2018-08-10 20:49:19
Φωτογραφία για Οι πελάτες του «Mr Bitcoin» και στην Ελλάδα
Πρόθυμος να δώσει στοιχεία που ενδεχομένως να αποδεικνύουν και ελληνική εμπλοκή στο ζήτημα της πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων BTC-e, εμφανίζεται ο Αλεξάντερ Βίνικ με

δήλωσή του προς την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης από τις φυλακές Διαβατών όπου κρατείται. Γνωστός και ως «Mr Bitcoin», ο 39χρονος Ρώσος κατηγορείται από τις ΗΠΑ για ξέπλυμα χρήματος μέσω του Διαδικτύου. Την έκδοσή του για παρόμοια και άλλα αδικήματα ζητούν πέρα από τους Αμερικανούς, η Γαλλία και η Ρωσία.

«Κατά τη διεξαγωγή έρευνας με την ενεργό συμμετοχή μου, είναι δυνατή η ανάλυση των δεδομένων και η διαπίστωση διευθύνσεων ατόμων που σχετίζονται με προηγούμενα εγκλήματα στον τομέα της τεχνολογίας των πληροφοριών. Συναινώ να συνεργαστώ με τις αρμόδιες αρχές, προκειμένου να διαπιστωθεί η αλήθεια και βρίσκομαι στη διάθεσή σας», αναφέρει στη δήλωσή του προς τις εισαγγελικές αρχές ο Βίνικ, η οποία κατατέθηκε στις 31 Ιουλίου.


Στο σχετικό έγγραφο που είναι σε γνώση της «Κ», ο «Mr Bitcoin» λέει ότι έφτασε στη Χαλκιδική για διακοπές στις 9 Ιουλίου 2017 και ότι μέχρι τη σύλληψή του δύο εβδομάδες αργότερα εισερχόταν «στην πλατφόρμα BTC-e με σκοπό την πραγματοποίηση συναλλαγών με bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα σε διάφορες διευθύνσεις» που βρίσκονται στον υπολογιστή του. Ενεργούσε, όπως δηλώνει, εκτελώντας εντολές συγκεκριμένων προσώπων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και Ελληνες – χωρίς να δίνει προς το παρόν περισσότερα στοιχεία για αυτούς ή τις συναλλαγές τους. Κατά τον Βίνικ όλες αυτές οι συναλλαγές «ήταν επιτυχείς και ολοκληρωμένες». Οπως υποστηρίζει, δεν γνώριζε εάν υπήρχε κάτι παράνομο ή παράτυπο στις ενέργειές του. Ισχυρίζεται ότι είχε δύο συναντήσεις τον Σεπτέμβριο του 2013 και τον Ιανουάριο του 2015 με εκπροσώπους εταιρείας πληρωμών, οι οποίοι τον διαβεβαίωσαν ότι η συνεργασία τους ήταν νόμιμη και ότι θα αναλάμβαναν ολόκληρη την οικονομική και νομική ευθύνη. Προσθέτει ακόμη ότι διατηρούσε επικοινωνία μαζί τους μέσω τηλεφώνου και email και ότι εκείνοι ποτέ δεν του εξέφρασαν αντιρρήσεις σχετικές με τη νομιμότητα των συναλλαγών.

Κρατείται επί ένα χρόνο

Ο 39χρονος κρατείται στις φυλακές Διαβατών εδώ και ένα χρόνο, καθώς ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο σε ποια χώρα θα εκδοθεί. Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν του έχει ασκηθεί δίωξη. Σύμφωνα με το αμερικανικό κατηγορητήριο, μέσω της πλατφόρμας BTC-e φέρεται να νομιμοποιούσε τα κέρδη εγκληματικών οργανώσεων. Η πλατφόρμα κατά τις ΗΠΑ χρησιμοποιείτο και από κυβερνοεκβιαστές, διεφθαρμένους ομοσπονδιακούς πράκτορες, χάκερ που υπέκλεπταν προσωπικά δεδομένα, αλλά και εμπόρους ναρκωτικών. Ο Αρειος Πάγος έχει κάνει δεκτό το αμερικανικό αίτημα έκδοσης.

Οι Γάλλοι θεωρούν ότι ο Βίνικ μπορεί να τους δώσει στοιχεία για το λογισμικό εκβίασης Locky με το οποίο χάκερ κρυπτογραφούσαν αρχεία υπολογιστών και ζητούσαν λύτρα από τους χρήστες για να τα ξεκλειδώσουν. Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης αποφάσισε να εκτελεστεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των Γάλλων. Η υπόθεση αναμένεται να εξεταστεί στον Αρειο Πάγο στις 4 Σεπτεμβρίου. Για την ίδια ημερομηνία στο Ανώτατο Δικαστήριο έχει οριστεί και ρωσικό αίτημα έκδοσης για τον Βίνικ. Οι συμπατριώτες του τον εμπλέκουν σε υπόθεση ηλεκτρονικών επιθέσεων κατά ρωσικών τραπεζών.

Ο δικηγόρος του, Ηλίας Σπυρλιάδης, λέει ότι ο Βίνικ είναι έτοιμος να «ξετυλίξει το κουβάρι της BTC-e». «Παραδέχεται ότι εισήλθε και εξήλθε της πλατφόρμας στην Ελλάδα και ότι μεταξύ των πελατών υπάρχουν και Ελληνες υπήκοοι. Εχουμε όλα εκείνα τα στοιχεία προκειμένου η υπόθεση να διερευνηθεί στην Ελλάδα», προσθέτει.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
_
bloko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ