο του δήμου προβλέπει την αποκατάσταση του κτιρίου και την ανάδειξη της ιστορικής του αξίας, προκειμένου να διαφυλαχθεί η πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά του Πύργου, αλλά και με την κατάλληλη αξιοποίηση – με κοινοτικούς διαθέσιμους πόρους  – να ενισχυθεί η φυσιογνωμία του ιστορικού κέντρου της Hλειακής πρωτεύουσας


Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη δρομολογημένη η ανάπλαση του κέντρου της πόλης μέσω της ΟΧΕ Κατάκολο-Πύργος-Αρχ. Ολυμπία, έργο περίπου δύο εκατ. ευρώ, την οποία προανήγγειλε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απ. Κατσιφάρας, από το λιμάνι του Κατακόλου πριν από δύο εβδομάδες, στην ημερίδα για τον θαλάσσιο τουρισμό.

Ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά

Στο πλαίσιο του «λίφτινγκ» που θα γίνει στον Πύργο, εντάσσεται και το κτίριο της παλαιάς βιβλιοθήκης, για να τερματιστεί η σημερινή εικόνα εγκατάλειψης και παρακμής.

Το νεοκλασικού ρυθμού κτίριο βρίσκεται επί της οδού 28ης Οκτωβρίου, λίγα μόλις μέτρα μακριά από τον πεζόδρομο στην πλευρά των δικαστηρίων. Εκεί στεγαζόταν επί δεκαετίες η δημοτική βιβλιοθήκη του Πύργου, προτού μεταφερθεί στο κτίριο της οδού Γερμανού όπου στεγάζεται έως και σήμερα.

Στο ισόγειο για πολλά χρόνια στεγαζόταν η Ηλειακή Βιβλιοθήκη, η οποία ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Χριστόπουλο ή Χρηστιά, παππού του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, στις 25 Απριλίου του 1826 με σκοπό την «προαγωγή των ανθρωπίνων γνώσεων και πνευματικών αρετών». Με ενέργειές του η Βιβλιοθήκη εμπλουτίστηκε με χιλιάδες τόμους βιβλίων, στεγάστηκε αξιοπρεπώς και λειτούργησε σαν Ηλειακή βιβλιοθήκη μέχρι το 1953, οπότε με πρωτοβουλία του ιδρυτή της έγινε κρατική και πρώτος διευθυντής της ανέλαβε ο Τάκης Δόξας, επίσης μέγας δωρητής, με την παραχώρηση 6.466 τόμων από την προσωπική του βιβλιοθήκη!

Το κτίσμα της 28ης Οκτωβρίου 44 είναι διώροφο, με υπόγειο, και κατασκευάστηκε το 1831. Συγκεντρώνει αξιοσημείωτα αρχιτεκτονικά στοιχεία, καθώς είναι λίθινο, με κεραμοσκεπές και με απόλυτη συμμετρία σε όλες του τις όψεις. Συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα κτίρια του Πύργου, για αυτό και το υπουργείο Πολιτισμού το 1994 το χαρακτήρισε έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο επισημαίνοντας στη σχετική απόφαση ότι «πρόκειται για πολύ αξιόλογο νεοκλασικό κτίριο του περασμένου αιώνα (1831) σημαντικό για τη διάσωση της ιστορικής φυσιογνωμίας της πόλης και τη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής».

Όπως γίνεται αντιληπτό, η επίτευξη συμφωνίας και η ολοκλήρωση  σύντομα της αγοράς  του κτηρίου από τον δήμο Πύργου, θα αποτελέσει αφετηρία για την αισθητική αναβάθμιση του κέντρου του Πύργου με την ανάδειξη και την προβολή της ιστορικής της μνήμης, ικανοποιώντας αίτημα πολλών ετών.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ