2018-08-11 00:34:14
Φωτογραφία για Υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στην Αιτωλοακαρνανία - Εκτακτη σύγκλιση ΣΣΟΠΠ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: Έκτακτη Σύγκληση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας για Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών εν όψει της πρόβλεψης υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία 4)

     Στο Μεσολόγγι σήμερα 10/08/2018 στο γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Αιτ/νίας έγινε σύγκληση έκτακτου Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας. Στη συνεδρίαση, στην οποία προέδρευσε η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά  τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη των νεκρών από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής. Συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Μεσολογγίου, Αγρινίου, Θέρμου και Ναυπακτίας, οι Αντιδήμαρχοι Αμφιλοχίας, Ξηρομέρου, Ακτίου-Βόνιτσας, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Αιτ/νίας, εκπρόσωποι του Π.Σ από όλες τις υπηρεσίες, ο Διοικητής του ΣΕ Πεζικού 2/39, οι Διευθύνσεις Αστυνομίας Αιτωλίας και Ακαρνανίας και οι Δασάρχες Μεσολογγίου, Αγρινίου και Ναυπακτίας  


Στη συνεδρίαση αποφασίστηκαν:

1.-Λήψη μέτρων αυξημένης επιτήρησης σε δάση και δασικές εκτάσεις βάσει του επιχειρησιακού σχεδιασμού αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών (φάση 2).

2.-Εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας σε δάση, δρυμούς και ευπαθείς περιοχές. (Συνημμένα: 1,2)                                                                              

3.-Μέγιστη ετοιμότητα του προσωπικού και των μέσων των εμπλεκομένων φορέων για την άμεση αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών: τίθεται  σε επιφυλακή το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτει η Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και οι Δήμοι για την αντιμετώπιση τυχόν εκτάκτων συμβάντων.

4.-Επικύρωση: του γενικού σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών λόγω δασικών πυρκαγιών της Γ.Γ.Π.Π, του ειδικού σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών λόγω δασικών πυρκαγιών της Π.Δ.Ε,  της εγκυκλίου 3752/25-5-2018 της Γ.Γ.Π.Π. για αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, της εγκυκλίου 2934/6-5-2015 της Γ.Γ.Π.Π. με θέμα κατευθυντήριες οδηγίες για την απομάκρυνση πολιτών, το υπ. αριθμ. 5606/9-8-2018 της Γ.Γ.Π.Π. για λήψη έκτατων μέτρων λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

5.-Ενημέρωση του κοινού για λήψη μέτρων πρόληψης και προστασίας από κινδύνους που προέρχονται από δασική πυρκαγιά.

6.-Λήψη μέτρων για αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών σε χώρους ανεξέλεγκτης εναπόθεσης  αστικών απορριμμάτων.

7.-Λήψη μέτρων κατά την εκτέλεση βολών. 

8.-Ενημέρωση υπεύθυνων κατασκηνώσεων για τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς.

9.-Ενίσχυση με μηχανήματα έργου και υδροφόρες από όμορους Δήμους όταν χρειαστεί σε έκτακτες ανάγκες για ενίσχυση του Π.Σ.  

ΘΕΜΑ: Λήψη Μέτρων εν όψει της πρόβλεψης υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς (κατηγορία 4)

      Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδόθηκε την Πέμπτη 09-08-2018 και ισχύει για την Παρασκευή 10-08-2018 προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία 4) για την Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας 

       Σε εφαρμογή της υπ. αριθμ. 216330/1345 της 12-07-2018 απόφασης της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας  θα ισχύει το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε όλες τις δασικές περιοχές και στα περιαστικά δάση αρμοδιότητας των Δασαρχειων της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας από την 12η βραδινή της 09-08-2018 έως την 12η βραδινή της 10-08-2018.

       Στην απαγόρευση δεν  συμπεριλαμβάνεται η κυκλοφορία εντός των ασφαλτοστρωμένων επαρχιακών οδών (πλην της εξαίρεσης που αναφέρεται παρακάτω), των οδών εντός των κατοικημένων τόπων, των αγροτικών οδών, που συνδέουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις πλησίον των κατοικημένων τόπων, καθώς και των δρόμων που επικοινωνούν με παραλίες. Από την απαγόρευση εξαιρούνται οι κατά τόπους αγροκτηνοτρόφοι, διαμένοντες στις περιοχές αυτές, δασεργάτες, μελισσοκόμοι, προσωπικό εργοταξίων και εργοληπτικών εταιρειών, που εκτελούν έργα ή εργασίες κατόπιν αδείας των αρμοδίων δασαρχείων.

     Οι παραπάνω εξαιρέσεις δεν ισχύουν για τους μη έχοντες εντοπιότητα (παραθεριστές, εκδρομείς, κλπ).

     Επίσης τίθεται  σε επιφυλακή το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτει η Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας  για την αντιμετώπιση τυχόν συμβάντων

ΘΕΜΑ: «Απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων κ.λ.π. σε δάση και ευπαθείς περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας κατά την αντιπυρική περίοδο 2018»   

ΑΠΟΦΑΣΗ  

H Αντιπεριφερειάρχης Π. Ε. Αιτωλοακαρνανίας κ. Χριστίνα Σταρακά έχοντας υπόψη:  

1. Τις διατάξεις του Νόμου 3013/ΦΕΚ102/01-05-2002 περί αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας και λοιπές διατάξεις. 2. Την με αρ. πρωτ. 3752/25-05-2018(ΑΔΑ: ΩΞΧΦ465ΧΘ7-ΣΚΗ) Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας « Σχεδιασμός και δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών κατά την αντιπυρική περίοδο 2017». 3. Την από 24 – 04 – 2018 συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. 4. Την αρ.πρωτ. 4475/25-06-2018(ΑΔΑ: ΩΙΑΙ465ΧΘ7-ΠΓΤ) Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών περί εφαρμογής του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στα δάση κατά την αντιπυρική περίοδο 2018. 

Α π ο φ α σ ί ζ ε ι 

Την υλοποίηση της απόφασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π) κατά την συνεδρίαση της 24 – 04 – 2018, για την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων κ.λ.π. σε δάση και ευπαθείς περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας από τις 21.00 κάθε βράδυ έως τις 06.00 το πρωί και για το διάστημα από 01- 07 -2018 μέχρι την λήξη της αντιπυρικής περιόδου στις 31-10-2018, όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν εκδήλωση πυρκαγιάς, (Επίπεδο 4 κ 5 του Χάρτη Πρόβλεψης Υψηλού Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας), ως εξής: 

1. Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παρουσίας πολιτών στις δασικές περιοχές του ορεινού όγκου της Περιφερειακής  Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, από 01 - 07 - 2018 μέχρι και 31 - 10 - 2018 και ώρες από 21.00 μέχρι 6.00. Της απαγόρευσης εξαιρούνται οι εθνικοί, επαρχιακοί και ασφαλτοστρωμένοι δημοτικοί δρόμοι, επίσης εξαιρούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών, οι εργαζόμενοι στην 

υλοτομία τα δάση, οι έχοντες εργασία κάθε μορφής περνώντας μέτρα ασφάλειας, καθώς και οι παρόδιοι κτηματίες. 

2. Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παρουσίας πολιτών το  ίδιο χρονικό διάστημα 01 - 07 - 2018 μέχρι και 31- 10 - 2018 και ώρες από 21.00 μέχρι 06.00: 

 στο Δασύλλιο Αγίου Χριστόφορου του Δήμο Αγρινίου. 

 στο Δασύλλιο Παραβόλας του Δήμου Αγρινίου. 

 στο Πευκοδάσος Αγίου Συμεών του Δήμου Μεσολογγίου

 στο Δάσος Φράξου στους Δήμους Μεσολογγίου και Ξηρομέρου. 

 στο Δασύλλιο Οινιάδων του Δήμου Μεσολογγίου  στο Δασύλλιο του Δήμου Θέρμου 

 από την Πλατεία Κάστρου Ναυπάκτου μέχρι τον Περιφερειακό Δρόμο Ναυπάκτου.   

         Της απαγόρευσης εξαιρούνται οι εθνικοί, επαρχιακοί και ασφαλτοστρωμένοι δημοτικοί δρόμοι, επίσης εξαιρούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών, και οι έχοντες εργασία κάθε μορφής περνώντας μέτρα ασφάλειας, καθώς και οι παρόδιοι κτηματίες. 

3. Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παρουσίας πολιτών το ίδιο χρονικό διάστημα 01 - 07 - 2018 μέχρι και 31 - 10 - 2018 και ώρες από 21.00 μέχρι 06.00 πέριξ των αρχαιολογικών χώρων καθώς και των θρησκευτικών χώρων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. Της απαγόρευσης εξαιρούνται οι εθνικοί, επαρχιακοί και ασφαλτοστρωμένοι δημοτικοί δρόμοι, επίσης εξαιρούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών, οι έχοντες εργασία κάθε μορφής περνώντας μέτρα ασφάλειας, καθώς και οι παρόδιοι κτηματίες. 

4. Την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και της παρουσίας πολιτών το ίδιο χρονικό διάστημα 01 - 07 -2018 μέχρι και 31- 10 - 2018 και ώρες από 21.00 μέχρι 6.00 πέριξ και εντός των σκουπιδότοπων - χωματερών της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας. 

5.Ενημερώνονται οι πολίτες ότι από 01- 07- 2018 μέχρι και 31 -10 -2018 υπάρχει ενδεχόμενο ελέγχου, από εξουσιοδοτημένα όργανα (Πυροσβεστική - Αστυνομία - Στρατός - Δασαρχείο) και γι’ αυτό παρακαλούμε για τη συνεργασία τους, ώστε η κοινή αντιπυρική προσπάθεια να έχει θετικό αποτέλεσμα.  

6.Η πραγματοποίηση πολιτιστικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων στις προαναφερόμενες περιοχές, κατά τη διάρκεια των ωρών απαγόρευσης, απαιτεί ειδική άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και αφού ληφθούν τα μέτρα πυρασφάλειας που από αυτή κρίνονται αναγκαία. 

7.Της απαγόρευσης εξαιρούνται τα μηχανήματα και οχήματα των Υπηρεσιών, των Δήμων, ως και τα οχήματα παροχής βοηθείας όπως επίσης και οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών και των Δήμων όταν εκτελούν υπηρεσία.  

8. H εφαρμογή  της απόφασης ανατίθεται στις κατά τόπους Αστυνομικές Αρχές, στις Δασικές και στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες με περιοχή ευθύνης τους Δήμους των αντίστοιχων περιοχών. 

9. Οι Δήμοι που στην περιοχή ευθύνης τους υπάγονται οι περιοχές που θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, πρέπει να μεριμνήσουν για την τοποθέτηση σχετικών πινακίδων για την ενημέρωση των δημοτών τους. 

10. Οι τοπικές ομάδες πυρασφάλειας, πρέπει να εντάξουν στις περιπολίες τους κ τις περιοχές όπου ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, ιδιαίτερα όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν εκδήλωση πυρκαγιάς, (Επίπεδο 4 & 5 του Χάρτη Πρόβλεψης Υψηλού Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας). 

11. Οι παραβάτες της απαγόρευσης διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα  Καλούμε τους πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας να συνδράμουν στην προσπάθεια των κρατικών και αυτοδιοικητικών αρχών και των εθελοντικών οργανώσεων, για την αντιπυρική προστασία του Νομού. 

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ   ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΤΑΡΑΚΑ 
ximeronews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ